Zege voor A3, maar A2 verliest

A1 speelt gelijk tegen ESGOO

De wedstrijd tegen ESGOO werd een mrkwaardige triomftocht voor de witspelers. Maar liefst acht winstpubten vieler er voor wit, de beide overige partijen werden remise. Voor Amstelveen wonnen Matthew Tan, Tobais Kabos, Jelmer Sminia en Jonathan Tan, Lody Kuling speelde remise. De zwartspelers verloren dus allemaal, op El Capitano na – Sander Los wist als enige zwartspeler een halfje te scoren, waarmee er dus een 5-5 eindstand werd bereikt.

A2 verliest: de witten krijgen de zwarte Piet toegespeeld (door Henk Boot)

We waren bij de wedstrijd tegen Caissa 4, de tegenstanders die het meest nabij zijn van hen die veraf zijn, niet helemaal compleet doordat Jonathan Tan was gevraagd in het eerste team in te vallen. In Joël de Vries meenden we een goede vervanger te hebben gevonden, want had hij niet in de vorige ronde de sterke Wim Moene op voortreffelijke wijze beentje gelicht? Op papier ontliepen de teams elkaar niet veel, maar met de goede seizoensstart meenden wij misschien iets te sterk de wind al in de rug te hebben.

Het duurde ruim 3 uur voor de eerste beslissing viel. Esther de Kleuver speelde voor de verandering met zwart, stond de hele wedstrijd wat gedrukt, maar het evenwicht leek nergens echt verbroken, een gewone remise dus. Vervolgens bracht Christopher Brookes op bord 1 ons op voorsprong. In een Siciliaanse partij had hij veel meer ruimte en zorgde steeds voor problemen die zwart alleen met gebruik van zeeën tijd kon neutraliseren. Met minder dan 2 minuten op de klok voor ruim 10 zetten volgde uiteindelijk een onnauwkeurigheid die een pion kostte bij slechte stelling. Zijn tegenstander hield het daarom maar gelijk voor gezien. Maar helaas was de voorsprong van korte duur. Jeroen Schoonackers kwam al snel in onoplosbare problemen. Zijn damevleugel bleef vanaf de opening een bron van continue, steeds toenemende zorg en toen dat uiteindelijk materiaal kostte was het pleit beslecht. Florian speelde tegen ons oud-lid Martin Bottema en probeerde hem mee te slepen in een tactische partij. Maar ook nu speelde Martin gewoon degelijke zetten en al had Florian misschien eenmaal iets scherpers kunnen doen, het evenwicht werd nooit echt verbroken, remise dus en een 2-2 stand.

Een blik op de andere borden leerde dat het erom zou spannen of een kleine overwinning mogelijk was. Joël had zich met zwart goed geweerd. Het was een behoorlijk open stelling, waar torens en lopers goed tot hun recht konden komen. Nadat wit een pionoffer op f4 met g3xf4 aannam, raakte zijn koningsstelling volledig versplinterd, werd de witte koning naar voren gejaagd en werden met een zwarte loper op f1 de velden g2 en e2 voor de witte koning ontoegankelijk. Toen ook nog eens een zwarte toren naar de h-lijn kon switchen om enkele dodelijke schaakjes te geven, moest wit kiezen tussen een matnet midden op het bord of torenverlies. Ook het laatste was natuurlijk ruim voldoende voor de winst. Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.