SO Rotterdam wint overtuigend

Het spelen tegen een promovendus is altijd moeilijk. Iedereen weet dat in het algemeen dit niet de sterkste teams zullen zijn. Immers er is een groot niveau verschil tussen de 1ste klasse en Meesterklasse. Maar aan de andere kant wilt zo’n tiental zich natuurlijk bewijzen en kan dus voor verrassingen zorgen. De Rotterdammers hadden nog wat goed te maken na de onnodige nederlaag uit de vorige ronde. Zie hier dus de ingrediënten voor een leuke middag in Bussum.

Het weer werkte mee, het werd een prachtige middag met zon en weinig wind en een temperatuur van 16 graden. Binnen werd daar natuurlijk weinig van gemerkt en bovendien werd het voor BSG zeker geen zonnige middag. Ze zwoegden en zwoegden, kwamen bijna allemaal in tijdnood, en als sommige Rotterdammers wat alerter waren geweest had de nederlaag nog veel groter kunnen zijn. Het werd uiteindelijk een kansloze nederlaag, zonder dat onze tegenstanders een partij konden winnen. Het verschil in Elo punten was gewoon te groot en Rotterdam herstelde hiermee de schade uit de eerste ronde.

Luc was niet tevreden over zijn partij. Hij leek iets beter uit de opening te komen maar zijn voortzetting was zeker niet krachtdadig. Met allerlei ruiltransacties verloor hij onderweg een pion. Echter in het ontstane lopereindspel viel er voor zwart niets meer te bereiken. Bart Michiels had constant het iets betere spel, zonder dat het echt dreigend werd. Plotseling werd Pliester midden op het bord verrast en verloor een stuk. Opwindender was het aan het derde bord. Frans had de opening niet optimaal gespeeld en Robert Ris won een pion. Frans Cuijpers had het compensatie middels meer ruimte en beter geplaatste stukken. Toen Frans met zijn e- en f-pion aan een opmars begon en zijn e-pion op e6 kreeg en vervolgend werd deze niet geblokt op e7, kwam Frans naar binnen, en won vervolgens een stuk. De beste partij van de middag werd gespeeld door Maarten Solleveld. Wit bereikte helemaal niets en Maarten met actief stukkenspel over het gehele bord, hield zijn tegenstander onder constante druk. Maarten won een pion en bouwde dit met subtiel spel verder uit. Met positioneel fraai spel werd zijn tegenstander verslagen en het was tevens de laatste partij.

Invaller Etienne Goossens had een beter resultaat verdiend. Na een gecompliceerd middenspel, wist hij zich te bevrijden en kreeg kansen op de damevleugel. Beide spelers kwamen in verschrikkelijk tijdnood, er werd niet meer genoteerd en de reconstructie nam enige tijd in beslag. Etienne had wel een pion gewonnen, maar dat bleek helaas niet genoeg voor dewinst. Martin Martens speelde een moeizame partij. Wit stelde zichzelf heel solide op en zwart bereikte niet veel. Het werd nog lang geprobeerd, maar er konden geen zaken gedaan worden. Jan Willem speelde een oude bekende Ton van der Heijden. Vanuit de opening en het middenspel ging het gelijk op. Maar daarna kon zwart er geen goed vervolg aan geven. Tijdens de afwikkeling kwam de zwartspeler veel materiaal achter, namelijk twee torens tegen een toren+ 3 stukken. Dit was natuurlijk kansloos.

Aan het achtste bord gebeurde vreemde zaken. Rini controleerde de partij, maar de witspeler had compensatie op de koningsvleugel. Met Pf5 stak hij het lont in het kruitvat aan op het moment dat zijn stelling al verdacht was. Dit was wellicht praktisch gezien zijn beste kans, maar er kwam nog bovenop dat hij in grote tijdnood was. Het verbaasde Rini dat het nog gehaald had, maar hij had er enorm de pest in omdat hij “vergeten”was zijn tegenstander mat te zetten. Een totaal gewonnen stelling ging nog bijna verloren. Wit hield er een pion aan over, maar met lopers van ongelijke kleur was het spoedig remise. Bonno Pel won soepel van invaller Bert Kieboom. Hij deed het rustig aan, zette zijn stukken optimaal neer, de witter lopers schenen over de diagalen de zwarte stelling in, pionnen naar voren, d-lijn in bezit nemen. Enfin toen een wit paard op d6 verscheen was het feit beslist, zwart bezweek onder de druk. Michiel Besseling stelde zich te bescheiden op tegen de ander BSG invaller. Wit verkreeg meer ruimte, maar na een algemene afruil was remise het resultaat.

De derde ronde wacht ons de andere promovendus “Stukkenjagers” uit Tilburg. Zij hebben inmiddels 2 wedstrijden gewonnen, dus dat wordt oppassen voor ons.

Gedetailleerde Uitslag:

Bord BSG SO Rotterdam Uitslag

1. Lars Ootes Luc Winants ½ – ½

2. Leon Pliester Bart Michiels 0 – 1

3. Robert Ris Frans Cuijpers 0 – 1

4. Henk van der Poel Maarten Solleveld 0 – 1

5. Ewoud de Groote Etienne Goossens ½ – ½

6. Jesper de Groote Martin Martens ½ – ½

7. Ton van der Heijden Jan Willem van de Griendt 0 – 1

8. Lennart Ootes Rini Kuijf ½ – ½

9. Bert Kieboom Bonno Pel 0 – 1

10. Bert Balke Michiel Besseling ½ – ½

Totaal 2½ – 7½

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.