BSG mist scherpte tegen Rotterdam

Na de afdroogpartij in de eerste ronde in en tegen Groningen, wachtte in de tweede ronde van de competitie Rotterdam. Qua sterkte is dit Nederlands-Belgische team nummer 3 in de poule en vorige ronde hadden ze nipt verloren van Voerendaal. BSG moest het stellen zonder Alexander Berelowitsch en Frans Borm voor hen speelden Bert Kieboom en Bert Balke mee, de Rotterdammers misten Pascal Vandervoort, voor hem speelde Etienne Goossens mee. Daarmee waren de Rotterdammers torenhoog favoriet deze middag en dat hebben ze waargemaakt.

De wedstrijd begon op deze zonnige herfstdag later omdat veel Rotterdammers in een file vastzaten bij Utrecht.

Op bord 9 kon invaller Bert Kieboom met zwart het niet bolwerken tegen Bonno Pel. De stukken van wit kwamen steeds makkelijker en beter te staan en toen ze in de zwarte stelling kwamen, moest de oude krijger zijn meerdere erkenning in zijn tegenstander. De andere invaller Bert Balke deed het op bord 10 met wit beter tegen Michiel Besseling. Ondanks een ratingverschil van 350 punten haalde wit een makkelijke puntendeling binnen.

Op bord 2 kende Leon Pliester met wit een ongelukkige middag tegen Bart Michiels. Vanuit een gelijke stand werden er lijnen geopend alleen was het zwart die daarvan gebruik kon maken en het punt kon drukken. Ook Robert Ris kende met zwart op bord 3 een slechte middag tegen Frans Cuypers. In een stelling die iets beter leek voor zwart liet hij een opstoot van de e-pion naar e6 toe en toen vervolgens in tijdnood de goede zetten niet meer gevonden konden worden, moest er bedroefd berust worden in een nul.

Op bord 1 speelde Lars Ootes met zwart remise tegen Luc Winants. De witspeler kwam iets beter uit de opening, maar toen wit ruilde op de d6 i.p.v. met De3 de druk te verhogen, kreeg zwart het betere van het spel en miste een aantal mogelijkheden om voordeel te halen. Uiteindelijk werd in een eindspel met lopers van ongelijke kleur de vrede getekend. Op bord 7 kwam Ton van der Heijden met zwart dezelfde tegenstander uit de vorige ontmoeting met Rotterdam tegen: Jan-Willem van de Griendt. Toen ging Ton er redelijk hard af en hoewel het nu langer duurde ging het nu niet veel beter. Een paar verkeerde pionzetten (h6 en e6) zorgden ervoor dat er maar een persoon voor de winst kon spelen en de Baarnaar (inwoner van Baarn) liet Ton niet meer ontsnappen en maakte het netjes af.

Voor de neutrale toeschouwer was bord 8 het spektakelpunt van deze middag, al zullen de spelers een aantal momenten gauw willen vergeten. Lennart Ootes met wit zocht tegen voormalig Nederlands kampioen Rini Kuyf compromisloos de aanval en werd uiteindelijk ‘beloond’ met een halfje, al miste zwart een paar opgelegde kansen. We komen er voor de eerste keer in op zet 31. Zwart heeft net de toren naar f8 gespeeld en als wit de dame naar g5 terugspeelt is er nog weinig aan de hand.

Er volgde in tijdnood van wit echter 31. Dh4 Dc4 32. Pf5 Dxe6 Dxc3 33. Dg5 Th7 34. Ld4 La6 35. Te3 Ld3 36. Kg2? hxg4 beter gelijk Da2 37. Ph6+ Txh6 38. Dxh6 Da2+ 39. Kg3 Df2+ 40. Kg4 en zwart pakt zijn dame beet, zet hem op f4 en kijkt vol ongeloof en afschuw naar het bord om hem vervolgens in arren moede op g2 neer te zetten (voor de goede orde, de zwarte dame was niet losgelaten). 40. – Le2+ was mat in 8 geweest. 40. Dg2+ Tg3 en het is plots wit die de betere stelling heeft, maar zwart wikkelde netjes af naar een eindspel met ongelijke lopers en daar werd het punt gedeeld.

De broertjes De Groote zullen zich nog wel eens achter de oren krabben over de gemiste kansen. Beide een remise, maar er had meer ingezeten. Op bord 5 speelde Ewoud de Groote met zwart tegen Etienne Goossens, kreeg het initiatief en verzuimde op de 19e zet dat om te zetten in voordeel door verkeerd op e4 te slaan. In de tijdnoodfase krijgt wit vervolgens de betere kansen, maar zwart kan afruilen na een onnauwkeurig torenzet van wit naar remise. Op bord 6 speelde Jesper de Groote met wit tegen Martin Martens. De stelling is haast de hele partij in evenwicht, maar wit begint na de eerste tijdscontrole een klein plusje te krijgen, maar mist vervolgens een grote kans op zet 54. Zwart heeft net een pion op c3 geslagen waar hij beter af had kunnen blijven.

Wit speelde 54. Txc3 en ook hier resteerde een eindspel met ongelijke lopers dat remise werd, maar 54. Ke2 wint. Zwart heeft niets beters dan zijn loper te geven tegen de pion op b4 (na slaan op c6 promoveert de pion eenvoudig).

Op bord 4 kon Henk van der Poel het met wit niet bolwerken tegen Maarten Solleveld. Waar bij Lennart het aanvallende spel beloond werd, nam hier zwart de aanval van wit over en kwam op dusdanige manier de stelling van wit binnen dat het niet meer te houden was.

Daarmee werd de einduitslag 2,5 – 7,5 in het voordeel van de Rotterdammers. En hoeveel de winst voor de bezoekers terecht was, had er qua bordpunten meer gehaald mogen worden.

En daar waar de andere promovendus vriend en vijand verrast door mede koploper te zijn na twee rondes, staat BSG nog met lege landen. Op 28 november gaan we met twee teams Leiden bezoeken. BSG 1 gaat proberen de nul weg te werken tegen LSG 1 en BSG 2 gaat hetzelfde proberen tegen LSG 3.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.