Schaakrubrieken 19 november 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


Intro

Idfa

Bobby Fischer

Op de Idfa worden veel nieuwe documentaires waaronder ook een nieuwe documentaire over Bobby Fischer.

Frenk der Nederlanden doet hiervan uitgebreid verslag in het Parool van maandag 21 november.

De documentaire Bobby Fischer against the world. ‘The greatest match was in his mind’ is gemaakt door Liz Garbus. Bij New in Chess is deze documentaire op DvD verkrijgbaar. Op internet zijn fragmenten van deze documentaire te vinden.

Over Canto

De documentaire Over Canto gaat over de belangrijke invloed van het muziekstuk Canto Ostinato op het leven van verschillende mensen. De Canto Ostinato is een van de levenswerken van de nu 88 –jarige Simeon ten Holt. Op 17 november kreeg deze documentaire aandacht in De Wereld Draait Door. Klik hier.

Wat zou de invloed zijn op een schaakpartij als op de achtergrond de Canto zou worden vertolkt? Op internet is een ruim twee uur durend concert te beluisteren met de uitvoering van de Canto.

Eindhoven, Muziekgebouw Frits Philips, 2 april 2011.

Uitvoering van Simeon ten Holts Canto Ostinato door vier pianisten: Elizabeth Bergmann, Marcel Bergmann, Sandra van Veen en Jeroen van Veen. Tijdens het concert worden luchtfoto’s van de Nederlandse fotograaf Karel Tomeï geprojecteerd.klik hier.

Misschien gaan we er wel beter en creatiever van schaken?

De film en CD zijn bij NRClux te bestellen.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Ivantsjoek zoekt een klok ’begint met:

‘Woensdag begon in Moskou het Tal Memorial toernooi. Negen van de tien deelnemers zaten al een tijdje keurig aan hun bord om fotografen hun plaatjes te laten maken. Alleen Vasili Ivantsjoek was er nog niet.

Vlak voordat de klokken werden aangezet stormde die geëmotioneerd het podium op. Volgens een verslaggever puilden zijn ogen uit zijn kassen. Hij trok zijn jasje uit en deed het weer aan. Hij spreidde theatraal zijn armen en riep:’Waar is de klok? Waarom hebben jullie geen klok in de gang op onze rustkamer? Ontoelaatbaar! Wat als ik te laat was gekomen?’

De organisatoren probeerde hem te kalmeren en ze beloofden dat ze een klok zouden ophangen, maar toch duurde het nog een tijd voor hij tot bedaren kwam. Het vreemde was dat je op foto’s duidelijk kunt zien dat Ivantsjoek, terwijl hij raasde over het ontbreken van een klok, een polshorloge om had. Had hij daar niet op kunnen kijken? Misschien gaf het alleen de tijd aan van de buitenaardse planeet waar Ivantsjoek woont.’

Hij behandelt de partij Vladimir Kramnik – Jan Nepomniatsji, Tal Memorial 2011.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Spyridon Naoum – Nikolaos Skiadopoulos, Isthmia Open 2011. Zie hieronder.

Wit begint en wint

Oplossing: ‘1.Pd5 Dxc2 (of 1…Dxd5 2.Dxa5 en zwart verliest een toren na 2…Dxd7 3.Txc6 of 2…Txd7 Da8+) 2.Dxa5 Txd7 3Pe7+ Kh8 (of 3…Txe7 4.Dd8+ en mat) 4. Tf8 mat.’

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘Europesse kampioenen botsen met bond ’ begint met:

‘Wat ook het geheim is geweest van het Duitse team dat de Europese titel veroverde, het was in ieder geval niet de harmonieuze verstandhouding tussen de spelers en officials van de nationale bond. Na het toernooi veegde eerste bordspeler Arkay Naiditsch in een interview met de krant DerWesten de vloer aan met de functionarissen, van wie sommigen volgens hem helemaal niet blij waren met het onverwachte succes:’Geen van hen heeft me gefeliciteerd’.

De volledige rubriek volgt nog.

