Nakamura in training met Kasparov

Lees alles over de samenwerking tussen Garry Kasparov en Hikaru Nakamura in het nieuwe nummer van New In Chess

Een kleine greep uit dit artikel:

Kasparov en Nakamura begonnen hun samenwerking voor het Tata Steel toernooi in Wijk aan Zee afgelopen januari, waar de Amerikaan zijn grootste triomf tot nu toe behaalde. Met die nieuwe kennis is het niet zo moeilijk gissen welk aandeel Kasparov had in dat succes.

Nakamura onthult dat hij tijdens de London Chess Classic voor het eerst met de 13e wereldkampioen praatte over mogelijke samenwerking. Nakamura: “Het begon zo’n beetje in december, toen ik vlak voor de London Classic een e-mail kreeg van Rex. Het was een beetje een cryptische e-mail, hij zei dat hij met Kasparov had gesproken, en hij wilde met me praten over iets. Er stonden geen specifieke dingen in, maar ik telde gewoon één plus één bij elkaar op.”

The Spirit of St Louis: Rex Sinquefield, Garry Kasparov and Hikaru Nakamura

“Rex” is Rex Sinquefield, die veel heeft gedaan voor de schaakwereld in de afgelopen jaren. Hij stond onder andere aan de wieg van The Chess Club and Scholastic Center of Saint Louis, misschien wel de mooiste schaakclub ter wereld, waar ook het kampioenschap van de VS wordt gespeeld. Bij The Chess Club is nu de door Sinquefield gesponsorde World Chess Hall of Fame gevoegd, die aan de overkant van de straat is gevestigd (dit is ook te lezen in New In Chess 2011, nummer 7). Nakamura kwam in 2010 in Saint Louis wonen, en het is niet moeilijk te raden wat de heer Sinquefield voor zijn land hoopt te bereiken met Hikaru.

In Londen spraken Nakamura en Kasparov inderdaad over samenwerken en Hikaru hoefde hier niet lang over na te denken.

Nakamura: "Ik wist meteen zeker dat ik het aanbod zou aannemen, gewoon omdat je in je leven zo nu en dan tijden hebt – je krijgt bepaalde kansen die gewoon niet zo vaak langskomen, en zeker, de gelegenheid om te werken met de beste schaker aller tijden, volgens mij in ieder geval, dat is een gelegenheid die je niet voorbij kunt laten gaan."

Kasparov geloofde, net als toen hij met Magnus Carlsen werkte, dat het geheim houden van zijn rol zijn protégé een voordeel zou geven ten opzichte van diens rivalen. Nakamura was er niet zo zeker van dat dat een voordeel was, en hij had het idee dat meerdere van zijn collega’s het in april toch al wisten, hoewel ze er niet over spraken.

Zonder twijfel kunnen twee uitgesproken, temperamentvolle persoonlijkheden als Kasparov en Nakamura samen tot grote hoogten stijgen, maar het temperament van beiden zal onvermijdelijk ook meningsverschillen veroorzaken. In zijn column in New In Chess schrijft Kasparov: "Ik ben in de gelegenheid geweest om uitgebreid met Magnus te werken, en ik heb op minder formele basis gewerkt met Hikaru sinds begin dit jaar." Kasparov voegt hieraan toe dat het talent van de Amerikaan evident is, maar hij moppert over Nakamura’s belangstelling voor pokeren, die zijn vorderingen als schaker zou kunnen belemmeren.

Terwijl Kasparov terughoudend blijft in zijn uitlatingen over hun samenwerking, spreekt Nakamura er vrijuit en in detail over met interviewer Macauley Peterson. Zijn tegenstanders weten nu dat hij hulp van Kasparov krijgt, maar door te lezen over zijn standpunten en meningen komen ze nog veel meer te weten over wat Nakamura drijft en wat hem bezighoudt.

Noot: vertaald uit het Engels door Peter Boel

Website www.newinchess.com

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.