Twee verschillende projecten Schaken op School

Twee verschillende projecten Schaken op School

Samenwerking gaat niet zo maar

Inleiding

Op de website van de FIDE van 11 november staat een mededeling van de voorzitter van de FIDE commissie Schaken op Scholen, Ali Nihat Yazici. Het is een opzienbare mededeling.

Er blijkt een verschil te bestaan tussen twee projecten over Schaken in School, namelijk die van de FIDE en die van de Kasparov Chess Foundation. Voor de volledigheid geef ik de mededeling weer, hoewel de aanleiding niet zo belangrijk is. Het gaat er niet om wat Hamers heeft gemaild, het gaat om de inhoud van de verklaring van Yazici.

Bepaalde informatie is ronduit schokkend. In het eerstvolgende artikel van mij zal ik uitvoerig aandacht schenken aan de verkiezing van het presidentschap 2010 tussen Ilyumzhinov en Karpov. De onderstaande mededeling geeft wel een ander licht op het duo Kasparov en Karpov.

Ali Nihat Yazici

Officiële verklaring van de voorzitter van Chess in School

Donderdag, 10 november 2011

Beste mensen,

Ik vernam dat de heer Herman Hamers, president van zone 1.1, een e-mail naar alle bonden van de zone heeft gestuurd, waarin hij schrijft dat tijdens het Congres van de FIDE in Krakow, waar ik sprak, ik had verklaard dat we niet zullen samenwerken met de Kasparov Chess Foundation.

Dit is niet helemaal waar, maar wel een klein beetje waar. Het is uit zijn verband gerukt (zoals u duidelijk kunt lezen in de stukken van het congres, bijvoorbeeld bijlage 27b, die al onder de afgevaardigden van het congres zijn verspreid en zijn gepubliceerd op de website Chess in Schools, cis.fide.com). Het lijkt erop dat de heer Hamers mij verkeerd heeft geciteerd en de juiste bedoeling duidelijk heeft veranderd, hoewel hij aanwezig was tijdens de vergadering van de commissie

In zijn e-mail schrijft de heer Hamers: ‘De voorzitter van Chess in Schools, Ali Yazici, rapporteert dat zijn commissie niet zal samenwerken met de campagne van Kasparov en Danailov over Chess in Schools.’

Laat me in de eerste plaats onze situatie uiteenzetten. De afgelopen twaalf maanden zijn er wereldwijd schaakactiviteiten ontplooid over Schaken op Scholen. Als FIDE commissie-Schaken in Scholen, als FIDE bestuur, samen met president Kirsan Ilyumzhinov, zijn we erg trots dat er zoveel initiatieven zijn ontwikkeld door verschillende partijen over Schaken in Scholen. Tot slot, iedereen ter wereld, inclusief Garry Kasparov, begint te begrijpen dat in de wereld Schaken op School de toekomst is van schaken als een sport.

Dit is erg mooi en we staan er klaar voor om elk initiatief hoe dan ook te helpen, of het nu gaat om persoonlijk, nationaal, in bondsverband, continentaal, werelds, particulier of overheid – alles dat bijdraagt aan de ontwikkeling van schaken in scholen. We weten heel duidelijk dat dit de toekomst is van het schaken, maar wat er in Krakow is gezegd is heel iets anders dan de weergave van de heer Hamers. Iik wil graag de volgorde van de gebeurtenissen uitleggen, zoals ik dat ook heb gedaan in zowel de vergadering van de Commissie als op de bijeenkomst van het Congres in Krakow.

De heer Garry Kasparov, onze grote schaaklegende, is voor privé zaken naar Istanboel gekomen, voor een conferentie over software waar hij op 23 september op het SAP Forum een toespraak heeft gehouden, georganiseerd door de software provider SAP. Ik vernam dat hij zou komen. Drie of vier dagen voor zijn toespraak op het SAP Forum, met voorbijgaan van de Turkse Schaakbond, vroeg de heer Kasparov om een onderhoud met onze nieuwe minister van Sport, een verzoek dat werd toegestaan. Vlak voor de persconferentie die was gepland voor het onderhoud ( 22 september 09.00 uur) zegde de minister het onderhoud af wegens urgente andere zaken; ik weet niet of dat de echte reden is. Ik vermoed dat de belangrijkste reden waarschijnlijk was dat het verzoek niet was gedaan door tussenkomst van de Turkse Schaakbond (in Turkije is dat het gebruikelijke protocol dat voor zulke afspraken met de minister het verzoek wordt gedaan via de desbetreffende sportbond). Er bestond geen contact van de kant van Kasparov met de Turkse Schaakbond om over dit soort onderwerpen te praten.

Vervolgens werd op vrijdag 23 september de toespraak voor de software conferentie uitgesproken. De volgende dag belde een goede vriend van GM Kasparov, GM Zurab Azmaiparashvili (van de Georgische Schaakbond) mij en vertelde me dat Garry Kasparov met me wilde praten en dat hij (Garry) in Dubai was. Ik antwoordde ‘natuurlijk, waarom niet’ en zei dat ik altijd beschikbaar ben als Garry mij wil bellen. Zurab zei dat de heer Kasparov met me via Skype wilde praten, dus wisselden we de Skype gegevens uit waarna op dinsdag 27 september de heer Garry Kasparov me om 14.32 uur op Skype belde. Ons gesprek duurde 8 minuten en 32 seconden (volgens de gegevens van Skype).

