Erik-Jan Hummel prolongeert met succes titel Open Drents Rapidschaakkampioen

Evenals vorig jaar bracht Erik_Jan Hummel met dezelfde score van 6 ½ uit 7 het Open Drents Rapidschaakkampioenschap op zijn naam. Had hij in de zesde editie het bekende engeltje op zijn schouder, nu liet in de beslissende 7e ronde zijn opponent Floris van Assendelft zich kinderlijk eenvoudig naar de slachtbank brengen. En aangezien Ilja Schneider in diezelfde ronde zich liet aftroeven door Yme Jan Jellema kwam een ongedeelde titel op naam van Hummel.

Maar het heeft er lang naar uitgezien dat dit jaar een duo op de titeltroon zou plaatsnemen.

Tot in de beslissende laatste ronde voerden Schneider en Hummel zij aan zij het peloton aan met op een half punt achterstand gevolgd door een reeks sub-toppers. Maar zoals gezegd, de anti-climax kwam in de late middaguren. Schneider gleed onderuit en verspeelde daarmee een toernooizege, terwijl zijn concurrent Hummel simpel het zoetstokje kreeg aangereikt en daarmee onbereikbaar door de finish ging. Met de winst op Schneider kwam Jellema op 6 punten en klasseerde zich daarmee als ongedeeld tweede. Een kwartet achtervolgers moest genoegen nemen met een gedeelde derde prijs.

Deze zevende editie kende een aantal opmerkelijke feiten. Het aantal deelnemers was na jaren weer op een niveau van meer dan zestig deelnemers. Daarnaast nam voor het eerst een zevental buitenlanders deel, te weten een zestal uit de bondsrepubliek Duitsland en een uit Polen, die op dit moment werkt in Drachten. De Duitsers afkomstig uit Hannover en Delmenhorst waren reeds vroeg ‘s morgens om een uur of zes vertrokken om op tijd zich bij het registratiepunt in de Esrank te Peize te melden. Uit het Duitse contingent was IM Ilja Schneider met de hoogste rating (3482) de te kloppen man en van de Nederlandse deelnemers Floris van Assendelft met rating (2366).

Maar ratingen of rankingen zeggen niet alles. De conditie, de slagkracht, de vingervlugheid in het eindspel en een dosis “ het geluk van de dag” spelen een opmerkelijke rol in een zeven ronden tellend toernooi. Elke ronde kent zijn verrassende uitslagen en proost of troost valt niet altijd bij de hoogste en laagste ratinghouders.

Zo wist bijvoorbeeld David Knight met startnummer 32 zelfs beslag te leggen op een gedeelde 7e plaats met vijf punten en werd hij met deze prestatie winnaar in ratinggroep A < 1900 > 1575.

De proost was voor de jeugdige deelnemers Nick Maatman, Frank van der Werff, Wouter Manenschijn en Ruben Bourgonjen . Dit viertal scoorde ver boven hun verwachtingsscore (We).

En troostdrankjes waren dit jaar daarentegen onder meer voor Alef Boer, Geon Knol, Jorden van Foreest en Arend van der Burgh. Hun reële score (W) bleef behoorlijk achter op hun verwachtingscoëfficiënt

Dit eendaagse rapidtoernooi was in alle opzichten een van de meeste geslaagde uit de serie van zeven. Zowel door de grootte als door de hoge kwaliteit van het deelnemersveld kan de organisatie uiterst tevreden op deze geslaagde schaakdag terugzien.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.