Kom over de brug! (1)

klik hier voor overzicht publicaties
klik hier voor verloting

Pia Sprong, beeldend kunstenares

Pia woont en werkt in het groene hart en de natuur om haar heen vormt al jaren een bron van inspiratie. Verder laat zij zich inspireren door haar hobby schaken en haar favoriete kunstvormen tekenen en schilderen. Haar favoriete technieken hierbij zijn olieverf en de computer.

Zij heeft omgevingsvormgeving en schilderen gestudeerd aan de Koninklijke Academie voor beeldende kunst in Den Haag en is in 1985 afgestudeerd. Daarna, in 1999 heeft zij het meesterschildercertificaat voor restauratieschilder behaald aan het Koning Willem I College in Den Bosch.

Van tekenen wordt zij vrolijk. Door te tekenen wat haar boeit ontdekt zij iedere dag weer dingen die zij niet eerder zag. Al die kleine geheimen blijven haar verwonderen.

Eigenlijk behoeft Pia geen introductie. Welke schaker kent haar niet? Op alle schaaktoernooien en kampioenschappen kom je haar tegen. Met haar schetsboekje of elektronische tekentablet in de aanslag. Of soms gewoon achter het schaakbord.

Pia tekent op Tata Chess 2011

Pia en haar werk komen later in onze serie nog uitgebreid aan de orde. Maar nu eerst alle aandacht voor een unieke actie van Pia.

De gebroeders De Wit

De drijvende krachten achter schaakvereniging Charlois Europoort zijn de drie broers Cor(52), Dick(50) en Michel(42) de Wit. Sterke schakers, organisatoren, bestuurders en jeugdtrainers. Cor en Michel komen het meest in de publiciteit. Cor zeer recent nog tijdens het Persoonlijk Kampioenschap van de Rotterdamse Schaakbond. Hij was de man van de wiebelende toren waarover veel te doen was op websites en forums. Michel (FM) traint jeugdleden en geeft schaakles op een basisschool. Charlois Europoort komt met drie teams uit in de KNSB competitie en doet ook mee aan de jeugdclubcompetitie van de KNSB.

Op welk veld staat die verdomde wiebelende zwarte toren nou?? Video: Ab Scheel

Dick is ook actief op de schaakvereniging, hij traint en begeleidt (talentvolle) jeugdleden van de schaakvereniging, maar blijft op de achtergrond. En nu is Dick, ongewild, zelf onderwerp in het nieuws.

In oktober 2010 werd bij Dick slokdarmkanker ontdekt, in een gevorderd stadium met uitzaaiingen. En als dit al niet erg genoeg is overleed ook zijn moeder.

Rotterdamse bruggen tegen kanker

Als de vreselijke ziekte een gezicht krijgt komt het regelmatig voor dat familieleden, vrienden en kennissen van personen die getroffen worden door een ernstige ziekte in actie komen om geld in te zamelen voor onderzoek.

Joost

Van zeer nabij heb ik dit vorig jaar nog meegemaakt op de basisschool van onze twee kleinzoons. Een van de jongens uit de bovenbouw, Joost Pastoor, had leukemie. Leukemie is een ziekte van kanker in beenmerg en bloed. Van zijn vierde tot zesde jaar had hij de ziekte voor de eerste keer en op zijn achtste kreeg hij het voor de tweede keer en heeft toen drie maanden in het LUMC gelegen voor een beenmergtransplantatie. Het ging twee jaar goed met hem, maar hij kreeg het voor de derde keer en moet weer twee jaar worden behandeld. Joost liet het er niet bij zitten en hij is begin 2010 begonnen om geld in te zamelen voor de afdeling Oncologie van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Hij maakte onder meer tekeningen en schilderijen die hij te koop aanbood. En iedereen kwam in actie!

Schilderij van Joost Pastoor

Het onderzoek naar medicijnen voor speciale gevallen zoals Joost kost namelijk heel veel geld. Dit onderzoek wordt grotendeels betaald door schenkingen omdat het ziekenhuis daar zelf weinig geld voor beschikbaar heeft. Zijn acties hebben het gigantische bedrag van 32.000 euro opgeleverd. Dit bedrag is op 21 juni 2010 overhandigd en Joost hangt nu met foto en cheque aan de Wall of Fame in het Sophia Kinderziekenhuis. Maar Joost gaat verder, kijk maar eens op zijn website.

Sinds de vreselijke ziekte bij Dick geconstateerd werd maakt Pia, die bevriend is met Dick, wekelijks enkele wandelingetjes met Dick. Tijdens de wandelingetjes ontstond het idee om tekeningen te maken van Rotterdamse bruggen en deze tekeningen te verkopen. Een deel (20%) van de opbrengst komt ten goede aan het onderzoek naar kanker. Dick werkte tot oktober 2010 bij het ingenieursbureau van de Gemeente Rotterdam en daar maakte hij onder andere technische tekeningen van bruggen. Nu gaan zij wekelijks enkele malen wandelen met het doel een brug te ‘scoren’. Ze kiezen een brug, wandelen erover en eromheen, zoeken de mooiste plek met zicht op de brug en daar maakt Pia dan een tekening van. Dick zorgt zelf voor de begeleidende teksten. Thuis maakt Pia de tekening af en wordt de tekening afgedrukt, genummerd en gesigneerd. Ingelijst worden deze kunstwerkjes in beperkte oplage verkocht. In diverse lokale media wordt aandacht besteed aan deze actie zoals bijvoorbeeld bij Rotterdam- Zuid Dichtbij en Woerden Dichtbij. Inmiddels zijn er al veertien bruggen getekend. Hieronder drie beroemde bruggen uit Rotterdam.

