Video: opening kroongroep Unive 2011

Hierboven vind je de video van de opening van de Kroongroep van het Unive schaaktoernooi in Hoogeveen. Er wordt trouwens gespeeld in het raadhuis van het plaatsje: de Kroongroep in de trouwzaal, de Open groep in de burgerzaal en de amateurs in de raadzaal. Donderdag, bij het inrichten van de raadzaal, moest trouwens eerst tot middernacht worden gewacht tot de laatste raadsvergadering voorbij was.

Zaterdag was de officiële opening van de Kroongroep, waar Vladimir Kramnik, Judit Polgar, Maxime Vachier Lagrave en Anish Giri spelen. Wat ik me bij zo’n opening moest voorstellen, dat wist ik niet. Het werd gehouden in de kantine van het raadhuis en er zou een schuifspelletje worden gespeeld met de deelnemers. Cheap!

Hoe dichter die opening naderde, des te groter was mijn verbazing: er kwamen opeens allemaal bobo’s de perszaal binnen: Hans Bohm, Lex Jongsma, Remco Heite, mensen van de KNSB, gemeente en de sponsoren. Veel dikke buiken, Koninklijke lintjes en fotografen. Het schuifspelletje zat in zo’n opstelling dat ‘ie niet was op te lossen.

De burgemeester opende het toernooi en sprak de wens uit om het toernooi volgend jaar weer te organiseren: een enorme opsteker voor de organisatie. Hans Bohm deed de loting, de toernooidirecteur kwam aan het woord, evenals de hoofdarbiter, en de burgemeester had de versimpelde opdracht van het schuifspelletje als eerste opgelost. Fotografen op hem gericht. Zo hoort dat.

Daarna kwam Sytze Faber aan het woord. Na een lange speech presenteerde hij een eenmalige glossy over het toernooi. Een alleraardigst blad, met een mooie Judit Polgar op de cover.

Vervolgens verhuisde het hele circus naar Pet!, een van de sponsoren in de binnenstad. Het was een enorm mooi en duur designhuis, en alle buiken konden worden ingeruimd met hapjes. Eén blokje kaas mocht niet van de serveerster: je moest er minimaal twee pakken.

Voor de vier deelnemers van de Kroongroep was het een erg lange zit. Kramnik was alweer snel weg bij Pet!, en de Frans kampioen Vachier Lagrave dwaalde eenzaam rond. Anish genoot wel van de aandacht – maar hij verstaat dan ook Nederlands.

Voor mij was de grootste verrassing Judit Polgar. Ze is met manlief in Hoogeveen, al voor de tiende keer. Ik kende haar totaal niet en verwachtte dat ze erg afwachtend zou zijn, en alleen zou praaten met oude bekenden. Maar jeetje, wat is zij aardig, geïnteresseerd en grappig! Echt een heel leuke vrouw. Ik ben heel benieuwd wat ze op het bord gaat toveren deze week!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.