Hans Böhm

Zijn rubriek’Max Euwe’ begint met:

‘Morgen is de feestelijke afsluiting van het Max Euwe –schaaktoernooi in Amsterdam, ter nagedachtenis aan zijn overlijden op tachtigjarige leeftijd precies 30 jaar geleden. Ach, we vinden altijd wel een argument om Euwe te roemen en te eren en te gedenken, dat verdient hij ook als geen andere Nederlander. De plaats van handeling is de Openbare Bibliotheek Amsterdam waar alle activiteiten makkelijk kunnen worden ondergebracht. En in de afgelopen week waren er nogal wat activiteiten. De formule van het toernooi zou Max plezier hebben gedaan: een mix van jong, oud, man en vrouw; verder waren er lezingen (over leven en werken van Euwe door Hans Ree en over de ontwikkelingen van het computerschaak door Jos Uiterwijk), afgelopen woensdag was er een jeugdschaakdag met de film Lang Leve de Koningin, de mooiste schaakfilm ooit (regisseuse en scriptschrijver is Esmee Lammers, de kleindochter van Max).

Vandaag worden even verderop in het Max Euwe Centrum in Amsterdam vanaf 12.00 uur acht schaakfilms vertoond (zie )’.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van Kovacevic , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Tal - Botwinnik klik hier.

Johan Hut]

Zijn rubriek ‘Van der Sterren eerlijk en open’ begint met:

Zit Nederland te wachten op de autobiografie van Paul van der Sterren? Velen zullen hun schouders erover ophalen, totdat ze het boek in handen hebben. ‘Zwart op wit, verslag van een schakersleven’ is een monumentaal werk geworden, dat een plek verdient in de toptien van mooiste Nederlandstalige schaakboeken aller tijden.

Paul van der Sterren (Venlo, 17 maart 1956) brak zijn rechtenstudie af toen hij in 1978 in het Hoogovenstoernooi een partij won van Viktor Kortchnoi. Hij werd beroepsschaker. In 1985 werd hij Nederlands kampioen, twee jaar later bereikte hij (tijdelijk) de tophonderd van de wereld. In 1993 werd hij voor de tweede keer kampioen. Bovendien bereikte hij een gedeelde tweede plaats in het interzonetoernooi in Biel, waarna hij in januari 1994 een kandidatenmatch voor het wereldkampioenschap mocht spelen tegen Gata Kamski, die hij met 4,5-2,5 verloor. Daarmee kwam Van der Sterren na Euwe en Timman het verst in de klassieke WK-cyclus. Hij werd in 1994 de nummer 45 op de wereldranglijst. In 2001 speelde hij zijn laatste toernooi, zijn 25e NK. Hij stopte met schaken, speelde daarna alleen nog een paar partijen voor zijn club HSG. In 2010 besloot hij weer competitiepotjes te gaan spelen voor Caïssa in Amsterdam. Tot zijn eigen verbazing, zo zei hij tegen een verslaggever van het bondsblad.

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Van der Sterren – Nijboer en het naspelen hiervan klik hier.

Henk Prins

Vorige week werd het Lacny-thema vertoond in een driezet. Beloofd was voor deze keer het Lacny-thema te laten zien in de tweezet. Het Lacny-thema hoort thuis in de familie van de matveranderingsthema’s. Een verkorte definitie van het thema kan luiden: cyclische matverandering. Als een schaakprobleem het Lacny-thema in zich heeft, moet voldaan worden aan de volgende voorwaarde: op minimaal drie dezelfde zwarte zetten in schijnspel en/of verleiding en/of oplossing komen drie verschillende matzetten die een cyclisch verband hebben. In een schema is dit beter te verduidelijken. De zwarte zetten 1… a, 1….b, 1. … c geven in het schijnspel (dit is het spel voordat de sleutelzet is uitgevoerd) de matzetten 2. A, respectievelijk 2. B en 2. C. In de oplossing keren de drie matzetten A,B en C terug, maar na de andere zwarte zetten. De matzetten zijn cyclisch opgeschoven.

1…a 1…b 1…c

Schijnspel/Verleiding A B C

Oplossing B C A

Theorie is vaak beter te begrijpen in de praktijk. In tweezet 781 van S. Sovik komt het Lacny heel mooi uit de verf.

