Er gebeurt iets in Groningen!

Het jaarlijkse schaakfestival Groningen

Een schaakfestival met traditie en toekomst in de City of Talent

In nummer 29 van onze schaakcanon besteedt Johan Hut aandacht aan het Stauntontoernooi 1946 in Groningen. Hij schrijft o.m. :

‘Groningen 1946 was een herschikking van de wereldtop, die in het AVRO-toernooi van 1938 (zie nummer 17 van onze canon) 1938 voor het laatst bijeen was geweest, toen met slechts acht spelers. Botwinnik won het toernooi en stelde zich nadrukkelijk kandidaat voor de wereldtitel, die hij twee jaar later zou veroveren.’

Veel informatie over dit toernooi is te vinden in het historische toernooiboek.

Hierna zouden er vele toernooien in ons land volgen. Iedere zichzelf respecterende toernooiorganisatie bracht ook een toernooiboek uit. Maar door de komst van het internet verdween het toernooiboek nagenoeg geheel uit beeld. Met weemoed denken we terug aan al die prachtige toernooiboeken. In 1996 bijvoorbeeld, verschenen drie mooie toernooiboeken (VSB-toernooi, Fontys-toernooi en het Donner Memorial). Het toernooiboek van het NK Schaken verscheen voor het laatst in de jaren negentig van de vorige eeuw.

In december vindt jaarlijks het Schaakfestival Groningen plaats onder de bezielende leiding van toernooidirecteur Jan Colly. Het ligt in de bedoeling om tenminste tot en met 2014, het jaar waarin hoofdsponsor Rijksuniversiteit Groningen haar 400-jarig bestaan viert en het kersttoernooi een speciale editie zal beleven, een jaarlijks toernooiboek uit te geven. Zorg dus dat u de serie compleet houdt.

Het Toernooiboek 2010 : Grootmeesters in Groningen , is weer een fraai vormgegeven publicatie van ruim 90 pagina’s groot formaat full color, met daarin verhalen, columns, foto’s, analyses, sfeerreportages, foto’s, statistieken en nog veel meer – dit alles geïllustreerd met overdrukken van perspublicaties uit alle delen van de schaakwereld.

Exclusieve bijdragen werden geleverd door IM Hans Böhm, GM Mark Bluvshtein, GM Sipke Ernst, IM Robin van Kampen, IM Daan Brandenburg, Ben Hummel, Johan Hut, en Lennart Ootes. Tevens zijn opgenomen een aantal uitgebreide partij-analyses van de hand van de winnaar van 2009, GM Illya Nyzhnyk, en de winnaar van 2010, GM Dejan Bojkov, waardoor het boek ook in schaaktechnisch opzicht veel te bieden heeft.

Jan Colly stelde spontaan vijf exemplaren ter beschikking om te verloten op onze site, waarvoor onze dank!

De vijf winnaars van dit prachtige toernooiboek worden aan het einde van dit artikel vermeld.

Maar het boek is ook te bestellen door overmaking van € 11,80 euro (9,50 + 2,30 portokosten) op bankrekening 660771128 ten name van Stichting Schaakstad Groningen. Het wordt dan binnen een week toegezonden.

De KNSB-competitie

SC Groningen

SC Groningen speelt in de meesterklasse van de KNSB-competitie. Gedurende een periode van vijf jaar ( 2004-2009) werden zij gesponsord door Hotels.nl van Kees Eldering. Yge Visser vertelt op zijn site hoe deze sponsoring is ontstaan. Hij schrijft o.m.:

‘´Dan zegt ie plots “wil je mij training geven” ? Ik denk ‘godverdorie, dat heb ik weer ‘ en zeg hem dat ik alleen met talentvolle jeugdspelers, die commitment tonen, in zee ga. Hij is standvastig en reageert meteen met “Ik ben ook ambitieus, ik wil het leren” en zet me daarmee klem. Ik probeer er nog onderuit te komen dat het een commitment zou zijn van minstens een jaar en doe mijn uiterste best om hem van mijn lijf te houden. Vervolgens vraagt ie me ‘hoeveel kost jij per uur’ en ik – niet geldbewust – antwoord dat ik een standaardtarief hanteer, overigens een tarief waarvan ik denk; dat ga jij niet trekken ……

Om een lang verhaal kort te maken. Hij gaat akkoord, lacht me vervolgens uit om mijn uurtarief en vertelt dat ie tien keer zoveel verdient en vanaf dat moment is een band geschapen. Enkele weken later is hij de nieuwe sponsor van SC Groningen.´

Klik hier om dit mooie verhaal nog eens in zijn geheel na te lezen.

