Vroege Sinterklaascadeaus voor vier schakers in simultaan tegen Timman

En we zijn begonnen met het Euwe schaaktoernooi in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam! Sinterklaas slaagde erin door zijn aankomst bij het Scheepvaartmuseum net voor het begin van de openingssimultaan van grootmeester Jan Timman nog even in alle aandacht zich te vestigen, maar ondanks de verkeerschaos die de goedheiligman daardoor veroorzaakte, kon Timman in de bibliotheek Timman keurig op tijd aan zijn rondjes langs 24 borden beginnen. De grootmeester won 19 partijen, scoorde een remise en moest vier keer opgeven. Met zijn score van 81,2% was Timman niet helemaal tevreden en hij mopperde wat over de domme blunders die hij had gemaakt.

Zijn tegenstanders namen de vervroegde Sinterklaascadeaus van de grootmeester echter dankend aan. Angelo Spiler, Martijn van der Eijk, Niels van Dam en Fred van Gunst wonnen van Timman, waarbij het slot van de partij van huisschaker Van Gunst erg aardig was:

Jan Timman- Fred van Gunst, na de 23e zet van zwart. Timman speelde hier 24. Lxc6 en zijn tegenstander speelde verrassend 24…Dxh3+. „Ik was allang tevreden met remise, vertelde Van Guinst na de partij. Na 24. gxh3 Lxc6+ heeft zwart een remise op zak. Maar Timman speelde 24. Kg1 en rekende na het voor de hand liggende antwoord 24…Lxc6 op het schaakje 25.Dd4+ om na 25…Tg7 met 26. Dxg7! toe te slaan. Maar na de krachtzet 25…Te5! moest Timman opgeven.

Fred van Gunst liet de slotstelling nog een tijdje op het bord staan „ om na te genieten“.

De jongste deelnemer, de 12-jarige Myron Roesing hield het lang vol , maar verloor in een lastig eindspel toch nog. De oudste deelnemer, de 88 (!) jarige Rien Quakkelaar van schaakclub „De zwarte Pion“ uit Lisse verloor weliswaar ook, maar hij genoot van de ambiance in de bibliotheek en ook van de partij. Hij had nog nooit tegen Timman gespeeld en was erg blij dat hij door de organisatie was uitgenodigd voor de simultaan. „In 1946 heb ik tegen Max Euwe in een simultaan gespeeld- en gewonnen! Ik heb ook nog tegen Botwinnik gespeeld, maar die partij heb ik helaas verloren“, vertelde de kwieke senior na de partij met glanzende ogen.

Na de geslaagde simultaan, waar verrassend veel niet-schakende bezoekers gefascineerd bleven kijken, vond de loting van het op maandag beginnende Euwe schaaktoernooi plaats. Er worden twee dubbelrondige vierkampen gespeeld en op maandag worden in groep A de volgende partijen gespeeld:

Peng- Cramling

Olafsson-van der Sterren

In groep B spelen:

Socko- van Kampen

Conquest- Arakhamia

Na het officiële gedeelte werden de schijnwerpers op grootmeester Paul van der Sterren gericht, die het eerste exemplaar van zijn geweldige autobiografie „Zwart top wit- verslag van een schakersleven“ uit handen van New in Chess uitgever Allard Hoogland in ontvangst mocht nemen.

De partijen beginnen op maandag 14 november om 13.00 uur op de zesde verdieping van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Op de speeldagen (14, 15 en 16, 18, 19, en 20 november worden de partijen vanaf 14.30 uur (laatste ronde 12.30 uur) van deskundig commentaar voorzien. U bent van harte welkom in de Harry Mulischzaal op de zesde verdieping van de OBA. Commentatoren zijn Arno Bezemer en Ivo Timmermans, spelers van het Amsterdamse Caïssa.

1 Reactie

  1. Avatar
    Johan Hut 14 november 2011

    Blijft wit na 24.Lxc6 Dxh3+ 25.gxh3 Lxc6+ 26.Dd5 niet gewoon een stuk voor?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.