Canon (45): Daniel Stellwagen

Leeftijdsrecords en jeugdtitels, daarin grossierde Daniel Stellwagen. Toen hij elf jaar was, voorspelden schaakjournalisten hem een grote toekomst. Dat hij acht jaar later ‘slechts’ gedeeld vijfde werd op het wereldjeugdkampioenschap, vonden sommigen een teleurstelling. De ultieme bekroning van een voortvarende jeugdcarrière kwam er niet.

Daniel Stellwagen werd geboren op 1 maart 1987 en begon te schaken bij de Soester Schaakclub. Hij kwam voor het eerst groot in het nieuws toen hij in oktober 1998 zevende werd in het VAM-toernooi in Hoogeveen. Met een overwinning op de Fin Yrjo Rantanen was hij de jongste Nederlander die ooit van een grootmeester won. Hans Ree schreef in NRC Handelsblad: “Hebben we ooit een elfjarige in Nederland gehad die zo sterk was? Misschien Timman, misschien Jeroen Piket, maar zeker weet ik het niet.” Gert Ligterink en Herman Grooten prezen zijn veelzijdigheid en voor die leeftijd opvallend gezonde spel.

In september 1999 werd Stellwagen tweede bij het Europees kampioenschap tot en met twaalf jaar. Twee maanden later werd hij ook op het wereldkampioenschap tweede. Een Chinese samenzwering in de laatste ronde hield hem van het goud af.

Stellwagen werd Nederlands kampioen tot tien en twaalf jaar, maar legde de lat al snel hoger. In 2002, op vijftienjarige leeftijd, werd hij kampioen in de oudste categorie, wat overigens geen record was. Wel werd hij in december van dat jaar in Groningen de jongste Nederlandse meester aller tijden. Een maand later scoorde hij in het Corus-toernooi zijn eerste grootmeesternorm, met een spectaculaire tweede plaats in de B-groep. Net zo spectaculair was in 2003 zijn gedeelde tweede plaats op het Nederlands kampioenschap, na een start van vier overwinningen. Van 2003 tot en met 2008 nam hij ieder jaar aan het NK deel. Hij was in die periode een van de meest succesvolle spelers met vier tweede plaatsen. In 2007 werd hij zelfs gedeeld eerste, maar verloor de barrage van snelschaakpartijtjes van Sergei Tiviakov. In 2004 werd Stellwagen gedeeld eerste in Vlissingen, waar hij de jongste Nederlandse grootmeester aller tijden werd. De records van jongste meester en jongste grootmeester zijn inmiddels beide verbroken door Robin van Kampen.

Op EK’s en WK’s voor jeugd kwam Stellwagen niet meer op het podium. Hij werd van diverse kanten schaaktechnisch begeleid, maar vooral incidenteel en in de verste verten niet vergelijkbaar met de trainingsmogelijkheden van de toptalenten uit de voormalige Sovjetstaten. Met gedeelde vijfde plaatsen op de wereldjeugdkampioenschappen van 2005 en 2006 rondde hij zijn carrière als jeugdspeler af. Intussen was Stellwagen een nationale topspeler geworden. In juli 2007 bereikte hij de vierde plaats op de Nederlandse ranglijst, die hij enkele jaren vasthield. Momenteel staat hij vijfde. In de mondiale tophonderd stond hij dat jaar op de plaatsen 92 en 80, later kwam hij daarin niet terug. Stellwagen vertegenwoordigde Nederland op de Olympiades van 2008 en 2010 met een goede score van 64 procent.

De laatste jaren schaakt Daniel Stellwagen weinig. Als scheikundige doet hij in Utrecht onderzoek naar milieuvriendelijke brandstoffen. Dat is een fulltime baan en hij hoopt op zijn onderzoek te promoveren.

Bekijk hier circa 500 partijen van Daniel Stellwagen via de viewer:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.