Rotterdam heeft een off-day

Ondanks het feit dat de Rotterdammers niet op zijn sterkst waren, was er op 1 bord na een ruim Elo overwicht aan de Rotterdamse zijde. Een overwinning mocht dus verwacht worden en gezien het wedstrijdverloop, leek dat ook te gaan gebeuren. Maar plotseling kantelde de wedstrijd, omdat het op een aantal borden helemaal mis ging. Voor de gelukkige Stukkenjagers resulteerde dit in de derde overwinning, maar voor de Rotterdammers was het een deceptie.

De meeste spectaculaire partij was de overwinning van Frans Cuijpers op Bianca Muhren. Frans investeerde een toren met als compensatie een moordende stukkenactiviteit. Zijn lopers bestreken het bord en de witte koning stond in het centrum gevangen. Wit kon zich nauwelijks verroeren en daarna kon Frans gaan oogsten. Het eerste voorteken dat het mis zou kunnen gaan kwam van het bord van Bonno Pel. Hij had een groot overwicht opgebouwd en leek zijn tegenstander te gaan overlopen. Hij had echter zijn meeste stukken op de damevleugel staan en zwart profiteerde. Middels een stukoffer op de andere (konings) vleugel ontsnapte hij door eeuwig schaak te forceren.

Nu op bordvolgorde het wel en wee. De partij tussen Herman Grooten en Luc Winants eindigde als laatste partij van de wedstrijd. Wit ruilde alles af op zoek naar remise. Zwart had wat druk, maar dat was nooit groot genoeg. Uiteindelijk kwam men uit op een eindspel met 3 witte vrijpionnen aan de damevleugel en zwart met 3 pionnen aan de koningsvleugel, verder wit met een loper en zwart met een paard. Even leek het er op dat Luc zich had misrekend. Want de witte pionnen leken sneller naar promotie te kunnen komen, dan hun zwarte collega’s. Tenslotte promoveerde een witte en zwarte pion, maar wit had er wel een pluspion aan overgehouden. Toen kwamen er natuurlijk van de zwarte zijde heel veel schaakjes. Wellicht dat wit het slimmer had kunnen spelen, maar een remise was wel m.i. als totaalbeeld van de partij de juiste uitslag.

Aan het tweede bord speelden de sterkste spelers van de teams tegen elkaar. Het was een zeer gecompliceerde partij. Eerst kwam Jan Sprenger beter uit de opening, in het middenspel kwam Vitaly Kunin beter te staan. Echter Vitaly vervolgde niet alert en Jan kwam met zijn zware stukken over de e-lijn de witte stelling binnen. Veroverde 2 pionnen en wikkelde af nar een totaal gewonnen toreneindspel. Anne Haast haalde haar derde opeenvolgende overwinning in de Meesterklasse. Tot nu gaat in het Cultural Village toernooi in Wijk aan Zee alles mis, hetgeen resulteerde in een tussenstand van een half punt uit 5 partijen. Maar voor haar club lijkt alles te lukken. Overtuigend ging het m.i. zeker niet. De partij met wit werd scherp opgezet en dit leidde tot een ingewikkeld stukkenspel, met een wit initiatief. Zwart kon alles pareren en kwam los, won een pion en leek solide te staan. Plotseling ging het mis met zwart, wit won de kwaliteit en kon afwikkelen naar een gewonnen toren tegen paard eindspel, waarna de e-pion het karwei afmaakte. Maarten Solleveld maakte het krachtverschil gewoon waar. Hij is weer in vorm, en zwart kreeg geen enkele kans. De witte stukken werden in het centrum op de goede velden gezet en haalden het punt binnen.

Voordat Romain Picard aan het bord zat, had dat heel wat voeten in de aarde. Er werden namelijk in Parijs twee treinen geannuleerd. Zodat hij pas na 13.00 uur in de middag in Rotterdam aankwam. Daarna raakte de taxichauffeur ook nog eens de weg kwijt in Rotterdam-Zuid. Ergo hij kwam 4 minuten voor twee uur in de speelzaal aan, op nippertje dus. Gelukkig was de wedstrijdleider met medewerking van De Stukkenjagers zo sportief, gezien de overmacht situatie, hem een compensatie van een half uur te geven. Waarschijnlijk was Romain hierdoor toch van slag af. Wit stond zeker een groot deel van de partij niet slecht, misschien zelfs iets beter. Maar in tijdnood raakte hij de draad kwijt. De zwartspeler was veel alerter, kwam met toren en paard de witte stelling binnen, won een pion en stoomde met zijn vrije b-pion naar voren, er was geen houden meer aan.

Jan Willem kwam in een variant welke zijn tegenstander reeds een aantal malen gespeeld had. Hij kende dus de trucs, maar desondanks kreeg hij niet echt veel voordeel, d.w.z. zijn stelling oogde wat soepeler speelbaar. Op de langere termijn betaalde zich dat toch uit. Op de damevleugel kwam zwart in de problemen en ook de tijdnood hielp daarin mee. Kortom zwart verloor een pion en de witspeler rondde dit verder bekwaam af. Michiel Besseling had optisch het betere van het spel. Er ontstond een lange pionnen phalanx en wit slaagde de open b-lijn te bezetten. Een nadeel was wel dat zijn loper op g1 geen speelruimte had. Maar wit speelde het eindspel niet goed, vooral het slaan op d6 was verkeerd ingeschat. Nadat zwart de gevaren via de b-lijn had geneutraliseerd, kon hij rustig op de witte pionnenjacht gaan. Tenslotte won Rini Kuijf een gedegen partij. Langzaam maar zeker kreeg hij het betere van het spel. Hetgeen uiteindelijk resulteerde dat hij via de damevleugel beslissend binnenkwam en daar een aantal witte pionnen oppeuzelde. In het eindspel ontstaan na de 40ste zet was het met 3 pionnen meer natuurlijk een eenvoudige klus.

Samenvattend bleek dat deze middag dat De Stukkenjagers optimaal gebruik hadden gemaakt van de geboden kansen. De winst werd niet behaald door een betere schaak strategie, maar door tactisch slagvaardiger te zijn, hetgeen ook een kwaliteit is. Voor de Rotterdammers wordt het de hoogste tijd eens te gaan scoren.

Ton de Vreede

Gedetailleerde uitslag:

Bord SO Rotterdam De Stukkenjagers Uitslag

1. Luc Winants Herman Grooten ½ – ½

2. Vitaly Kunin Jan Sprenger 0 – 1

3. Martin Martens Anne Haast 0 – 1

4. Maarten Solleveld Cor van Dongen 1 – 0

5. Frans Cuijpers Bianca Muhren 1 – 0

6. Romain Picard Stefan Beukema 0 – 1

7. Jan Willem v.d. Griendt Mart Nabuurs 0 – 1

8. Michiel Besseling Mark Haast 0 – 1

9. Rini Kuijf Tijmen Kampman 1 – 0

10. Bonno Pel Marc Clijsen ½ – ½

Totaal 4 – 6

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.