Schaakrubrieken 22 oktober 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke en regionale bladen niet ontbreken. Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


Hans Ree

Zijn rubriek ‘Giri´s nieuwsgierigheid’ begint met:

‘Gary Kasparov was eind augustus in de Braziliaanse stad Sao Paulo, waar hij werd verwelkomd als de grootste schaker aller tijden. Zeven jaar geleden was hij er ook geweest, en een Braziliaanse journalist schreef nu dat Kasparov milder en warmer was geworden, minder arrogant en nederiger.

Misschien was dat wel zo, maar Kasparov zei daar iets over Kramnik wat je beslist niet mild en warm kunt noemen:’Zijn speelkracht wordt net zo gesloopt als die van Deep Blue.’

Deep Blue en Kramnik, dat zijn de twee overwinnaars van Kasparov. Nadat Deep Blue in 1997 Kasparov had verslagen wilde iedereen daarna graag weten of die computer echt zo sterk was als het toen leek, maar onder het motto take the money and run liet IBM Deep Blue meteen ontmantelen.

Drie jaar later versloeg Kramnik Kasparov in een match om het wereldkampioenschap. Kasparov zei in Sao Paulo dus eigenlijk : wie van mij won werd vervolgens gesloopt. Het zit hem nog steeds dwars.’

(…) ‘Zijn (Kramniks) meest brute overwinning was tegen Giri, in de eerste ronde (Hoogeveen 2011). Val de tegenstander aan op zijn sterkste punt, moet Giri gedacht hebben. Hij koos met zwart een openingsvariant waar hij zelf nauwelijks ervaring mee heeft, en waarvan Kramnik als witspeler de grootste kenner ter wereld is.’

Hij behandelt de partij Vladimir Kramnik – Anish Giri, Hoogeveen 2011, eerste ronde.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Reichel – Kunkel, Frankfurt 2011. Zie hieronder.

Zwart begint en wint.

Oplossing:’ 1…Lxg3 2.Txg3 (na bijvoorbeeld 2.Pc1 komt 2…Tgg8 met een beslissende aanval) Txh3+ en wit gaf op.’

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘Kramnik heeft uitstraling wereldkampioen behouden’begint met:

‘Vladimir Kramnik verloor de wereldtitel in 2007 en op de internationale ranglijst is hij gezakt naar de vierde plaats. Maar de uitstraling van een wereldkampioen heeft hij behouden. Telkens als ik hem zie analyseren met een zojuist verslagen tegenstander, denk ik onwillekeurig dat niemand het spel beter begrijpt dan hij.

Ik dacht het opnieuw toen Kramnik en Giri na de eerste ronde van de Univé vierkamp hun partij analyseerden. Doorgaans heeft Giri bij de nabesprekingen het hoogste woord, maar ditmaal niet.´

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Kramnik – Giri en het naspelen hiervan …. Volgt nog.

Hans Böhm

Zijn rubriek‘Moderne schaakgodin’ begint met:

´Ter gelegenheid van het derde lustrum van het UNIVE-schaaktoernooi heeft de organisatie een fraai geïllustreerd magazine uitgegeven met Judit Polgar als schaakgodin op de voorkaft. Enkele vooraanstaande schaakliefhebbers geven hun impressie en dat gaat niet alleen over de afgelopen vijftien jaar in Hoogeveen. Ed van Thijn, oud-minister van Binnenlandse zaken en oud-burgemeester van Amsterdam, verhaalt uit 1944, toen in een gevangenkamp werd geschaakt op een uitgevouwen schoenendoos. Hij werd later twee keer parlementair kampioen maar dat kwam vooral ‘omdat er in het huidige parlement amper meer een zet vooruit wordt gedacht. Gevangen als men is in de waan van de dag.’ Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven gaat in op het belang van schaken en eindigt met ‘Overal in het land worden in het weekend veel gebouwen van Justitie niet gebruikt. Het zou mooi zijn als restaurants of kantines dan ruimte zouden kunnen bieden voor schaaktoernooien’. Professor Douwe Draaisma, universitair hoofddocent Geschiedenis en Theorie van de Psychologie, gaat in op twee vormen van intelligentie: ‘vloeibare intelligentie’ is het vermogen om al improviserend nieuwe problemen op te lossen en ‘gekristalliseerde intelligentie’ is een in de loop van het leven verworven inzicht. Er staat nog meer lezenswaardig in dus heeft u interesse, kijk eens op de site van univechess.nl’

