Sadler verrast Tatacomité

De recente, overweldigende successen van Matthew Sadler hebben het organisatiecomité van het Tata Steel Chess Tournament enigszins in verlegenheid gebracht. Sadler heeft voor januari aanstaande namelijk een uitnodiging gekregen en aangenomen voor de C-groep. Toernooidirecteur Jeroen van den Berg: “Ik kan er niets meer aan veranderen, maar ik ga hem bellen, hier moeten we over praten.”

Comeback

Matthew Sadler was kampioen van Engeland in 1995 en 1997. In 1998 werd hij derde in het Fontystoernooi in Tilburg, tussen vrijwel de hele wereldtop. Hij was toen relatief onbekend, maar stond wel zestiende op de wereldranglijst. Na het wereldkampioenschap 1997 (Groningen) vestigde hij zich in Amersfoort, ging werken voor een computerbedrijf en stopte met toernooischaak. Een paar jaar later stopte hij ook met competitieschaak.

Bij de schaakclub Amersfoort gaf hij wel trainingen en simultaanseances. Vorig jaar speelde hij opeens mee in het Bevrijdingstoernooi in Wageningen (rapid) en het weekendtoernooi in het NOVA College in Haarlem. Hij won beide toernooien. Afgelopen seizoen speelde hij met Amersfoort in de tweede klasse van de KNSB-competitie (hij scoorde 8 uit 8) en in de zomer won hij opnieuw het NOVA-toernooi, nu samen met Erik van den Doel.

In augustus won Sadler een open toernooi in Barcelona met 8,5 uit 10, na in de laatste ronde Jan Smeets in een prachtige partij te hebben verslagen. (Partij van de maand op Schaaksite.nl.) Vandaag beëindigde hij een open toernooi in Oslo met de score van 8 uit 9 en een eerste plaats, maar liefst anderhalf punt voor op de nummer twee Sipke Ernst en twee punten voor op zeven gedeelde nummers drie, onder wie Sergei Tiviakov.

Met een Elo-rating van 2625 staat Sadler per 1 september op plaats 121 van de wereldranglijst. Na Barcelona en Oslo stijgt hij naar 2662 en plaats 85 op de lijst.

Wijk aan Zee

Jeroen van den Berg bevestigt telefonisch vanuit Bilbao dat het succes van Sadler hem heeft overrompeld. Hij is aangenaam verrast, maar: “We hadden zijn resultaten in Haarlem en in de competitie gezien. Op grond daarvan hebben we hem uitgenodigd voor de C-groep in Wijk aan Zee. Die uitnodiging heeft hij aangenomen.”

De hoogst gerate speler in de C-groep van dit jaar, Murtas Kazhgaleev, had een rating van 2637. De winnaar, Daniele Vocaturo, had 2570. In de B-groep hadden zeven van de veertien spelers een lagere rating dan de huidige virtuele rating van Sadler. Van den Berg: “Dat is zo. Sadler is veel te sterk voor de C-groep, hij hoort in de B-groep. Maar de B-groep is al vol. En ik wil duidelijk stellen dat we hem voor de zomer gevraagd hebben, dus voordat hij deze grote toernooien ging spelen, en dat hij ja gezegd heeft tegen zijn uitnodiging voor groep C.”

Van den Berg heeft de indruk dat Sadler het enorm leuk vindt om in Wijk aan Zee te spelen, ook al is dat in de C-groep. Hij zit niet met de situatie in zijn maag, maar een goed gesprek vindt hij wel noodzakelijk.

1 Reactie

  1. Avatar
    Utrecht Centrum 09 oktober 2011

    Wij bij Amersfoort vinden het ook helemaal niet erg om straks weer tal van schitterende overwinningen te zien.

    Het is alsof het toernooischaak weer een beetje is wakkergeschud; niet het in de regel overheersende ‘suffe’ broodschakersgeschuif maar hier is iemand aan het werk die nog steeds barst van het talent!

    Nogmaals, ontzettend leuk om naar te kijken, zie bijvoorbeeld toch ook de ogenschijnlijke veegpartij van heden ochtend tegen Volkov. Ik begin zowaar weer plezier te krijgen in het volgen van partijen, en ik neem aan met mij vele andere schaakliefhebbers.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.