Spannende laatste ronde: Peng wint groep 1, Van Kampen groep 2

Bij het ingaan van de laatste ronde stonden alle spelers in groep 1 op gelijke hoogte. Alleen Peng, ontevreden over haar eerste partij tegen Van der Sterren, wist overtuigend te winnen, waarmee ze ongedeeld eerste werd. In groep 2 overtroefde Van Kampen in tijdnood Conquest waardoor ook hij zijn groep ongedeeld won.

Van der Sterren kwam in een Dame-Indische opening tegen Peng met Lb4 en a5 bijna gelijk uit de opening. Maar 16. …e4 bleek een ongelukkige zet. Van der Sterren had het witte antwoord 17. Pf4 gemist, en maakte daarop de beslissende fout 17. … f6. Hierna bleek de zwarte stelling niet meer te repareren. Peng was tevreden met haar revanche op de tweede ronde, waarin ze het verwijt kreeg te snel voor de remise te zijn gegaan.

In het tweede gevecht in groep 1, een Konings-Indiër, tussen Cramling en Olafsson, leek het erop dat Cramling initiatief had op beide vleugels. Olafsson verdedigde zich vindingrijk en slaagde er zelfs in een eindspel met een pluspion te bereiken. Maar daarin stond Cramling weer zo actief dat het geen winstkansen bood. De partij werd remise.

In groep 2 speelde Conquest met 4. … Pg7 in de Spaanse opening een tegenwoordig populaire variant. Van Kampen kon teren op een eerdere voorbereiding met grootmeester Sokolov. Omdat hij ervan overtuigd was dat Conquest zou proberen hem te verrassen, had hij zich niet voorbereid. Hij gaf de voorkeur aan een goede nachtrust. In het middenspel kwam Van Kampen in het voordeel en het kostte Conquest veel tijd om uit te zoeken hoe hij tegenspel kon krijgen. Van Kampen dacht lange tijd alles onder controle te hebben, maar werd ongerust toen hij geen 23. g4 kon spelen, wegens 23. … Le2. Toen Conquest in hevige tijdnood 30. … Da1 31.Db1 Da4 speelde in plaats van het betere 30… Pb5 deelde Van Kampen de genadeklap uit met 32. Pc6, wat minstens een kwaliteit opleverde. Na de tijdcontrole hield Conquest het voor gezien, hevig teleurgesteld dat zijn originele spel dit toernooi zo weinig punten opleverde.

In de andere partij in groep 2 leek Arakhamia-Grant er met zwart nog voor te willen gaan. Met 1.d4 Pf6 2.c4 c5 bood ze Socko een spannende strijd aan. Toen Socko dit met 3.e3 uit de weg ging, kreeg zwart eenvoudig gelijk spel. Even na zet 20 werden de zware stukken geruild en bleef er een potremise eindspel over. Dit werd tien zetten later daadwerkelijk remise gegeven.

Sluiting

De prijsuitreiking van het Euwetoernooi vond plaats in De Kring, een lokatie die al bijzonder is vanwege de vele beroemde schakers en kunstenaars die de sociëteit beroemd en berucht maakten. Zondagavond was de setting nog bijzonderder omdat de bezoekers binnenvielen in een schaakperformance van Jennifer Shahade die haar creatie Naked Chess uitvoerde, dit keer als simultaan tegen drie schakende, naakte tekenmodellen. De belichting zorgde voor dramatische schaduwen tegen de achtergrond terwijl Shahade in een fraai gestyleerde jurk van bord naar bord liep. Tegen deze achtergrond praatte Hans Böhm soepel de andere acts aan elkaar.

David Levy haalde herinneringen op aan zijn gesprekken met Max Euwe over de toekomst van het computerschaak. Hans Ree en Alexander Münninghof zongen met de juiste plechtstatige intonatie de Max Euwemars. Tex de Wit bewees dat humor en schaken zeker samen gaan en opende zijn stand-up act dat hij de uitnodiging van toernooidirecteur Monique van de Griendt graag had aanvaard. Vooral omdat het Euwetoernooi niet moeilijk deed over zijn toch gewone eis om drie naakte schakers naast zich op het toneel te hebben. Onder luid applaus namen de schakers tot slot hun prijzen in ontvangst. Dankzij hen was het een geweldig toernooi. De organisatie hoopt dan ook dat het Max Euwetoernooi over niet al te lange tijd weer plaats kan vinden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.