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van Z. Gravilovski , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Ivantsjoek – Nakamura klik hier.

Johan Hut]

Zijn rubriek ‘Kramnik kent nu ook Hoogeveen’ begint met:

Nu ex-wereldkampioen Vladimir Kramnik voor het eerst meespeelt in het Univétoernooi in Hoogeveen (vandaag is de laatste ronde), heeft hij in alle grote traditionele Nederlandse toernooien minstens eenmaal gespeeld. Dat zei toernooidirecteur Jeroen van den Berg vorige week zaterdag bij de openingsceremonie in het Drentse stadje. Kennelijk rekent hij de open toernooien van Dieren, Vlissingen en Amsterdam niet tot die categorie, daar is de grote Rus nog nooit geweest. Daar heeft hij ook niet veel te zoeken, dus de uitspraak van Van den Berg is wel te begrijpen.

Kramniks eerste optreden in Nederland was in 1990 in Arnhem, bij het Europees jeugdkampioenschap, dat zestien jaar in Groningen en vier jaar in Arnhem werd gehouden. Kampioen werd Runne Djurhuus uit Noorwegen, die al snel in de vergetelheid raakte. De pas vijftienjarige Kramnik werd vierde, samen met Dimitri Reinderman. Op de vraag in het toernooiboekje wat zijn doel in het schaken was, antwoordde hij: “To be a strong grandmaster.” Vragenstellers en redacteuren van het boekje: Jeroen van den Berg en Tom Bottema. Destijds loopjongens van de persdienst, nu toernooidirecteur en perschef van het Univétoernooi en ook van het Tatatoernooi in Wijk aan Zee. Hun opmars liep synchroon met die van Kramnik, die in 1991 aan het kersttoernooi in Groningen deelnam en daarna één of meerdere malen aan drie Nederlandse supertoernooien waar hij alleen de absolute wereldtop ontmoette: het Interpolistoernooi in Tilburg, het VSB-toernooi in Amsterdam en het Hoogovenstoernooi in Wijk aan Zee.

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Kramnik – Giri en het naspelen hiervan klik hier.

Henk Prins

De Chessmastersfinale is gewonnen door Magnus Carlsen. De nummer één van de wereld liet daarmee zien dat hij echt nummer één is. Stond in de eerste helft van het toernooi Ivantsjoek verrassend fier aan kop, in de tweede helft klom Carlsen van de gedeelde onderste plaats naar de eerste plaats. Ten slotte eindigden Carlsen en Ivantsjoek gelijk met 15 punten, geteld met de puntentelling 3 voor winst en 1 voor remise. In de tiebreak won Carlsen en werd hij winnaar van het Chessmaster Festival dat in Brazilie en Spanje werd gespeeld.

De aanvallende partij van Carlsen tegen Ivantsjoek in de voorlaatste ronde gaf de doorslag. Een bijzonder fraaie partij van beide spelers.

Carlsen-Ivantsjoek

1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pc3 Lb4 4. Pf3 b6 5. Dc2 Lb7 6. a3 Lxc3+ 7. Dxc3 Pe4 8. Dc2 f5 9. g3 Pf6 (Een vreemde terugtrekking.)10. Lh3!? (Een merkwaardige zet. Carlsen speelt zijn loper niet naar het normale veld g2. Achtergrond is dat hij niet zijn loper wil ruilen als het paard speelt in deze opening.).10… O-O 11. O-O a5 12. Td1 De8 13. d5 (De strijd om veld e4 wordt zo beslecht.) 13… Pa6 14. Lf4 exd5 15. Lxf5 dxc4 16. Pg5! (Direct naar de aanval) 16… Dh5 17. Txd7!

