Aanvullingen bij Kramnik-Giri

De partij uit het Univétoernooi te Hoogeveen, tussen Kramnik en Giri, die ik gisteren besprak in mijn eerste verslag behoeft nog enige aanvulling. René Olthof, die bij de analyse had gestaan, merkte een paar dingen op en maakte tussendoor wat foto’s.

De analyse tussen Kramnik en Giri, na afloop van de partij (Foto René Olthof)

Kramnik-Giri

1. Pf3 Pf6 2. c4 g6 3. Pc3 Lg7 4. e4 d6 5. d4 O-O 6. Le2 e5 7. O-O Pc6 8. d5 Pe7 9. b4 Ph5

Het gaat om de stelling vlak na de opening. 10. g3 Deze zet vormt momenteel de belangrijkste aanslag op het zwarte systeem. [Een populaire zet was ooit 10. Te1 f5 11. Pg5 Pf6 12. Lf3 c6 en hier zijn veel zetten door wit uitgeprobeerd, onder andere de volgende zet: 13. La3 cxd5 [13… h6 14. Pe6 Lxe6 15. dxe6 kwam op het bord in een vluggertje tussen Kramnik en Grischuk, dat door wit gewonnen werd.] 14. exd5 e4 15. Le2 en nu werd ooit 15… Pfxd5 gespeeld, namelijk in een partij Portisch-Acs, 2003. 16. Pxd5 Lxa1 17. Pxe7+ Dxe7 18. Dd5+ Kg7 19. Txa1 Dxg5 20. Lb2+ en wit had voldoende compensatie voor de geofferde kwaliteit. De partij eindigde later in remise.] 10… f5 11. Pg5 Pf6 12. Lf3

De analogie met bovengenoemde variant dringt zich inderdaad op. Kramnik zal zich terdege op dit systeem hebben voorbereid omdat hij onlangs een minimatch met Karjakin speelde, die als een van de belangrijkste aanhangers van de zwarte opening geldt. [Vooral Van Wely heeft zich veelal ingelaten op 12. f3 waarna een zeer scherpe strijd ontstaat.] 12… c6 13. La3 Ik schreef hier dat dit volgens mijn database een nieuwe zet is, maar ook hier wordt duidelijk dat er grote overeenkomsten zijn met de stelling waarin de toren op e1 staat en in dit geval de pion op g3. Het belangrijkste verschil (lijkt mij) is dat de toren in de onderhavige partij vrijwel niets doet omdat wit weldra met exd5 gaat terugslaan. Met een pion op g3 wordt ook de actie … f5-f4 soms minder aantrekkelijk voor zwart. Tenslotte kan ik me voorstellen dat trucs over de lange diagonaal waarin de loper het paard slaat op c3 gunstiger voor zwart kan uitpakken als de witte torens op a1 en e1 staan. 13… cxd5 14. exd5 Voor de rest van de partij verwijs ik naar bovengenoemd artikel. 1-0

Vladimir Kramnik (Foto René Olthof)

Hierbij de analyse via de viewer:

Het toernooi kan verder gevolgd worden via de toernooiwebsite.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Reacties

  1. Avatar
    arjo1982 18 oktober 2011

    <De analogie met bovengenoemde variant dringt zich inderdaad op. Kramnik zal zich terdege op dit systeem hebben voorbereid omdat hij onlangs een minimatch met Karjakin speelde, die als een van de belangrijkste aanhangers van de zwarte opening geldt.>

    Ik neem aan dat je Radjabov bedoelt…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.