Schaakrubrieken 26 november 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


Intro

Schaakboeken

Er zijn weer prachtige boeken verschenen zo vlak voor de feestdagen. Op onze site zijn er al enkele publicaties over verschenen, ook in onze wekelijkse schaakrubrieken.

1. We presenteren … De Toren (Böhm/Afek)

2. Zwart op wit (Paul van der Sterren)

3. De Geest van het Spel(John Kuipers)

4. The Art of the Endgame (Jan Timman)

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Paul en ik ’begint met:

Nooit heeft een schaker zijn loopbaan uitvoeriger en minutieuzer beschreven dan Paul van der Sterren in zijn monumentale boek Zwart op wit Verslag van een schakersleven. Het heeft bijna 500 dichtbeschreven grote bladzijden; in een meer gangbaar formaat hadden er het duizend kunnen zijn.

Van der Sterren, geboren in Venlo in 1956, begint het boek met zijn wedstrijden als jongmaatje in Limburg, waar hij al gauw geen tegenstand meer had. Zijn grootste succes kwam in 1993, toen hij zich plaatste voor de kandidatenmatches, iets dat in Nederland verder alleen aan Euwe en Timman was voorbehouden. In 2001 kreeg hij genoeg van het schaken. Hij bleef nog een tijdje voor zijn club spelen, maar dat was ook snel afgelopen. Vanaf vorig jaar heeft hij weer voorzichtig een teen in het water gestoken, maar anders dan vroeger. Voor de aardigheid, zonder hemelbestormende ambitie.

Het boek is geschreven met een openhartigheid die me soms schokte, en me deed beseffen dat hij een ander mens was dan ik tientallen jaren dacht.

(…)’ Toen hij de volgende partij gewonnen had, schreef hij in zijn dagboek over mij: ‘De spanning moet hem teveel zijn geworden of anders een overmatige oppervlakkigheid.’ Oppervlakkigheid OK, stompzinnigheid desnoods, maar spanning die me te veel werd, in dat vakantietoernooitje in Oostende? We leefden in andere werelden.’

Hij behandelt de partij Hans Ree – Paul van der Sterren, Oostende Open 1989.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Jason McKenna – William Foo, Brits kampioenschap 2011. Zie hieronder.

Wit begint en wint

Oplossing: ‘1.Txd5 en zwart gaf op. Na 1…exd5 2.Pf6+ gxf6 (of 2…Kh8 3.Dd3 g6 4.hxg6) 3.Dg4+ Kh7 4.Lxf6 zou hij snel mat gaan ’

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘Kersverse grootmeester Van Kampen blijft winnen ’ begint met:

‘Als de betekenis van een wereldkampioen bepaald zou worden door de kwaliteit van het aan hem gewijde herdenkingstoernooi, dan heeft Michael Tal geen concurrentie. Voor het jaarlijkse Tal memorial in Moskou worden uitsluitend spelers van de allerhoogste categorie uitgenodigd. Zo sterk bezet is de lopende editie dat de spelers er nauwelijks in slagen elkaar te verslaan.’

Voor de volledige rubriek klik hier..

Hans Böhm

Zijn rubriek’Max Euwe 2 ’ begint met:

‘De sluitingsceremonie van het Max Euwe herdenkingstoernooi 2011 stond symbool voor het gehele toernooi: origineel. Op de kunstenaarssociëteit De Kring bij het Leidseplein in het hart van Amsterdam werden de aanwezigen verrast door drie naakten die schaakten. Dat tableau vivant was geïnspireerd op een beroemde foto van kunstenaar/schaker Marcel Duchamp (1887-1968), die met zijn favoriete naaktmodel Eve Babitz in 1963 een potje schaakte. Een paar jaar geleden heeft de tweevoudig kampioene van Amerika Jennifer Shahade dat idee een eigen draai gegeven door tegen een naakt mannenmodel te spelen. De organisatie van het toernooi gaf het tafereel met drie modellen (één man en twee vrouwen) meer body en ook al kregen die het een beetje koud, ze bleven gedurende de vele korte optredens kunstzinnig zitten. Grootmeester Hans Ree en Alexander Münninghoff, de biograaf van Euwe, zongen uit volle borst de Euwe-marsch; David Levy sprak over zijn ervaringen met Max betreffende de kracht van de schaakcomputer (we weten nu beter maar dat werd veertig jaar geleden verkeerd ingeschat); Tex de Wit, die zowel een meesternorm heeft als bij de laatste acht eindigde van een nationale stand-up comedian competitie, vermaakte het kritische gezelschap met gekleurde humor in een zwart/witte wereld.’

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van Shavyrin, met boekbesprekingen en een analyse van de partij Ivanchuk – Gelfand klik hier.

Johan Hut]

Zijn rubriek ‘De toren is de steunpilaar’ begint met:

“Als je bij het begin van de partij naar de toren kijkt en hij staat daar zo onbeweeglijk in een hoek, voorlopig opgesloten, dan is het een rots waarop je kunt bouwen en vertrouwen, een steunpilaar. Later in de partij, als de toren het vrije veld heeft, dan krijg je meer het gevoel van een voortsnellende strijdwagen, die dood en verderf kan zaaien. Wat een metamorfose heeft de toren in zijn gehele geschiedenis meegemaakt!” Dit schrijven Hans Böhm en Yochanan Afek in hun boek ‘Wij presenteren: De Toren’, onlangs uitgegeven bij uitgeverij Tirion Sport. Het is het tweede deel in een serie over de stukken van het schaakspel, vorig jaar verscheen een deel over de pion. Net als in deel 1 beginnen de schrijvers met zeven pagina’s over de geschiedenis van het schaakspel sinds het jaar 4000 voor Christus, overigens hetzelfde verhaal als in het eerste boek.