17… Kh8 (Na 17… Pxd7 18. Lxh7+ Kh8 19. Lg6 sluit Carlsen de dame op: 19… Dg4 20. f3) 18. Te7 Pd5 19. Lg4 (Deze loper kan niet genomen wegens mat op h7.) 19… Dg6 20. Pf7+ Kg8 21. Lf5 Dxf5! (Ivantsjoek moet wel zijn dame geven om nog enig tegenspel te krijgen. Een zet als 21. … Dh5 verliest na 22. g4 Dh3 23. Pg5, of 22… Dh4 23. Lg3 Dh3 24. Le6 met goede winstkansen.) 22. Dxf5 Pxe7 23. Ph6+ gxh6 24. Dg4+ Pg6 25. Lxh6

(Zwart heeft een toren en twee stukken voor de dame. Meer als voldoende zal men denken. Carlsen heeft verder gekeken en heeft in zijn vooruitberekening gezien dat de coördinatie van de zwarte stukken wankel is. Ook de koningsstelling ligt er niet best bij. Daarbij komt nog de dreiging van de witte pionnen in het centrum die een grote invloed zullen geven op de partij.) 25… Tf7 26. Td1 Te8 27. h4 Pc5 (Helaas moet Ivantsjoek de zet h4-h5 toelaten.) 28. h5 Lc8 29. Dxc4 Pe5 30. Dh4 Pc6? Het paard speelt te ver van de verdediging van de koning.) 31. Td5 Pe6 32. Dc4 (De dame op de 4e lijn om via g4 de koning te belagen is het plan. Beter is hier nog 32. Da4.) 32… Pcd8? Jammer, nu is het feest gauw om.) 33. Dg4+ Pg7 34. Dxc8 en opgegeven door Ivantsjoek.

Henk Prins (onderste foto) op de gezinsbeurs Wegwijs in actie

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5614 voor beginners en B5614 voor gevorderden.

A5614 Zwart aan zet heeft iets leuks, maar wat ?
B5614 Zwart aan zet, wat is het beste?

Max Pam, 22 oktober 2011

Zijn rubriek ‘St. George slaat weer toe’ begint met:

‘Het is een goed gebruik dat een schaaktoernooi een eigen chroniqueur heeft, iemand die op beeldende wijze de rondeverslagen schrijft. De dubbelrondige vierkamp in Hoogeveen, waar Kramnik, Giri, Polgar en Vachier-Lagrave elkaar treffen, heeft ook zo’n verslaggever. Over de partij Kramnik-Giri uit de eerste ronde schreef hij dit: ‘Het past de eenvoudige schrijver van een dagverslag misschien niet om kritiek te hebben op een topgrootmeester. Maar omdat vele toeschouwers hun verbazing uitspraken, moet de vraag toch worden gesteld : waarom koos Giri een openingsvariant die Kramnik kort geleden tot in het kleinste detail heeft bestudeerd?’

´Misschien omdat de jonge Giri dacht dat hij de reus Kramnik nog kon verbeteren. Zoiets noem je jeugdige overmoed. Die werd in de partij niet beloond. Kramnik bracht een nieuwtje op de twaalfde zet, kwam overweldigend te staan en won. Met andere woorden : niet de beste schaker had gewonnen, maar de schaker die zich het beste had voorbereid.´

Hij behandelt de partijen Kasparov – Short, Karpov –Miles en Short- Kasparov.

Hij besteedt hierbij aandacht aan de variant van St. George, de opening die begint met 1…a6 en waarmee wit als het ware wordt uitgelachen.

.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.