Glansrijk debuut in de Bundesliga

Afgelopen weekend heb ik in Dortmund mijn debuut gemaakt in de hoogste klasse van de Duitse schaakcompetitie. Dit is misschien wel de sterkste van de wereld, en het is heel goed georganiseerd.

Zo zijn alle partijen live te volgen en kunt u via deze link ook alle partijen van dit seizoen terugvinden. Zaterdag maakte ik dus officiëel mijn debuut. Ik moest met wit aantreden tegen GM Florian Handke (2528), sinds Barcelona bekend als De Belezen Grootmeester. We zaten namelijk regelmatig in dezelfde metro als hij, en altijd was hij rustig in een boekje aan het lezen. Reden genoeg voor ons om hem te kronen tot De Belezen Grootmeester. In dat toernooi wist hij in 17 zetten te winnen van Jasper Broekmeulen. Ik was dus gewaarschuwd, temeer ook omdat hij met 3 uit 3 aan het seizoen was begonnen.

Desalniettemin geloofde ik in mijn eigen kracht en ging ik met vol vertrouwen de strijd tegemoet. Ik kreeg toevallig een variant op het bord waar ik onlangs nog wat leuke nieuwe ideeën had opgedaan. Ik slaagde erin mijn stelling te blijven verbeteren en de druk te verhogen. In een stelling waarin ik alles onder controle had, zag ik kans om mijn h-pion op te spelen en deze bij de aanval te betrekken. Vervolgens offerde ik een pion om de diagonaal te openen en mijn stukken te bevrijden. De dreigingen werden hem al snel teveel. Wellicht een van mijn beste partijen ooit. Een pgn-viewer waard:

Vandaag speelde ik niet zo goed, maar ontsnapte ik gelukkig nog met remise tegen Klyuner (2428). Al met al een geslaagd debuut dus!

Lees ook: Succesvol debuut in de Duitse competitie dankzij rekenlisten

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.