EK landenteams en de selectie

De beide Nederlandse teams staan op het EK na twee rondes op drie matchpunten en 4.5 bordpunten. Voor de dames is dat goed, voor de heren een lichte tegenvaller. Maar, vroeg Schaaksite zich af, zijn er wel de sterkst mogelijke teams opgesteld? Hoe is de selectie tot stand gekomen? We vonden dit uit via een exclusief interview met een grootmeester die anoniem wil blijven (maar hij houdt van katten en woont in Amsterdam).

Ben je erg teleurgesteld dat je gepasseerd bent?

Ja, eigenlijk was al sinds augustus vorig jaar mijn doel om het EK landenteams te spelen. Ik vind het een grote eer om voor het Nederlands team te mogen spelen en ben dan extra gemotiveerd. Al in mijn jeugd voor de Glorneycup was ik steeds de topscorer, en in 1999 haalde ik bij het EK landenteams in Batumi een gouden medaille voor het beste resultaat op bord 5. En dit jaar leek de ideale gelegenheid om weer geselecteerd te worden.

Had je je kansen om geselecteerd te worden hoog ingeschat?

Ja, Van Wely zou een sabbatical nemen, Sokolov kwam voor Bosnië uit, Tiviakov leefde in onmin met de bond, dus dan zou het iets van Giri, Smeets, Stellwagen, L’Ami en mijzelf worden, dacht ik.

Maar Sokolov ging weer voor Nederland spelen.

Ja, hij had een goed contract in Bosnië, maar blijkbaar was dat afgelopen of zo.

Wat is de procedure eigenlijk voor de selectie van het Nederlands team?

Er worden vier spelers aangewezen op basis van de ratinglijst van 1 mei. De vijfde plek wordt door de bondscoach aangewezen.

En is die procedure netjes gevolgd?

Nou, niet helemaal. In eerste instantie werden Giri, Sokolov, Smeets en Stellwagen geselecteerd, waarna de aanwijsplek tussen L’Ami, Ernst en mij zou gaan. Echter, Van Wely had niet "Nee" geantwoord op de vraag of hij mee wilde doen, maar "voor 1200 euro extra", als een soort van blufpoker ("Dat doen ze toch niet, want dan moeten ze de anderen ook extra betalen"). Sokolov regelde toen een sponsor (een zakenman die ook de wielerploeg Quick Step sponsort) en toen was het geld rond.

Dus Van Wely kreeg de aanwijsplek?

Die kreeg de ratingplek, Stellwagen schoof door naar de aanwijsplek.

En jij vindt dus dat die plek naar mij had moeten gaan.

Ja, en ook collega’s hadden dat logisch gevonden.

Maar Stellwagen heeft toch een hogere rating?

Ja, Daniel had inderdaad een paar punten meer op de lijst van 1 mei. Maar wel "quite inactive for more than a year, might have been a bit rusty" (citaat Chessvibes), wat hij wel speelde (KNSB en Bundesliga) ging ook niet erg goed terwijl ik juist een erg goed seizoen draaide, met topscores in de KNSB en tweede Bundesliga, overwinningen in twee weekendtoernooien en ik was beste Nederlander op het EK. En bovendien, ik ben een professional terwijl Daniel zich op de wetenschap gestort heeft en het schaken erbij doet.

Ok, er waren goede argumenten om jou te selecteren. Maar blijkbaar dacht Chuchelov (de bondscoach) er anders over.

Ik weet niet of ie er echt over nagedacht heeft. Kijk, de keuze was tussen een speler aan wie al verteld was dat hij geselecteerd was (Daniel) en een speler die verteld was dat hij kans maakte op een selectie (ik). Iemand eerst selecteren en dan opeens uit het team zetten is niet netjes natuurlijk, dan laat je liever degene thuis die daar al rekening mee gehouden heeft.

Dus als Van Wely direct ja had gezegd (of er was direct geld voor zijn wensen) dan was jij misschien wel geselecteerd?

Misschien wel ja.

En heb je nog geprotesteerd?

"Tegen de beslissing tot selectie van de 5e speler is geen beroep mogelijk." volgens de reglementen. Da’s ook logisch: het zou ook raar zijn als bijv. Van Nistelrooij naar de beroepscommissie van de KNVB gaat omdat Van Marwijk ‘m niet selecteert. Ik heb dus gewoon pech.

Volgende keer beter?

Mjah, ik heb er een hard hoofd in, als het nu al niet lukt, terwijl mijn kansen zo goed waren…

Er werd natuurlijk ook nog geschaakt. 2-2 tegen Finland was geen goede start. Het ene matchpunt werd gered door Ivan Sokolov.