‘De Erasmusbrug is ontworpen door Ben van Berkel en is een zogenaamde tuibrug. Het brugdek hangt aan 32 tuien die vastzitten aan de 139 meter hoge pyloon. Tuien aan de zuidzijde zorgen voor evenwicht in de krachtswerking. Tussen de pyloon en de Kop van Zuid bevindt zich een basculebrug voor schepen die niet onder de tuibrug door kunnen. De ruim 800 meter lange brug is in 1996 geopend en kreeg al snel de bijnaam ‘De Zwaan’.

Na ingebruikname van de brug bleek dat het wegdek van de brug een beetje begon te slingeren bij de gecombineerde invloed van regen en wind. Het aanbrengen van andere dempers op de tuien was gelukkig de goede oplossing voor dit probleem.

Een ander probleem deed zich voor door ijsvorming. Op 26 januari 2010 dreigde er een ijsklomp ter grootte van 25 m2 uit de pyloon te vallen. Het verkeer is toen stil gelegd en Gemeentewerken heeft met twee verwarmingselementen de ijsklomp op 120 meter hoogte laten smelten. De brug is genoemd naar Desiderius Erasmus de beroemde geleerde, humanist en filosoof die leefde van 1469 tot en met 1536.’ DdW

In het fraaie Rotterdam Schaakspel vervult de elegante Erasmusbrug de rol van dame.

‘De Van Brienenoordbrug bestaat uit twee naast elkaar gelegen boogbruggen met in het verlengde daarvan de basculebrugggen. Deze basculebruggen hebben een overspanning van 53 meter, zodat ook grote zeeschepen hier kunnen passeren. Het contragewicht bevindt zich in een grote basculekelder. De ‘staart’ van het beweegbare brugdeel draait in deze kelder langs een cirkelvormige tandbaan.

De eerste boogbrug is geheel ter plaatse gebouwd en is in 1965 geopend door Koningin Juliana. De tweede boogbrug is in Zwijndrecht vervaardigd en is in 1990 in gebruik genomen.

We zien de brug getekend vanaf het Eiland van Brienenoord, het oord van baron Van Brienen die het eiland in 1847 kocht. Zoals op de tekening te zien is lopen er Schotse Hooglanders op het eiland rond, in de winter worden deze beesten elders ondergebracht. In de jaren zestig zijn op het eiland tunnelelementen voor de metro gebouwd. Het bouwdok, nu een enorme put met water, ligt op het westelijke gedeelte van het eiland.’ DdW

’De officiële naam voor De Hef is Koningshavenbrug. De brug diende als spoorweghefbrug en heeft sinds 2000 de monumentstatus. Vanaf 1993 rijden de treinen door de Willemsspoortunnel. De twee gedeelten aan de oevers zijn gebouwd in 1878 het gedeelte ertussen in 1927. Oorspronkelijk was de brug een draaibrug maar na diverse ongelukken heeft men besloten er een hefbrug van te maken. De smalle doorvaart voor de scheepvaart werd hierdoor veel breder en de brug kon sneller geopend worden. De twee heftorens op de tekening zijn meer dan 60 meter hoog en zijn geconstrueerd op betonnen funderingen. Hier tussen bevindt zich het op en neer gaande brugdeel van ruim 50 meter lang. Met behulp van betonnen contragewichten en staalkabels die over katrollen lopen beperkt men de hijskrachten die nodig zijn. De brug is ontworpen door Pieter Joosting en staat bekend om zijn pure constructie. Geen weggewerkte delen of niet-functionele decoraties bij deze brug! Op 14 januari 1933 dook Lou Vlasboom van De Hefbrug men zegt dat hij vervolgens, om aan de politie te ontkomen, is weggezwommen richting Kralingen. Het aantal klinknagels in deze brug is trouwens gigantisch!’ DdW

Expositie van de tekeningen

Van 24 september tot 9 oktober 2011 zijn de tekeningen ook te zien bij het evenement Raamkunst aan de Provenierssingel 55 te Rotterdam (postcode 3033 EH). Hier is het zorgcentrum gevestigd waar Dick woont. Dick ons medeleven laten blijken door hem een kaartje te sturen zal hem zeker goed doen.

Schaaksite.nl steunt de actie

Schaaksite.nl steunt deze actie van harte en doneert 2,50 euro per verkochte brug tot een zeker maximum. Inmiddels hebben we al 125 euro toegezegd voor de bruggenactie op KWF-Sta op tegen kanker. Op deze site is het verloop van de donaties te volgen. Het streefbedrag is 10.000 euro. De actie steunen door een bedrag te doneren, zonder een brug te kopen, kan natuurlijk ook.

Spontaan hebben Jan en Julian van Overdam ieder 100 euro gedoneerd. Zij hebben schaaktraining gehad van Dick. Als er één schaap over de dam is …

Julian en Jan van Overdam, toptalenten van Charlois Europoort, door Pia gespot op het Hogeschool Zeelandtoernooi in Vlissingen 2010, klasse jongens jullie donatie!

Rotterdamse bruggen zijn te koop op de website van Pia Sprong en hier is ook alle informatie te vinden.

Wordt vervolgd.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.