HDC Media schaakrubriek 19 november 2011

Johan Hut

Gooi- en Eemlander, Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad

Sokolov en Van Wely zijn weer terug

Strak in de houding met z’n vijven het Wilhelmus zingen, dat zullen de spelers van het Nederlandse team niet snel doen. Wel schreef Dimitri Reinderman vorige week op Schaaksite.nl dat hij het altijd een grote eer vindt om voor het Nederlandse team te mogen spelen en daardoor extra gemotiveerd is. In 1999 behaalde hij op het Europees kampioenschap voor landenteams een gouden medaille op zijn bord. Reinderman dacht opnieuw een kans te krijgen bij het EK dat de afgelopen weken in Griekenland werd gespeeld. Criterium voor de vier spelers plus één reserve was volgens het reglement van de KNSB: de hoogste vier op de ratinglijst van 1 mei plus één speler aan te wijzen door bondscoach Vladimir Chuchelov. De eerste vier waren Anish Giri, Loek van Wely, Jan Smeets en Ivan Sokolov. Daarachter zaten een paar spelers heel dicht bij elkaar op rating: Daniel Stellwagen, Sergei Tiviakov, Dimitri Reinderman en Erwin l’Ami.

De selectie voor landenwedstrijden is altijd een mooi moment om eens te kijken hoe het met iedereen gaat. Tiviakov leeft nog steeds in onmin met de bond. In 2009 was hij na drie ronden boos weggelopen uit het Nederlands kampioenschap. Hij had het organisatiecomité ervan op de hoogte gebracht dat hij voor de laatste ronde al remise had afgesproken zonder te spelen, dan meteen zou doorreizen naar een ander toernooi en de prijsuitreiking en zelfs de eventuele barragematch (hij was kampioenskandidaat) aan zich zou laten voorbijgaan. Het KNSB-bestuur vond dat uiteraard niet goed en Tiviakov vertrok. Onlangs zei hij in een interview met Lennart Ootes (Schaaksite.nl) dat hij nog steeds wacht op een schadevergoeding van de KNSB en tot zolang niet voor het Nederlandse team zal spelen. Het bestuur vindt een schadevergoeding met recht de omgekeerde wereld, dus de breuk blijft gehandhaafd.

Sokolov speelde al een paar jaar voor Bosnië en Van Wely zou zich een jaar op pokeren richten. Zie daar de uitverkiezing voor Reinderman, maar onverwachts maakte Sokolov bekend dat hij toch weer Nederlander was en Van Wely dat hij ook in een pokerjaar best een EK kan schaken. Dat kwam onverwachts voor het bestuur, dat Stellwagen al een uitnodiging had gestuurd. De bondscoach moest voor de vijfde plek dus kiezen uit vier spelers, van wie er eentje al een toezegging had gehad. Het werd dus Stellwagen, die gelukkig redelijk presteerde en onderstaande glanspartij afleverde. Grote uitblinkers had het Nederlandse team niet, maar het won zes van de negen wedstrijden met slechts een punt verschil zodat het keurig zesde werd, achter de verrassende kampioen Duitsland, Azerbeidzjan, Hongarije, Armenië en het tegenvallende Rusland.

Stocek-Stellwagen

1.Pf3 Pf6 2.c4 g6 3.d4 Lg7 4.Pc3 0-0 5.e4 d6 6.h3 e5 7.d5 Ph5 8.Ph2 De8

Zwart wil f5 spelen en na exf5 terugslaan met de g-pion, daarom dekt hij met De8 zijn paard. Na de volgende zetten blijkt dit overbodig te zijn geweest.

9.Le2 Pf4 10.Lf3 f5 11.g3

Dit pionoffer is ooit aangegeven door Kasparov. Bedoeling is dat het zwarte paard op h3 wat misplaatst staat.

11…Pxh3 12.Lg2 fxe4 13.Pxe4 Lf5 14.Tf1

Dit is eerder gespeeld, maar het is niet de beste. 14.Pg4 h5 15.Pef6+ Lxf6 16.Ph6+ Kg7 17.Pxf5 gxf5 18.Txh3 is de manier om compensatie te krijgen voor de pion.

14…Pa6 15.De2 Dd7 16.Le3

16…Pf4

Dit stukoffer blijkt volledig correct. Wit kan niet meer kort rokeren en de koning staat zowel op e1 als op c1 slecht.

17.gxf4 exf4 18.Ld2 f3

Anders speelt wit f3 en kan hem niet zo veel gebeuren. Het paard op e4 moet zijn zwakke punt blijven.

19.Lxf3 Tae8

Zwart dreigt Pc5 en het witte paard valt. Rokade is daarom logisch, maar even logisch is het dat wit dan een enorme aanvalsgolf te wachten staat.

20.0-0-0 Da4

Dreigt opnieuw Pc5 en na Pxc5 niet Txe2 (want zwarts eigen dame staat ook in) maar simpel Dc2 mat. Wit heeft daarom geen tijd om a3 te spelen.

21.Pg4

Nu mag zwart dus Pc5 spelen, maar Stellwagen heeft de luxe dat hij kan kiezen uit diverse mooie zetten.

21…Lxe4 22.Lxe4 Dxa2

Nu is b2 niet meer te dekken, want op bijvoorbeeld Lg5 volgt Txe4.

23.Tde1 Dxb2+ 24.Kd1 Pc5

Wit geeft het op. Na 25.f3 Txe4 26.fxe4 Db3+ 27.Kc1 Lb2+ wordt hij matgezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.