In ons gesprek noemde de heer Kasparov dat toen hij in Istanboel was, hij erg onder de indruk was van de situatie van schaken op scholen in Turkije. Hij stelde voor dat wij een privé bedrijfsonderneming zouden beginnen over schaken in scholen. Dit voorstel deed hij aan mij persoonlijk, niet in mijn hoedanigheid als president van de Turkse Schaakbond, als vicepresident van de FIDE, als voorzitter van de FIDE-commissie Schaken op Scholen (natuurlijk waren deze titels voor hem belangrijk). Hij stelde me voor een aantal privé bedrijfsondernemingen op te zetten voor Schaken op Scholen. Ik denk dat hij zoiets ook doet met Silvio Danailov, president van de Europese Schaakbond; hij wilde hetzelfde met mij doen. Ik zei ‘OK, ik ben niet beschikbaar voor privé schaakzaken, maar we kunnen het erover hebben – mijn idee was met mijn bond een publieke zaak op te zetten. Ik vertelde hem dat ik waardering had voor wat hij doet voor Schaken in Scholen, stelde een ontmoeting tussen ons twee voor, en nodigde hem uit naar Ankara te komen. Hij zei dat hij geen tijd had, maar vroeg me naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, te komen op 6 en 7 oktober, omdat hij in het Parlement van Georgië een toespraak zou houden over het introduceren van schaken in het lesprogramma op scholen.

Ik vertelde hem dat ik erover zou nadenken. Ik dacht er lang over na en op 3 oktober stuurde ik hem een e-mail waarin ik hem uitlegde dat ik waardering heb voor wat hij doet voor Schaken in Scholen, dat ik dat mooi vind, dat zijn activiteiten erg waardevol zijn voor de ontwikkeling van schaken over de hele wereld. Hij is een grote schaaklegende die het recht heeft zijn eigen privé onderneming te leiden met iedereen met wie hij wil, maar ik vertelde hem duidelijk dat ik niet als vicepresident van de FIDE, voorzitter van de FIDE commissie Schaken op Scholen of als president van de Turkse Schaakbond een privé onderneming met iemand kan opzetten over schaken in scholen; dit zou leiden tot een conflict van belangen, dat is duidelijk. Ik vertelde hem ook dat de manier waarop de heer Danailov en de Europese Schaakunie samenwerken met de Kasparov Chess Foundation, ik niet prettig vind. Ons grootste punt is dat het gaat om een particuliere onderneming. Als gekozen functionarissen is het voor ons verkeerd ons in te laten met zulke particuliere zaken in verband met elke vorm van schaakactiviteiten; het gaat om een conflict van belangen. Dus weigerde ik. Ik vertelde hem ook dat ik niet naar Georgië zou gaan voor de bijeenkomst in het Parlement, aangezien hij niet de gastheer is en ik niet formeel ben uitgenodigd. Bovendien wil ik ook geen activiteiten buiten de FIDE om legaliseren als vicepresident van de FIDE en als voorzitter van een commissie van de FIDE. Ik heb nooit een antwoord ontvangen op die e-mail.

De positie van de FIDE is erg duidelijk. We respecteren alles wat wordt gedaan om Schaken op Scholen of schaken in het algemeen te promoten, inclusief de initiatieven van particuliere instellingen en particulieren. We respecteren deze, we vinden zulke initiatieven prettig. Aan de andere kant, onze taak is het publieke belang te dienen; wat we ook doen, alle rekeningen, alle sponsors, alle transacties, alles moet openbaar zijn voor het publiek, omdat het de FIDE is.

Jullie herinneren je, mijn vrienden, dat toen Karpov ging voor het presidentschap van de FIDE in 2010, hij de FIDE beschuldigde van corruptie. Onze boeken zijn duidelijk, alle transacties waren duidelijk, iedereen in de FIDE, zelfs buitenstaanders, kunnen zien wat onze accountants doen; ze zijn volledig transparant, de betalingen zijn gecontroleerd door het grootste accountantsbureau Ernst & Young, die al onze betalingen nagaat. Er is een gekozen interne Verificatie Commissie en die gaan de accountants na, zoals ook de FIDE accountant dat doet. We zijn een volledig transparante organisatie.

Welnu, ik weet niet wat er gebeurt in de Garry Kasparov Chess Foundation. Het zijn mijn zaken niet. Natuurlijk kan hij alles doen wat hij wil, maar wij kunnen geen zaken doen met zo’n instelling dat werkt met verborgen betalingen. En dat is de reden waarom we niet met hem zullen samenwerken. Als de heer Garry Kasparov met de FIDE zaken wil doen, op een professionele manier, kunnen we gaan zitten en praten, een overeenkomst tekenen en kunnen we volledig met elkaar samenwerken.

Toen de heer Hamer zijn enige zin schreef in zijn circulaire en daarbij de rest wegliet, is het duidelijk voor mij dat de heer Hamers, als zone-president van de FIDE, onze uitleg van de situatie die hebben gegeven in Krakow, verkeerd heeft weergegeven. Hij wekt de indruk dat we niet willen samenwerken, maar zo zit de werkelijkheid niet in elkaar. Ik dacht dat het erg belangrijk is dat iedereen krijgt te weten hoe de situatie er echt uitziet.

Ali Nihat Yazici

Voorzitter van de Commissie Schaken op School

Vicepresident van de FIDE

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.