Paul Keres 3 in Amsterdam

Na twee 3.5-4.5 nederlagen moest Paul Keres 3 nu dan punten gaan pakken tegen Oosten-Toren, een Amsterdamse club die speelt in de Christus Koningkerk in de Watergraafsmeer. Een trotse naam, maar ook hier heeft het verval van de kerk toegeslagen en bouwafval en gebroken ramen begroetten ons. Gelukkig leidden het verroeste achterdeurtje en de troosteloze betonnen trap ons naar een net keldertje, waar prima te spelen was en dat ons door het gebrek aan daglicht zelfs aan onze eigen Sjuut deed denken.

De wedstrijd verliep volgens dezelfde lijnen als de afgelopen rondes. Aan de top doen we het prima; ook zonder kopman Bas haalden we daar 2 uit 3. Paul (op 3) en ik (op 2) hadden precies dezelfde opening op het bord, door mijn tegenstander als het "toiletsysteem" aangeduid, tot grote verontwaardiging van Paul uiteraard. Voor de duidelijkheid: het gaat hier om een opstelling met d4, c3 en e3. De zwartspelers wisten er niet goed raad mee. Ik vergreep mij aan een pionnetje op de damevleugel, maar wit kreeg min of meer per ongeluk toch wat actief tegenspel en langzamerhand stortte mijn stelling in. Op bord 3 probeerde zwart zijn paard sterk te maken door zijn pionnen op de kleur van de vijandelijke loper te zetten. Dat zag er erg wankel uit en het verbaasde mij niet dat Paul deze statische structuur met een tactisch handigheidje opblies. Twee punten voor wit. Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.