Veel jonge schakers en schaaksters op toernooi in Bennekom

Niet echt verrast was Max van de Pavoordt na afloop, dat hij het 30e Nationale Jeugdschaaktoernooi van BSV op zijn naam schreef. Wel verrast was de zestienjarige schaker uit Deventer enigszins dat concurrent Olger van Donk uit Putten er ook was. ,,En hij was als eerste geplaatst. Daardoor kon het voor mij lastig worden’’, reageerde Max op de vraag of hij had verwacht te gaan winnen in Bennekom.

Toernooiwinnaar Max van de Pavoordt startte het toernooi niet met de hoogste ijscorating. Zijn concurrent Olger van Donk heeft bijna 50 punten meer.

Max startte goed door Cisko Loos (14, zie foto) van het Edese De Cirkel te kloppen. Hij zou later toch nog een grote rol spelen. Meteen sloeg Max nog een grote slag. In ronde twee werd ook Olger van Donk aan de zegekar gebonden. En of het niets kostte, werd Renso Steunenberg van de Schaakmaat Apeldoorn daarna op verlies gezet. En dat bleek ook al een concurrent. Pas toen werd een halfje prijs gegeven. Hawkie Chang van Moira Domtoren sleepte een remise uit het vuur.

In de drie resterende ronden bleef Max van de Pavoordt bij de les. Wel moest in ronde vijf tegen het Veenendaalse talent Simon van Eek (11) een half punt worden ingeleverd. Vervolgens werden nog Casper Wouters (Apeldoorn) en Lukas de Vries van De Cirkel aan de zegekar gebonden. En omdat Olger van Donk in de vijfde ronde verloor van Casper Wouters (zijn enige zege én punt) was het pleit toen al in het voordeel van de leerling 4-VWO uit Deventer beslist. Er werd nog fel gestreden om de tweede plaats. Cisko Loos greep net mis. Hij verloor in de slotronde van Olger van Donk. En die werd daardoor tweede, terwijl Renso Steunenberg door een remise met Simon van Eek met de derde plaats genoegen moest nemen. Cisko Loos werd vierde.

Max van de Pavoordt schaakt al geruime tijd. Hij won begin deze maand ook al het Vredestoernooi in Apeldoorn en werd afgelopen seizoen zesde in het regionale IJSCO-gebeuren. En daar namen honderden jeugdige schakers en schaaksters aan deel. De toernooiwinnaar speelt bij Pallas in zijn woonplaats zowel bij de jeugd als de senioren en besteedt veel tijd aan zijn sport. ,,Ik ben vorig jaar ook blijven zitten op school’’, bekend hij. ,,Ik deed te weinig aan studie en misschien wel teveel aan schaken. Het gaat dit jaar zeker goed komen op school’’, denkt de Deventenaar.

De achtjarige Maarten Hoenveld van VAS-Amsterdam won groep B. Hij verloor alleen van Gerhard van de Knijff van de Schaakmaat Apeldoorn en is absoluut een talentje. Onberispelijk werd bijvoorbeeld tegen Joris Kokje van Moira Domtoren een eindspel met een pion meer uitgeteld.. Samuel van de Putte uit Amersfoort werd tweede. In de door Stephan Wolvers (Apeldoorn) gewonnen groep C eindigde de twaalfjarige Tim Evendijk van De Cirkel als vierde.

Regionaal succes was er ook in groep D voor Yari Baars uit Wageningen. De elfjarige werd eerste met 5,5 punten uit 7 partijen. Evenveel punten als Anka Kara van SG Amersfoort. Zij verloor het onderlinge duel van de Wageningse. Bram Markering (Bennekom) kwam in deze groep tot een vierde plaats. Jente Otte uit Wageningen werd derde in groep E juist voor Maarten Markering, die de barrage om de vierde plaats won. Groep F werd een prooi van Yorrick van Haack uit Wageningen. De zevenjarige Tony Chen (Veenendaal) werd derde en zijn één jaar oudere broer Nicky won groep G. Noah de Man van De Cirkel werd in deze groep vierde.

Zowel in groep H als groep I geen regionaal succes. Wel in groep J, waar de negenjarige Harmen Pater uit Veenendaal eerste werd. Tim van Doorn uit Bennekom eindigde als derde in groep K, waar Klaas van Kruistum uit Veenendaal zegevierde. Luuk de Man uit Ede won groep L, waar Gerrald Pater, de jongste dus, de tweede prijs pakte.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.