Verandering in het sponsorlandschap

Inmiddels is er veel veranderd in het sponsorlandschap. Bij HSG is Joop van Oostrom gestopt met sponsoring en dit heeft geleid tot een uittocht van grootmeesters. SC Groningen wordt ook niet meer gesponsord door Kees Eldering. Er is een nieuw fenomeen ontstaan. Schaakclubs uit de lagere regionen van de KNSB-competitie konden middels sponsorbijdragen sterke grootmeesters aantrekken uit de meesterklasse. Voorbeelden hiervan zijn Schaakclub En Passant uit Bunschoten en JSV SISSA uit Groningen! Zij hebben gemeen dat zij snel hogerop willen!

JSV SISSA

Bij JSV SISSA uit Groningen zien we Kees Eldering weer op het toneel verschijnen. In de QUOTE van juni van dit jaar staat de Top 100 van jonge miljonairs, die voor hun veertigste (extreem) rijk zijn geworden en dit zonder hulp van papa. Op de 76ste plaats staat Kees Eldering van Hotels.nl, met een geschat vermogen van 9 miljoen. Vermeld werd:

‘ Kees Eldering (39) kreeg ooit de domeinnaam Hotels.nl in handen voor het absurd lage bedrag van 6000 euro, en heeft er al eens miljoenenaanbiedingen voor gekregen.’

Kees Eldering is een schaak- en pokerliefhebber. Voor JSV Sissa heeft hij Ivan Sokolov en Loek van Wely aangetrokken!

In het Dagblad van het Noorden stond in juli een artikel met de kop:

Sissa boekt dé schaaktransfer van het jaar

Loek van Wely na ‘sabbatical’ naar derde klasser uit Groningen

– Alsof er een ajaxied komt voetballen bij Be Quick 1887

‘Eldring en ‘King Loek’ kwamen elkaar tegen op een pokertoernooi in Enschede. Nadat de hoofdsponsor van regerend kampioen HSG uit Hilversum wegviel, en Van Wely besloot om zich een jaar te gaan toeleggen op pokeren in de Verenigde Staten, was de kogel vrij snel door de kerk. Eldering: ‘Ik zei: dan speel je toch volgend jaar bij SISSA?’

In het Dagblad van het Noorden stond in september een artikel met de kop:

Een beetje overkill met Sokolov en Van Wely

Met Ivan Sokolov en Loek van Wely in de gelederen spelen de Groninger schakers van SISSA vanaf vandaag om de titel van de derde klasse KNSB. Dat is hetzelfde om met Wesley Scheider en Rafael van der Vaart uitkomen bij de amateurs.

In dit vraaggesprek met Van Wely gaat het over wie er aan het eerste bord gaat spelen en over Wijk aan Zee 2012. Loek geeft in dit vraaggesprek aan dat hij voor Wijk aan Zee 2012 een uitnodiging op zak heeft. We zijn benieuwd wanneer Jeroen v.d. Berg de deelnemers van de A-,B- en C-groep presenteert.

SISSA (klasse 3A ) heeft in de eerste ronde met 7-1 gewonnen van Schaarwoude. Ivan Sokolov speelde op het eerste bord, Van Wely deed nog niet mee, hij komt pas in de tweede ronde in actie. In de opstelling staat Loek van Wely op 1 en Ivan Sokolov op 2.

En Passant (klasse 1A), met L’Ami, Smeets en Nijboer, speelde in de eerste ronde met 5-5 gelijk tegen Philidor 1847.

We zullen de ontwikkelingen in Groningen en Bunschoten met belangstelling blijven volgen.

Vijf winnaars

De vijf winnaars van het toernooiboek ‘Grootmeesters in Groningen zijn:

Francis Cottegnie (België )

Edward Geerts

H. Larooij

Ricardo Nysos

Jos Rongen

Voor de winnaars andere boeken klik hier.

Voor de ‘Grande Finale’ van de boekverlotingen klik hier.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.