Zwart heeft een pion geofferd voor aanval, maar het is moeilijk om het paard (of pion) op c6 heen te spelen. Die moet dus weg! 20… Lxc6 21. dxc6 Pxc6!? 22. bxc6 Db3 23. Dd3 Beter is 23.Ld3 om eventueel de loper op b1 te kunnen zetten. 23… Tfa8 24. Kc1 Tc5 25. Kd2 Dxb2+ 26. Dc2 Db4 Zwart heeft lastige druk, maar op zich gaat het wel voor wit. Maar het is echt zo’n stelling waarbij 1 foutje fataal is… 27. Ld3 d5 28. Tb1 Dd4 29. The1? Beter is 29.Db2 met het idee 30.Pe2. 29… g6 Maakt een luchtgat zodat slaan op c3 dreigt. 30. Tb3? De enige zet was 30. Tbc1, al staat zwart goed na 30….dxe4 31.fxe4 Td8. Vanaf nu vindt Sokolov steeds de enige winstzet. 30… dxe4 31. fxe4 Df2+ 32. Te2 Df4+ 33. Ke1 Ta1+ 34. Tb1 Txb1+ 35. Dxb1 Txc3 36. Lc2 0-1

Tegen Zweden werd dankzij overwinningen van Giri en Stellwagen tegen Zweden gewonnen, maar helaas waren de partijen hiervan vrijdagavond laat nog niet beschikbaar.

De dames versloegen het in opkomst zijnde schaakland Turkije met 2.5-1.5 en hielden de Duitse schaaksters netjes op een gelijkspel. Deze keurige resultaten kwamen vooral op het conto van Peng en Anne Haast, die beiden twee keer wonnen.

Tegen een worldcupdeelneemster won Peng door ausdauer.

Er zijn stellingen met meer spel erin remise gegeven. De computer vindt het ook helemaal gelijk, maar wit staat nets iets actiever, dus Peng probeert het. 33. Kg2 Kf7 34. Kf3 Le7 35. Ke4 Lf6 36. Th5 h6 37. Tb5 Ke6 38. g4 Kf7 39. Lc5 Le7 40. Ld4 Lf6 41. Le3 Ke6 42. f4 Kf7 43. Td5 Te7+ 44. Kd3 Tc7 45. Lc5 Ke6 46. Ke4 Kf7 47. Kf5 Le7 48. Ld4 Lf6? De hele tijd gaf zwart geen krimp, maar hier geeft zwart haarzelf vrijwillig een tweede zwakte, terwijl er eigenlijk niets dreigde. 49. Lxf6 gxf6 50. b4 Kg7 51. Td6 Tf7 52. Tb6 Het is al bijna zetdwang. 52… Td7 53. Ke6! Tc7 54. f5 En nu is het echt zetdwang: op 54….Tf7 heeft wit 55.Td6 en 56.Td7. 54… h5 55. gxh5 Kh6 56. Kxf6 Kxh5 57. Ke5 Te7+ 58. Kd6 Tf7 59. Ke5 Te7+ 60. Te6 Tf7 61. b5 Kg5 62. Tg6+ Kh5 63. Tg1 Tc7 64. f6 1-0

Maar onze enige vrouwelijke grootmeester kan ook in de aanval winnen.

Opnieuw een gelijke stelling, maar eentje met een verborgen dreiging erin, die zwart met 32… Tad8 had kunnen voorkomen. 32… Tac8? 33. h4! Dreigt 34.Lg5 Df5 35.g4 met stukwinst en meer. 33…Tce8 34.Lg7+ Txg7 35.Txg7 verliest ook materiaal, wat zwart doet verliest nog sneller. 33… Dxh4 34. Dxe6 Dxh6 35. Dxe5+ Tg7 36. Tfd1 Tg8 37. bxa5 Een kleine slordigheid, want nu kan zwart met 37…Dh5 naar een verloren toreneindspel afwikkelen. 37… bxa5 38. Td8 Terwijl dit ondekbaar mat is. 38… Dh4 39. Txg8+ Kxg8 40. De8 mat 1-0

Anne Haast is in de competitie de ster van Stukkenjagers (twee keer winnen met zwart, waaronder van Jan Werle) en die goede vorm heeft ze meegenomen naar Griekenland, waar ze ook al met twee zwartoverwinningen begon (zou ze ooit nog wit krijgen van de stukkenjagersteamleider?) De overwinning op de 1900-Turkse was niet zo bijzonder, maar de overwinning op de 2300-Duitse mocht er zijn.

