Een miljard slimme mensen

Een miljard slimme mensen

Een verslag van Michael Khodarkovsky

In Krakow (Polen) wordt van 15 tot 22 oktober 2011 het 82ste FIDE congres gehouden. Op dat congres worden belangrijke beslissingen genomen over schaken.

Zie voor een beeldverslag (als het beeld is verschenen, druk op het pijltje voor meer foto’s):

picasaweb.google.com/101071950394944777524/82KongresFIDEKrakow2011IDzienObrad?authkey=Gv1sRgCIyv6MGh9rDAngE&feat=email#slideshow/5665698816277811842

Het verslag van Michael Khodarkovsky

De Amerikaan Michael Khodarkovsky was op dat congres aanwezig en deed tussentijds verslag. Het geeft een leuk inkijkje wat er op zo’n congres gebeurt. Dat verslag van 21 oktober 2011 luidt:

‘Een miljard slimme mensen op deze planeet,’ is een van de doelen van de president van de FIDE, Kirsan Ilymzhinov, zoals hij aankondigde in zijn verslag aan het 82ste FIDE congres in Krakow, Polen. Hij herhaalde deze leuze keer op keer, en verwees naar zijn doel om een miljard mensen aan het schaken te krijgen. Eerlijk gezegd, zij die de toespraken en uitlatingen van de president gedurende de afgelopen zestien jaar van zijn ambtstermijn als bestuurder van de FIDE hebben gevolgd, zijn gewend geraakt aan de dramatische passages en overdreven aantallen evenals zijn hartstocht voor mysterieuze astronomie.

Toen de heer Ilymzhinov begon te praten over lopende juridische kwesties waren velen verrast dat hij een groot deel van zijn tijd wijdde aan het demoniseren van Garry Kasparov, ‘die de FIDE failliet wil’ en hemelde hij Anatoly Karpov op, zijn tegenstander van verkiezingen om het presidentschap van de FIDE in 2010, ‘die zich heeft aangesloten bij de nieuwe partij van Vladimir Poetin in Rusland’ (Poetin, premier van Rusland, die van plan is terug te keren naar zijn vroegere functie als president van Rusland in 2012).

De president van de FIDE op het 82ste FIDE congres

Het publiek was stil totdat Tomasz Sielicki, voorzitter van de Poolse Schaakbond en vicevoorzitter van de Europese Schaakbond, de microfoon nam en zei: ‘We zijn allemaal gekomen om over kwesties over het schaken te praten, en ik begrijp niet waarom we moeten luisteren naar een politieke toespraak van meer dan een uur, dat niets te maken heeft met de agenda.’

Hij werd bijgevallen door Silvio Danailov, president van de Europese Schaakbond, die het in feite opnam voor Kasparov (die afwezig was) en zei dat ‘in plaats van Kasparov op zijn kop te geven we hem juist moeten bedanken voor zijn steun.’ Danailov voegde eraan toe ‘Garry en ik hebben dit jaar twee presentaties gegeven in het Europees Parlement om schaken op scholen te bevorderen. Hij vond een sponsor die honderdduizend euro heeft bijgedragen voor de start van het project. En ik kan u verzekeren dat Garry geen enkele euro heeft ontvangen voor zijn kostbare tijd en steun om ons te helpen.’

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.