Voor de volledige rubriek, de behandeling van twee stellingen uit Wij presenteren … De Toren en het naspelen hiervan klik hier.

Henk Prins

In Tirana, de hoofdstad van Albanië, vindt de strijd plaats om het wereldkampioenschap schaken voor dames. Uitdager is de Indiase grootmeester Humpy Koneru. Wereldkampioen is Hou Yifan uit China. Thans staat de wereldkampioen Hou Yifan met drie punten voor en zal dan ook de match wel gaan winnen en daarmee wereldkampioen blijven. De zesde partij was een mooie wedstrijd.

Humpy Koneru – Hou Yifan

1. d4 e6 2. c4 Pf6 3. Pf3 d5 4. Pc3 Lb4 5. Da4+ (Een bekende wending in de Ragozinvariant van de Nimzo. Zwart wordt gedwongen om zijn paard voor de c-pion te zetten, zodat bepaalde scherpe varianten in het centrum worden tegen gehouden.) 5… Pc6 6. e3 O-O 7. Ld2 dxc4 8. Lxc4 Ld6 9. Dc2 a6 10. a3 e5 11. dxe5 Pxe5 12. Pxe5 Lxe5 13. f4 (Beter is eerst te rokeren.) 13… Lxc3!? (Hou Yifan geeft het loperpaar en beoordeelt dat haar kansen liggen in actief spel in het centrum.) 14. Lxc3 De7 15. O-O (Humpy Koneru accepteert pionverlies en rekent erop dat het loperpaar voldoende compensatie zal geven.) 15… Dxe3+ 16. Kh1 Db6 17. f5 Ld7 18. Lb4 Tfe8 19. Tad1 Dc6 20. Db3 ( Wit durfde het mooie 20. Lxf7+ niet. Na 20. Lxf7 Kxf7 moet zwart namelijk het stuk weer terug geven: 21. Db3+ Le6 22. fxe6 Txe6. Wit heeft dan belangrijke lijnen en de zwarte koning staan wat onveilig. Het loperpaar vond wit blijkbaar belangrijker.) 20… Kh8 21. Tc1 Db6 22. Lxf7 (Wit heeft haar pion weer teruggehaald.) 22… Te5 23. Lc3 Dxb3 24. Lxb3 Te3 (Zwart mag niet slaan op f5: 24… Txf5?? 25. Txf5 Lxf5 26. Tf1 Lg6 27. Txf6! met stukwinst, want 27. …gxf6 is mat met 28. Lxf6.) 25. Lc4 Tae8 26. Ld4 T3e7 27. La2 Te2 28. Lf7 T8e7 29. Lc4 T2e4 30. Lc5 Te8 31. Lf7 T8e5

32. La2 (Het lijkt erop dat Humpy Koneru geen raad weet met de stelling. De loperzetten zijn onnavolgbaar en zorgen er niet voor dat zij vooruit komt in de partij.) 32… Lc6 33. Tg1 Te2 34. Ld4 Txf5 35. Lc4 Td2 36. Lc3?

Een fatale blunder. In deze situatie heeft het geen zin om een van de torens aan te vallen. De wereldkampioen krijgt de kans om de partij snel te winnen. 36… Pe4 (Niet de sterkste zet zelfs. 36….Pg4!! had van mij twee uitroeptekens gekregen. Na 37. h3 heeft Hou Yifan het zeer sterke 37…Tf3!! en wit kan direct opgeven.) 37. Tge1? (Nu is de partij ook uit. 37. h3 is nog de enige zet, maar na 37… Pxc3 38. Txc3 Tff2 39. Tg3 Txb2 is het eindspel gemakkelijk voor zwart te winnen.) 37… Pg3+! 38. hxg3 Th5+ Wit geeft op omdat ze mat loopt: 38… Th5+ 39. Kg1 Txg2+ 40. Kf1 Th1# 0-1.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5644 voor beginners en B5644 voor gevorderden.

A5644 Zwart aan zet, welke zet wint?
B5644 Wit aan zet wint, hoe?

Max Pam, 26 november 2011

Zijn rubriek ’Yifan Hou’ begint met:

‘Als in ons land een schaaktoernooi wordt gehouden is de kans groot dat het wordt vernoemd naar Max Euwe, de enige Nederlander die ooit de wereldtitel veroverde. Ook dit jaar was er weer zo’n Max Euwe Memorial, gehouden op de zesde verdieping van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam.’

(…)’ Ondertussen wordt in Tirana de WK-match voor vrouwen gehouden. Als iemand mij twintig jaar geleden had verteld dat er nog eens in Albanië om een wereldtitel schaken zou worden gespeeld, had ik hem niet geloofd. Maar het is zo, zelfs Albanië wordt tegenwoordig opgestoten in de vaart der volkeren. Er schijnt daar zelfs een vijfsterrenhotel te bestaan.

De strijd ging tussen Yifan Hou – de Chinese titelverdedigster – en Humpy Koneru, de uitdaagster uit India. Yifan Hou, die pas zeventien jaar is, wordt als het grote talent beschouwd. Met agressief spel boekt zij het ene succes na het andere , ook bij de mannen. Koneru is wat ouder.’

(…)’Door een derde zege, nu met wit, wist Yifan de wereldtitel te continueren, Zij is de kampioen voor het komend decennium.’

Hij behandelt de partijen Koneru – Yifan Hou (2) en Koneru – Yifan Hou (6).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.