781 – S.Sovik

Zonder nog een sleutelzet van wit te hebben gespeeld onderzoeken we zwarts mogelijkheden. Op 1. …Lb3 ligt gereed 2. Dd7 mat. In het oog valt ook 1. …Kc3 waarop 2. Txd3 mat is. Belangrijke variant is verder 1. ….Pb2, waarop 2. Lxe5 mat geeft. Het zoeken van de oplossing van het probleem leidt al gauw naar het paard op c4. Als deze speelt dreigt er 2. Dc4 mat. Wil wit 1. Pb6 of 1. Pa5 als sleutel dan weerlegt zwart met 1. …Lb3! 1. Pd6? is ook een verleiding, deze faalt op 1. …Pb2! De sleutelzet is 1. Pcd2! De dreiging 2. Dc4 mat is bekend. Op 1. ….Lb3 komt nu 2. Txd3 mat, de nieuwe matzet die zojuist na 1. …Kc3 kwam. Nu komt er op 1. …Kc3 2. Lxe5 mat, precies de matzet die in het schijnspel na de derde variant (1. …Pb2) kwam. Nu komt er op 1. …Pb2 2. Dd7 mat. De oplettende oplosser ziet dan dat dit mat in het schijnspel na de eerste variant (1….Lb3) kwam. Als in het schema “a” wordt vervangen door 1. …Lb3, “b” wordt vervangen door 1. …Kc3 en “c”wordt vervangen door 1. …Pb2 en we vullen voor de witte matzet A 2. Dd7# in, voor B 2. Txd3# en voor C ten slotte 2. Lxe5# dan ziet het Lacny-schema er zo uit:

1…Lb3 1…Kc3 1…Pb2

Schijnspel/Verleiding Dd7# Txd3# Lxe5#

Oplossing Txd3# Lxe5# Dd7#

Er is nog een verleiding in dit probleem te weten 1. Pg3? Wit dreigt dan 2. Pc2 mat.

Op 1. …Lb1 komt 2. Dd7 mat (A), op 1. …Kc3 2. Txd3 mat (B) en op 1. …Pf4/Pc1 2. Lxe5 mat (C). De niet mooie weerlegging: 1. …hxg3! verknoeit een beetje deze verleiding.

Al met al een prachtige tweezet met een boeiende inhoud.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5638 voor beginners en B5638 voor gevorderden.

A5638 Wit aan zet, wat wint ?
B5638 Wit aan zet wint, hoe?

Max Pam, 12 november 2011

Zijn rubriek ‘Geploeter in vijf sterren-Griekenland’ begint met:

‘Even is nog overwogen naar een andere locatie uit te wijken, maar tenslotte is het Europees schaakkampioenschap voor landenteams gewoon doorgegaan. Crisis of geen crisis, er moet worden geschaakt. En zulks geschiedt in de Olympische Hal van het plaatselijke congrescentrum, dat onderdeel uitmaakt van het vijfsterren Porto Carras Grand Resort.

Wij schakers hebben het toch maar goed. Er doen 38 Europese landen mee, waarbij opvalt dat de Grieken niet bepaald gekweld lijken te zijn door de financiële sores. In de tweede ronde baarde het Griekse team opzien door het veel sterker geachte Engeland met 2,5 – 1,5 te verslaan. Nigel Short maakte zichzelf de risee door in achttien zetten te verliezen van de onbekende Mastrovasilis. De slotstelling is al de wereld rond gegaan.’

Mastrovasilis – Short, stand na 25.Lc5-f8!

(‘Niet zo moeilijk, maar wel erg mooi. Zwart stond al hopeloos.) 25…Dc7xc4 26.Lf8-g7 mat.

Naast deze partij behandelt hij de partijen Karjakin – Smeets, Socko – Van Wely en Topalov – Svidler.’

Max Pam, 19 november 2011

Zijn rubriek ’Duitsers ook met schaken de besten’ begint met:

‘In het Griekse Haldiki is tot ieders verrassing het Duitse schaakteam Europees kampioen geworden. Duitsers blijven Duitsers en in de slotronde versloegen zij het veel sterker geachte Armenië. Naiditsch, Fridman en Gustafson hielden remise tegen Aronian, Akopian en Sargissian, waardoor Georg Meier kon uitgroeien tot grote held. Nota bene met zwart overspeelde hij Movsesian, zodat de eindstand uitkwam op 2,5 -1,5 in het voordeel voor de Duitsers, die vervolgens uitgelaten reageerden. Niemand had met hun zege rekening gehouden en het was de eerste keer dat zij deze titel veroverden.’

(…) ‘De oplopende spanning in het Midden-oosten laat zich ook in de schaakwereld gevoelen. Een paar weken geleden werd de Iraanse grootmeester Ehsan Ghaem Maghami op Corsica uit een toernooi gezet omdat hij geweigerd had tegen de Israëliër Ehud Shacher te spelen. ‘

Hij behandelt de partijen Socek – Stellwagen, Movsesian – Meier en Radjabov – Naiditsch.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.