Spijkenisse winnaar van de Zuid-Hollandbeker

Spijkenisse heeft net als tijdens de vorige editie de Zuid-Hollandbeker gewonnen. Dit is de jaarlijkse wedstrijd tussen de winnaars van de regionale bekers in Zuid-Holland.

Ook dit jaar was het weer lastig om een datum te vinden waarop iedereen kon, zodat er uiteindelijk gespeeld werd op zondag 13 november in Voorschoten. Een grappig gevolg was wel dat 6 van de 12 deelnemende spelers dit seizoen in de KNSB-competitie actief zijn, waarvan 4 zelfs in de tweede klasse of hoger. Met het niveau zat het dus wel goed.

Uit verschillende hoeken klinken geluiden om niet door te gaan met de Zuid-Hollandbeker. Het hielp dan ook niet dat net als bij de vorige editie de organisatie weer geconfronteerd werd met een last-minute afzegging. Dit keer was het HSB-bekerwinnaar Botwinnik die te kampen had met afzeggingen. Dus moest het schema van drie teams weer uit de kast getrokken worden. Dit had wel als voordeel dat het tot het laatst spannend bleef welke van de drie teams er uiteindelijk met de beker vandoor zou gaan.

In de ochtendronde werd gastheer Voorschoten 2 op grote achterstand gezet. In de minimatch tegen Spijkenisse 2 werd slechts een half punt gescoord en wel door de kersverse Nederlands kampioen Elwin van der Auweraert. De partij tegen Desiree Hamelink kon alle kanten op, want beide spelers stonden zowel heel goed als heel slecht, uiteindelijk werd het dus remise. Wouter Noordkamp verloor kansloos van Wilmar Meijer. Ook de tweekamp tegen Leithen leverde een half punt op. Igor Damen kwam niet door de verdediging van Martin Vlasveld heen en Midas Ratsma verloor van Thomas Beuman. Leithen en Spijkenisse hielden elkaar ook in de onderlinge wedstrijd in evenwicht door winst van Marco Anink (Leithen) en Ricardo Klepke (Spijkenisse).

Stand halverwege: Spijkenisse en Leithen 2,5 Voorschoten 1

De middagronde leek dus een tweestrijd tussen Leithen en Spijkenisse te worden, zeker toen Midas Ratsma namens Voorschoten al vrij snel erg slecht stond. De twee partijen tussen Spijkenisse en Leithen waren dan ook cruciaal. Al snel werd duidelijk dat Wilmar Meijer hierin opnieuw op weg naar de winst was, maar aan het topbord kon het nog alle kanten op.

Ineens leek ook Voorschoten weer in aanmerking voor de titel te komen, toen Midas Ratsma remise wist te maken tegen Bjorn Verstraate en de andere Voorschotenspelers allemaal een plusje leken te hebben. Zij geloofden nog in een stunt, maar dat was buiten Desiree Hamelink gerekend die afrekende met Thomas Beuman. Daarmee haalde zij de zege voor Spijkenisse binnen en was het niet meer van belang dat de Leithenaren uit hun mindere stellingen tegen Voorschoten nog 1,5 punt wisten te halen.

Eindstand:

1 Spijkenisse-2 5 punten

2 Leithen-1 4 punten

3 Voorschoten-2 3 punten

LeiSB-voorzitter Gert Both reikt de wisselbeker uit.

1 Comment

  1. Avatar
    Jan Willem Duijzer november 14, 2011

    Spijkenisse gefeliciteerd!

    Ja, een aantal Botwinnik-spelers, onder wie ikzelf, ziet niets in de ZH beker. De NL schaakwereld doet ‘niets’ in provincieverband, dus waarom nu ineens wel? De normale verbanden zijn regio en landelijk. Logischer zou het zijn om een landelijk toernooitje voor de (regionale) bekerwinnaars te organiseren.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.