De Telegraaf schaakrubriek 19 november 2011

Hans Böhm

Max Euwe

Morgen is de feestelijke afsluiting van het Max Euwe –schaaktoernooi in Amsterdam, ter nagedachtenis aan zijn overlijden op tachtigjarige leeftijd precies 30 jaar geleden. Ach, we vinden altijd wel een argument om Euwe te roemen en te eren en te gedenken, dat verdient hij ook als geen andere Nederlander. De plaats van handeling is de Openbare Bibliotheek Amsterdam waar alle activiteiten makkelijk kunnen worden ondergebracht. En in de afgelopen week waren er nogal wat activiteiten. De formule van het toernooi zou Max plezier hebben gedaan: een mix van jong, oud, man en vrouw; verder waren er lezingen (over leven en werken van Euwe door Hans Ree en over de ontwikkelingen van het computerschaak door Jos Uiterwijk), afgelopen woensdag was er een jeugdschaakdag met de film Lang Leve de Koningin, de mooiste schaakfilm ooit (regisseuse en scriptschrijver is Esmee Lammers, de kleindochter van Max).

Vandaag worden even verderop in het Max Euwe Centrum in Amsterdam vanaf 12.00 uur acht schaakfilms vertoond (zie )

Maar terug naar het toernooi (zie ook euwetoernooi.nl ) dat bestaat uit twee (dubbelrondige) vierkampen. In de eerste Fridrik Olafsson, Paul van der Sterren, Pia Cramling, Zaoqin Peng met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar en in de tweede vierkamp Robin van Kampen, Stuart Conquest, Keti Arakhamia, Monika Socko is de gemiddelde leeftijd 31 jaar. Op papier een interessante krachtmeting. “Het was nog een hele klus om vrouwen te vinden die precies goed genoeg zijn om het tegen deze heren op te nemen maar het is een paar weken voor de opening gelukt”, vertelt de kersverse toernooidirectrice Monique van de Griendt. Olafsson, inmiddels 76 jaar, was de opvolger van Max Euwe als FIDE-voorzitter in 1978 en hij was helaas de laatste FIDE-voorzitter van onbesproken gedrag. Zijn respect voor zijn voorganger is nog steeds zo groot dat hij dit memoriaalevenement niet wilde missen. Maar onderschat hem niet, want net zoals bij Viktor Korchnoi (inmiddels over de 80) is zijn winstwil nog springlevend.

In de derde ronde sloegen de vrouwen toe.

Diagram 1

Z. Peng – F. Olafssson.

Wit heeft hier heel bewust op aangekoerst en zet met

49.Txa6

zwart het mes op de keel. De normale reactie 49...Dxa6 leidt na de tussenzet 50.Tc7+ tot prijsschieten daarom probeerde Olafsson

49...De5 50.Tc1-c6 Tb-d8 51.Txg6+ Kf7 52.Dh5

en zwart gaat mat en gaf op.

Diagram 2

P. Cramling – P. van der Sterren, na 26.Kf3

Zwart moet aanvoelen dat hij enorm moet opletten anders wordt hij uitgespeeld. Wit heeft ruimtevoordeel en een gevaarlijk initiatief in het centrum. Van der Sterren doet wat normaalzetten en staat weldra verloren.

26...Pd5 27.Pc5 b6 28.Pd3 c5 29.e4 Pb4 30.Pxb4 Txd1? 31.Pc6+!

Hiermee wordt de koning weggelokt van het centrum en is de vrijpion op de e-lijn veel gevaarlijker dan de vrijpion die zwart nog moet gaan maken op de damevleugel. Het ziet er nu al verloren uit, zo snel kan dat gaan.

31...Kd6 32.Txd1+ Kxc6 33.e5 c4 34.Td6+ Kc5 35.Td7 Tf8 36.Txa7 h5 37.Ke4 b5 38.a3 Tg8 39.Tc7+ Kb6 40.Txf7 Tg2

41.e6 Txb2 42.e7 Te2+ 43.Kf3

en zwart geeft op want 43...Te1 44.Tf6+ Kc7 45.Te6 is direct uit. Ook Monika Socko won verdiend van Stuart Conquest. De enige man die de eer van het geslacht hoog hield was Van Kampen.

Diagram 3

R. van Kampen – K. Arakhamia, na 45...Ta8

Het staat materieel gelijk maar wit staat overweldigend en maakt het dan ook met vaste hand af.

46.Tf8+ Kg6 47.Pe6 Td7 48.Pf4+ Kh7 49.T1-e8 g5 50.Th8+ Kg7 51.Pe6+ Kf7 52.Th-f8+ Kg6 53.Txc8

en zwart gaf op. Het is op de helft van het toernooi al duidelijk dat de vrouwen gelijkwaardig zijn aan de mannen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.