Drie remises op de eerste dag

Vandaag werden in der eerste ronde van het Euwe schaaktoernooi niet vier, maar slechts drie partijen gespeeld. De Engelse speler Stuart Conquest kon door de dichte mist in London niet op tijd vertrekken, zijn vlucht naar Amsterdam werd geannuleerd. Zijn partij tegen Keti Arakhhamia wordt nu op donderdag 17 november op de rustdag gespeeld. Laten we hopen dat hij op dinsdag in elk geval op tijd is voor de tweede ronde! Conquest schijnt met een boot naar Amsterdam te willen komen, we houden u op de hoogte!

De senioren Fridrik Olafsson en Paul van der Sterren waren na ruim twee uur spelen klaar met hun partij. „Dit was mijn eerste werkdag sinds 10 jaar“, lachte Paul van der Sterren, die zijn laatste toernooipartij in 2001 in het Nederlands Kampioenschap speelde. „Ik heb de gewijde sfeer van het spelen van een toernooipartij in een stille speelzaal gemist, verklaarde Van der Sterren na de partij. Hij was tevreden met de remise tegen de IJslander. „Een remise is voor mij een perfecte manier om van een schaakpartij te genieten. Je probeert een mooie partij te spelen, maar als er dan een remise in de lucht hangt, ben ik tevreden met een half punt“.

In de post-mortem bleek dat Van der Sterren in deze partij toch nogal gelukkig aan zijn eerste halfje in het toernooi kwam, want er kwamen allerlei wilde stellingen op het bord, die duidelijk voordeliger voor wit waren. Het moment waarop de doorbraak d5 moest worden gespeeld, was niet geheel duidelijk. De stelling na 19. Da6 (ipv 20.Pe5) 19…Pd6 20. d5 werd uitvoerig bekeken en de daaruit voortvloeiende varianten als goed voor wit bevonden, bv. 20…exd5 21.Pxd5 Pxd5 22.Txd5 Lxg5 23. Txe8+ Dxe8 24.hxg5 De7 25.Dd3 met een prettig voordeeltje voor wit.

De dames Zhaoqin Peng en Pia Cramling speelden een lange partij, waarin het evenwicht nooit werd verbroken. Peng was niet helemaal tevreden over de dameruil, maar de stelling was volgens de commentatoren Bezemer en Timmermans gelijk. Het logische resultaat was een remise.

In de laatste partij van de dag kon de sinds vandaag 17-jarige grootmeester Robin van Kampen net niet van Monika Socko winnen. Van Kampen leek een voordeeltje te hebben, maar ook in de analyse kwamen de spelers er niet uit. „Ik speel nooit erg goed op mijn verjaardag“, vertelde Van Kampen na de partij. Toernooidirectrice Monique van de Griendt had alsnog een cadeau voor Neerlands jongste grootmeester: een reisgids van Amsterdam. “Oh dat is handig, ik verdwaal altijd in Amsterdam“, lachte Van Kampen.

Tenslotte nog wat korte informatie over de Openbare Bibliotheek in Amsterdam, waar op de zesde verdieping de partijen worden gespeeld. De bibliotheek, die werd ontworpen door Jo Coenen werd geopend op 7 juli 2007 (070707) en wordt met een oppervlakte van 28.500 m2 de grootste openbare bibliotheek van Europa genoemd. Het is een prachtig gebouw en is bovendien eenvoudig met het openbaar vervoer te bereiken. Het gebouw ligt op het Oosterdokseiland, vlakbij het Centraal Station. Kom eens een dagje kijken!

Op dinsdag beginnen de partij op 13.00. Om 20.00 spreekt Hans Ree over Prof. Dr. Max Euwe en zijn belang voor de Nederlandse schaakwereld. Toegang is gratis. Meer informatie over de lezingen én over het toernooi vindt u op de website www.euwetoernooi.nl.

Partijen 1e ronde in de viewer:

1 Reactie

  1. Avatar
    MvanLeeuwen 14 november 2011

    Zojuist viel mijn oog voor het eerst op het logo (het Euwe-blokje).

    Er leuk gemaakt!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.