Even Apeldoorn killen, missie geslaagd!

Na twee competitienederlagen en de vroege uitschakeling in de KNSB-beker weet HSG weer wat winnen is. Zaterdag werd de eerste buit van dit seizoen binnengehaald op de Veluwse jachtvelden. Accres Apeldoorn was op papier een bijna gelijkwaardige tegenstander maar de punten gingen toch vrij soepel mee terug naar Hilversum.

Even Apeldoorn killen was de HSG-peptalk na de desastreuze nederlaag vorige maand in en tegen Utrecht. Missie geslaagd: 4-6 en de uitslag had zelfs groter kunnen uitvallen.

Predrag Nikolic speelde dit seizoen voor het eerst mee en won in zijn bekende stijl. Overtuigend waren ook de zeges van Henk Vedder, Robin van Kampen en Kees Nagtegaal. Yasser Seirawan verloor verrassend van Roeland Pruijssers. Een knappe prestatie van ‘de eerste Apeldoornse grootmeester’, zoals hij lokaal trots wordt genoemd, maar hij kreeg wel een beetje hulp van Yasser die een stuk weggaf. Vladimir Chucelov, John Markus, Jorgen Henseler en Jop Delemarre speelden remise.

De eerste zege werd gevierd bij de Chinees, niet meer uit de royale ruif van Joop van Oosterom, maar voor eigen rekening, zo schrijft de nieuwe realiteit bij HSG voor. Het bericht uit Amsterdam dat HSG 2 knap 4-4 heeft gespeeld tegen Boven IJ verhoogde de stemming. Beide teams hebben de hatelijke nul fraai weggewerkt en staan zelfs boven de degradatiestreep. Maar Parijs is nog ver.

Een vermakelijk foutenfestival in wederzijdse tijdnood was het gevecht op bord tien. Hiervoor komt het publiek graag naar het stadion.

Lucien van Beek – Wim van der Wijk, stelling na de 22e zet van wit.

Zwart heeft al wat scheepjes achter zit verbrand, zoals het hoort in het Schara-Hennig gambiet. Wit koestert zijn pluspion en heeft bovendien de betere pionnenstructuur en ook nog eens een mooie loper op b2 (maar vlak ook de langeafstandsraket op b8 niet uit). Kortom, zwart zou nu wat moeten hebben om enige compensatie te kunnen claimen.

22 …, Lxf3!

Uitschakelen van een belangrijke verdediger.

23 Lxf3

Handiger was tussendoor torenruil: 23 Txd8 Dxd8 24 Lxf3 Lxh2! 25 Kh1 Le5! 26 Dxe4 (26 Lxe5 Dh4=) en wit staat ietsje beter. Het is niet alleen van belang de goede zetten te vinden, vaak is de juiste volgorde beslissend. Ook zwart verzuimt straks torenruil tussendoor.

23 …, Lxh2!

Daar valt ie dan zomaar uit de lucht, de gelijkmaker!

Lastige opgave voor wit in tijdnood: wie van de drie? 24 Kxh2, 24 Kh1 of 24 Kf1. Onze conclusie tijdens de analyse na afloop: 24 Kxh2 leidt tot eeuwig schaak via 24 …, Dh4 25 Kg1 Dxf2; 24 Kh1 is een dappere maar riskante winstpoging en 24 Kf1 is een onverantwoorde voortzetting. Ik was er op voorbereid dat het invoeren van deze partij vol tactische wendingen in de computer waarschijnlijk zeer confronterend zou zijn. En pijnlijk was het! Slechts één goed (Kxh2), twee compleet fout. 24 Kh1? verliest, maar 24 Kf1 is speelbaar, zie de volgende waanzinnige computervariant na 23 …, Lxh2:

24 Kf1 Pd2 25 Txd2 Txd2 26 Lxg7! Lg3! 27 Dg4! Dh4! 28 Dxc8 Kxg7 29 Dg4 Dxg4 30 Lxg4 Txf2 en het staat gelijk.

24 Kh1??

24 …, Pxf2??

Volgorde!!!

Met 24 …, Txd1! had zwart kunnen profiteren. Het is belangrijk dat het zwarte paard op e4 blijft staan, om Dh4 in de stelling te houden.

– 25 Lxd1 Dh4 en zwart wint.

– 25 Txd1 Pxf2 26 Kxh2 Pxd1 27 Lxg7! Pxe3 met beslissend voordeel voor zwart.

25 Kxh2 Pxd1 26 Lxd1(26 Txd1? Txd1 27 Lxd1 Dd6 en zwart wint).

Op het eerste gezicht lijkt zwart hier beter te staan, maar schijn bedriegt. Het witte loperpaar is sterker dan de zwarte toren.

26 …, Td2 Natuurlijke zet, vooral in tijdnood. De machine prefereert 26 …, c5.

27 Lc2 Ook een natuurlijke zet, maar winnend is 27 Lc3! Dd6 28 Kh3 Txd1 29 Dg4!! Dreigt mat en er staan twee torens in.

27 …, Dd6(?) Beter 27 …, Tcd8

28 Kh1 Dg3 29 De4

Hier dacht ik, net als een teamgenoot achteraf, met 29 …, f5 te kunnen winnen. Ik zag nog net op tijd dat wit met 30 De6 op slag wint.

29 …, Tcd8 30 Le5 Dg5! 31 Ld4?

Wit geeft zijn winnend voordeel weer weg. Zwart heeft twee goede mogelijkheden:

31 …, f5 (nu wel!) 32 Lb3 Kh8 33 Df3 Td3 34 Lc2 T8xd4 35 Lxd3 Txd3. Of super spectaculair:

31 …, Txc2! 32 Dxc2 Txd4! 33 exd4 Dh4 34 Kg1 Dxd4 35 Kh2 Dxa1

In beide gevallen met winstkansjes voor zwart. Wat er nog volgde, laat ik eigenlijk liever niet zien. Onduidelijk wat er zich in mijn hoofd afspeelde, maar het komt wellicht in de buurt van de knetterende omslag van het boek van Valeri Bronznik over het Schara-Hennig gambiet. Alleen hoort de witspeler er zo bij te zitten, het heeft misschien niet eens zo veel gescheeld.

31 …, Dh5?

Gemiste kans, de bordjes zijn weer verhangen.

32 Kg1 Td1??? 33 Txd1, 1-0.

Wit maakte de voorlaatste fout en won dus verdiend, maar elke andere uitslag was ook mogelijk geweest.Je kunt het een slechte partij noemen, je kunt ook zeggen dat de spelers de rijkdommen van het schaakspel hebben aangeboord en er nog volop ruimte is voor verbetering op het gebied van de exploratie hiervan.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.