HDC Media schaakrubriek 8 oktober 2011

Johan Hut

Gooi- en Eemlander, Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad

Peter Svidler is opeens heel goed

In de World Cup waren Peter Svidler, Vassili Ivantsjoek, Alexander Grisjoek en Ruslan Ponomariov tot de halve finales doorgedrongen, schreef ik drie weken geleden. Daarin won Svidler van Ponomariov en Grisjoek van Ivantsjoek. Alle matches gingen over slechts twee partijen, alleen de finale over vier. Daarin won Svidler met 2,5-1,5 van Grisjoek. Ivantsjoek won de strijd om de derde plaats van Ponomariov met dezelfde cijfers en gaat nu met Svidler en Grisjoek naar de kandidatenmatches van 2012, waarin acht spelers strijden om het recht wereldkampioen Viswanathan Anand uit te dagen. Bovendien won Svidler 96.000 dollar en Grisjoek 64.000.

De eindzege van Svidler viel op omdat hij, momenteel de nummer zestien van de wereld, kort tevoren ook het supersterk bezette kampioenschap van Rusland had gewonnen, wat hij het beste resultaat uit zijn carrière had genoemd. Gert Ligterink in de Volkskrant: “Het gebeurt niet vaak dat een speler binnen een maand tweemaal kan vaststellen dat hij de beste prestatie uit zijn carrière heeft geleverd.” Svidler versloeg in het toernooi achtereenvolgens Caruana, Kamski, Polgar, Ponomariov en Grisjoek, een indrukwekkend rijtje.

Zijn tweede partij tegen Kamski trok de meeste aandacht. De jonge website Schaaksite.nl stelde onlangs een rubriek ‘Partij van de maand’ in, die uiteindelijk zal leiden tot de ‘Partij van het jaar’. Deze partij werd verkozen tot partij van de maand september en was op dezelfde site al eerder door Anish Giri van commentaar voorzien. Onderstaand commentaar is deels daarop gebaseerd.

Kamski-Svidler

1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 a6 4.La4 Pf6 5.0-0 b5 6.Lb3 Lc5 7.a4 Tb8 8.axb5 axb5 9.c3

Ook 9.Pxe5 Pxe5 10.d4 is mogelijk, maar Svidler speelt deze variant bijna nooit en waarschijnlijk had Kamski geen trek in een speciaal voorbereide variant.

9…d6 10.d4 Lb6 11.Le3 0-0 12.Pbd2 h6 13.h3 Te8 14.Dc2 exd4 15.cxd4 Pa5

Deze zet beviel Giri niet, het paard hoort onder omstandigheden naar b4 te gaan.

16.La2 Lb7 17.e5

Nu wint wit geforceerd de pion op h6. Giri heeft een bijzonder soort humor en schrijft hier dat hij denkt dat Svidler dat over het hoofd heeft gezien, maar: “Tegelijkertijd constateer ik dat Peter, hoezeer hij er ook een hekel aan heeft om te worden matgezet, de indruk wekt dat dit hem helemaal niet kan schelen.”

17…Pd5 18.Lb1 g6 19.Lxh6

En de zege is binnen, dacht Giri, die de partij volgde op zijn zakcomputer, die even uitzette en een paar zetten later stomverbaasd was dat zwart weer goede kansen had.

19…Pc6 20.exd6 Dxd6 21.Pe4 Db4 22.La2 Pxd4

Plotseling werken alle zwarte stukken goed samen.

23.Pf6+ Kh8 24.Pxd4 Pxf6 25.Pc6 Dh4 26.Pxb8

26…Te2!!

Een op het oog ongelofelijke zet. Niet moeilijk te bedenken was 26…Dg3, maar na 27.Pc6 werkt de truc niet: 27…Te2 28.Dc3 Lxf2+ 29.Kh1 Dxc3 30.bxc3 Lxc6 en zwart wint niet meer. Als wit nu 27.Dxe2 speelt, is 27…Dg3 wel direct winnend.

27.Dc3 Txf2 28.Pc6 Txf1+

Wit geeft het op.

Vorige week vierde het Bussums Schaakgenootschap zijn honderdjarig bestaan. In de eigen regio voegt de club zich als honderdjarige in het rijtje Utrecht (1886, vorig weekend 125 jaar), HSG Hilversum (1887), Amersfoort (1893), Laren (1906) en Zeist (1906). BSG is in 1911 opgericht door twee jonge mannen, C.L.C. Dekker (19) en P. van ’t Veer (21). In 1930 was het de eerste dorpsclub die tot de hoogste klasse van de nationale competitie doordrong, naast teams uit de vier grootste steden. BSG is een club waarvan veel leden heel lang lid zijn geweest. Ook het eerste team bestond lange tijd uit dezelfde personen. Tegenwoordig heeft de club een bloeiende jeugdafdeling, waarvoor het vorig jaar van de Stichts-Gooise Schaakbond de onderscheiding ‘jeugdclub van het seizoen’ kreeg. Bovendien was BSG in 2009 de eerste internetclubkampioen van Nederland, waarmee het deftige imago enigszins werd afgeworpen.

De club presenteerde vorige week het jubileumboek ‘100 jaar denkwerk’. Een misleidende titel, want het gaat alleen over de laatste twintig jaar. De eerste tachtig jaar waren in 1991 namelijk al beschreven in ‘Van denkers en doeners’, een boek waarin vooral wijlen Ton Sibbing diepgravende geschiedenisverhalen schreef. Het nieuwe boek bevat verhalen over de sponsorperiode (1990-2001) die BSG uiteindelijk op de tweede plaats in de Nederlandse competitie bracht, over het afgesplitste Sopsweps’29, over de huidige spelers van het eerste team en tal van andere verhalen. Een leuk, gezellig boek voor mensen die de club een beetje kennen. Het is te bestellen op de clubsite www.bsg-bussum.nl, waarop het boek uit 1991 ook nog compleet is in te zien.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.