Van Kampen: drie toernooizeges op rij

Herman Grooten deed op deze site al verslag van de slotronde van het Univétoernooi. Sergei Tiviakov, Robin van Kampen en Sipke Ernst eindigden heel mooi samen op de eerste plaats van de open groep. Voor Tiviakov was het al zijn derde zege in Hoogeveen. In 1999 won hij de open groep samen met Goerevitsj, Berelowitsj, Gofshtein en Kasimdzjanov. In 2009 won hij de kroongroep door een partij te winnen van Judit Polgar. Alle andere partijen tussen hen, Ivantsjoek en Giri eindigden in remise. Voor Sipke Ernst was het in Hoogeveen zijn tweede toernooizege op rij. Vorig jaar won hij namelijk samen met Erwin l’Ami, Ikonnikov, Vocaturo en Bonafede. Zij hadden 6,5 punten, net als Tiviakov in 1999. Deze keer eindigden de drie winnaars op zeven punten, vandaar dat ze ook ‘slechts’ met z’n drieën waren.

Grootmeesternormen

Voor alledrie de winnaars is de zege bijzonder. Een toernooi winnen is altijd leuk, al vraag je je bij Tiviakov af of hij er al aan gewend is. Van de drie licht ik Robin van Kampen eruit, omdat hij aan een paar bijzondere series bezig is.

Ooit bedacht Leon Pliester het post-titelsyndroom. Als je meester of grootmeester was geworden, volgde even een terugslag. Dat zie je nog steeds vaak, maar in elk geval niet bij Van Kampen. Het is niet gebruikelijk om normen nog op te noemen als de titel al binnen is, maar ik geef het rijtje toch nog maar even:

2010:

 • augustus: 1e GM-norm in Haarlem, BDO-toernooi
 • december: 2e GM-norm in Groningen, kerstfestival

2011:

 • februari: GM-norm op een half punt gemist in Amsterdam, Batavia-toernooi
 • april: GM-norm op punten, maar gemist vanwege buitenlandersregeling, op Corsica
 • mei: GM-norm op een half punt gemist in Tel Aviv
 • juli: 3e GM-norm in Dortmund, Helmut Kohl Toernooi
 • augustus: 4e GM-norm in Haarlem, BDO-toernooi
 • oktober: 5e GM-norm in Hoogeveen, Univé-toernooi

Vijf GM-normen in vijftien maanden (eigenlijk zes, op punten), drie GM-normen in vier maanden, dat zul je niet vaak zien van iemand die nog geen grootmeester is of het net geworden is. Zijn benoeming moet nog door het FIDE-congres worden bekrachtigd.

Toernooizeges

Het aantal toernooizeges van Robin van Kampen loopt intussen ook aardig op. Om te laten zien dat het ook wel eens misgaat, laat ik alle toernooien sinds Groningen zien.

 • december: Groningen, toernooizege samen met vijf anderen
 • januari: Wijk aan Zee (Tata), slechts 4,5 uit 13
 • februari: Amsterdam (Batavia), tweede plaats
 • maart: Aix les Bains (EK), vijftig procent
 • april: Corsica, gedeelde tweede plaats
 • mei: Tel Aviv, derde plaats
 • juli: Dortmund (Helmut Kohl Toernooi): toernooizege, ongedeeld
 • augustus: Haarlem (BDO): toernooizege samen met Turov
 • oktober: Hoogeveen (Univé): toernooizege samen met Tiviakov en Ernst

Drie toernooizeges op rij, binnen vier maanden, ook dat zie je niet vaak.

Niet verliezen

In Hoogeveen bleef Robin van Kampen als enige ongeslagen… van de drie winnaars. Ook Daan Brandenburg bleef ongeslagen, maar dat viel niet zo op omdat hij in de eindtabel op de twaalfde plaats (gedeeld achtste) staat.

Mijn clubgenoot Wim van der Wijk (teamgenoot van Van Kampen bij HSG) vroeg me na te kijken wanneer zijn jonge vriend eigenlijk voor het laatst een partij had verloren. Dat was in de tweede ronde in Tel Aviv. Daarna bleef hij in Tel Aviv, Dortmund, Haarlem, KNSB-competitie en Hoogeveen 35 partijen ongeslagen: 15 overwinningen en 20 remises. Van het syndroom van Pliester heeft Robin van Kampen niet te lijden gehad, maar wellicht krijgt hij nu last van iets anders. Nu ik dit alles heb opgeschreven, wil iedereen hem zijn eerste nederlaag sinds mei toebrengen.

Toegevoegd: enkele partijen via de viewer.

1 Comment

 1. Avatar
  Johan Hut oktober 23, 2011

  Wat betreft die 35 partijen ongeslagen:

  Robins liefhebbende moeder heeft mij ervan op de hoogte gesteld dat Robin tussendoor wel een partij in de Bundesliga heeft verloren, wat nog niet op de FIDE-site staat. Wat is Robin toch rijk met een moeder die ervoor zorgt dat zijn wapenfeiten correct worden weergegeven!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.