Het zwarte plan is hier d3, Ke6, Ke7 en Pc4, waarna wit niet op e4 kan slaan omdat de d-pion dan doorloopt. 45. Td7 g6 Hier had Anne 45….d3! moeten doen, omdat na slaan op g7 46…e3+ wint. Na de tekstzet had wit met 46.Tg7 tegenspel kunnen krijgen, maar nadat ze dit nalaat vindt Anne alsnog de juiste zet. 46. g3 d3 47. Ke3 Kc6 Met hetzelfde idee als hierboven genoemd: de toren van de d-lijn verjagen zodat de d-pion kan doorlopen. 48. Td8 Kc7 49. Tf8 Pc4+ 50. Kxe4 d2 51. Tf1 Pb2 52. Ke5 d1D 53. Txd1 Pxd1 Dit eindspel is simpel gewonnen. 54. Kf6 g4 55. Kxg6 Pf2 56. Kf5 Kd6 57. Kf4 Kd5 58. Ke3 Ph3! 59. Kd3 Pg5 60. Ke3 Ke5 0-1

7 Comments

 1. Avatar
  Crispiano november 05, 2011

  Je kan voor de selectie niet anders dan naar de rating kijken. Andere argumenten zijn subjectief, kunnen omgedraaid worden. Dat de vrij inactieve Stellwagen met zijn potjes in competities toch redelijk zijn rating staande kan houden, kan als een pluspunt uitgelegd worden, en er kan gretigheid opgevoerd worden nu hij weer twee weken sec met schaken bezig is.

  Bij de uitverkiezing van Sokolov kan je je vraagtekens zetten, het is een opportunisme zonder landsgrenzen. Handig om een dubbel paspoort te hebben.

  Ondertussen vervelend voor de anonieme grootmeester en het zou ook fijn zijn als zoiets eerder geregeld was.

 2. Avatar
  Horscht november 07, 2011

  Ondertussen heeft de teleurstelling van de anonieme grootmeester wel een briljant interview met hem door een minder anonieme grootmeester opgeleverd. Donner zelf had het niet beter gekund… Bij mij moest Google eraan te pas komen om zeker te zijn van mijn vermoeden, omdat woonplaats en dierenliefde voor mij geen uitsluitsel boden. Al viel me bij het herlezen ineens nog een tweede aanwijzing op: "En jij vindt dus dat die plek naar mij had moeten gaan." Geniaal! Hulde!

  www.olimpbase.org/1999e/1999ned.html

 3. Avatar
  Dimitri november 07, 2011

  Dank! Donner had het vast beter gekund, maar Karel wellicht niet.

 4. Avatar
  Crispiano november 07, 2011

  Hm, van Roemenië. De anonieme grootmeester wordt node gemist. Voortaan als extra criterium de activiteit van schakers invoeren :/ . Voor elke partij in het afgelopen half jaar twee punten bij de ELO erbij, of zo.

 5. Avatar
  Dimitri november 07, 2011

  Activiteit is niet zo makkelijk op die manier meetbaar, want je kan heel actief zijn (interne competitie, weekendtoernooien, rapidtoernooien, internetpartijen etc.) en toch weinig partijen voor de Fide-elo spelen.

 6. Avatar
  Erik november 08, 2011

  Persoonlijk vind ik dat de "anonieme" grootmeester meer recht had op een plaats dan op zijn minst 2 van de uitverkorenen. Ik heb altijd al gevonden dat er te veel waarde wordt gehecht aan enkel de ELO-score. Iemand met enkele punten meer is niet noodzakelijk een betere schaker en al helemaal geen garantie op een hogere score. Aan de andere kant, moest hij deel hebben uitgemaakt van de ploeg, hadden we nooit dit prachtige stukje te lezen gekregen.

 7. Avatar
  Crispiano november 08, 2011

  @Erik. Een aantal jaar geleden werd E. van den Doel gepasseerd voor de olympiade door iemand met een lagere rating met als reden iets als teamgeest. (actief was hij genoeg…) Dit kan/kon mijns inziens niet, zoiets is heel moeilijk te verteren voor de buitengeslotene. Is juist een reden om te gaan schaken, dat je geen last van vriendjespolitiek hebt.

  @Dimitri. Voor de keuze van het Olympiadeteam zou activiteit via Fide-partijen wel ausreichen. Interne speelt geen van de gegadigden, bij weekendtoernooien is hooguit één partij op 2600-niveau, rapidtoernooien zijn een andere tak van sport, wat in extremis voor internet geldt waarvan je alleen maar slechter spelen.

  Awel, we hebben vandaag gewonnen en staan boven Rusland.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.