SOS-Schoonheidsprijs eerste KNSB-ronde

Zoals bekend reikt de KNSB na elke ronde van de clubcompetitie de zogenaamde SOS-schoonheidsprijs uit. De jury die de prijs bepaalt bestond uit GM Hans Ree en IM Hans Böhm. Laatstgenoemde heeft na een paar jaar van trouwe dienst het stokje overgegeven aan ondergetekende.

Spelers die menen in aanmerking te komen, kunnen hun partij opsturen. De procedure is dat de directeur Sportief van de schaakbond, IM Jeroen Bosch, een ‘shortlist’ aanlegt van mogelijke kandidaten. Een van de juryleden doet wat voorwerk, hij bepaalt welke twee of drie partijen het mogen worden. Het andere jurylid wijst dan tenslotte de winnaar aan.

Schaakjournalist Peter Boel maakt daar vervolgens een zeer lezenswaardige stukje van dat u hier kunt lezen.

Wat we in het verleden niet te zien kregen, is wellicht toch interessant genoeg om voor te leggen aan het publiek. Meerdere mensen zullen op zijn minst geïnteresseerd zijn in de ‘shortlist’ van Jeroen Bosch. Want over smaken valt niet te twisten. En wellicht had u een andere kandidaat gekozen om de prijs te winnen. Dus daarom bieden we speciaal voor de bezoekers van Schaaksite die partijen aan, met soms wat licht commentaar dat ik heb toegevoegd. Die treft u allemaal aan in de viewer.

En natuurlijk eindigen we dit artikel met hét diagram van de winnaar uit de partij Daan Brandenburg – Henk van de Poel:

Alle fragmenten en partijen via de viewer:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.