Erik van den Doel wint Kreeft Consultancy Schaaktoernooi

BENNEKOM _ De Nederlandse grootmeester Erik van den Doel heeft het zesde Kreeft Consultancy Schaaktoernooi in Bennekom gewonnen. De voor Charlois Europoort uitkomende speler scoorde in zeven partijen zes punten en bleef ongeslagen. Eerder, in 2006, werd Van den Doel met IM Ekrem Cekro gedeelde winnaar.

In totaal traden in denksportcentrum De Commanderij, waar de Bennekomse Schaakvereniging BSV het toernooi organiseerde, liefst 85 deelnemers aan. Dat waren er achttien meer dan in 2010 en zij kwamen uit alle windstreken van Nederland en een enkele daarbuiten.

Erik van den Doel (links) hield in de slotronde de rijzende ster Rob Schoorl in bedwang en won daarmee het toernooi.

Behalve Van den Doel, was ook de Duitse grootmeester Andrey Orlov weer van de partij. Hij won in 2009. Bovendien was de kersverse Edese internationale meester Sander van Eijk present, alsmede de in Apeldoorn wonende IM Alexander Kabatianski. Bovendien gaf Rob Schoorl, een rijzende sterk uit Zuidoost Beemster acte de préséance.

Erik van den Doel was er duidelijk op gebrand ditmaal als toernooiwinnaar Bennekom te verlaten. De eerste drie punten kwamen redelijk gemakkelijk. Noël Bovens, die later de ratingprijs in de hoofdgroep zou winnen, Tim Benning en ook Sander van Eijk dolven het onderspit.

Bij het ingaan van de vijfde ronde stonden Kabatianski, Van der Doel, Orlov en Schoorl op elk 3,5 punten. Echter boekte Van den Doel in die ronde een belangrijke zege op Orlov. De kaarten leken geschud, omdat wat hardhandig Schoorl verloor van Kabatianski.

Van Eijk liet in de zesde ronde zien waar toe hij in staat. Met wit werd Kabatianski fraai geklopt. . Omdat Van den Doel won van Veenendaler Stefan Bekker,, begon hij met een half punt voorsprong op Van Eijk aan de slotronde. Hij stuitte op Schoorl (28), die een jaar fulltime schaakt en die onlangs in het Univé Open in Hoogeveen zijn tweede IM-norm pakte. Er kwam een dubbel toreneindspel met wat pionnen op het bord. Het was tot op het bot knokken geblazen. Het werd remise en dat was voor Van den Doel genoeg voor de toernooiwinst. Orlov werd met Kabatianski gedeeld tweede en Van Eijk deelde met Schoorl de vierde plaats.

Grootmeester Andrey Orlov (links), winnaar in 2008, heeft de kersverse Edese IM Sander van Eijk in de tang.

Voor uitslagen en standen: zie www.bennekomsesv.nl

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.