En Passant snelschaakkampioen!

In een sterk bezet NK snelschaken voor clubteams heeft En Passant voor het eerst in de historie een nationale titel behaald. Enkele toppers van het eerste team lieten zich verleiden door de lekkere hoofdprijs van 1.200 euro en deden een gooi naar de titel. In de schaduw van deze toppers liet ook En Passant 2 zich niet onbetuigd. Na een zwaar toernooi, waarin uiteindelijk de voltallige top zes van de eindstand moest worden bestreden, eindigde het tweede team op de negende plaats.

En Passant 1 (Smeets, Nijboer, Bosboom en Carlier), op ELO-rating vooraf als tweede geplaatst, begon stroef. In de eerste ronde, waarin alle toppers een relatief zwakke tegenstander kregen, werd met slechts 2,5-1,5 gewonnen van Philidor Leiden. In de vierde ronde werd met 2-2 gelijk gespeeld tegen Purmerend, maar hierna won het op één wedstrijd na alle overige wedstrijden. Ondanks dat gelijke spel nam En Passant in de vierde ronde wel de koppositie over van het tot dan leidende HMC Den Bosch. Die leiding werd niet meer afgestaan. Wel werd een voorsprong van twee punten nog teniet gedaan door een nederlaag tegen Utrecht 1, maar nadat Utrecht 1 zich een ronde later uitgerekend tegen Utrecht 2 verslikte (2-2) was En Passant weer los en die voorsprong werd niet meer afgegeven. Uiteindelijk kwam de marge zelfs weer op twee punten.

Friso Nijboer, bij het SGS snelschaken nog in matige vorm, werd topscorer met 13,5 uit 15 op het tweede bord.

En Passant 2 (Henk Vedder, Hans Böhm, Richard Vedder en Dick de Graaf) was vooraf als elfde geplaatst. Een strijd om de prijzen leek daarom niet mogelijk, maar af en toe een topper in de wielen rijden, dat zou mooi zijn. En uiteraard moest er een wedstrijd tegen En Passant 1 gespeeld worden, bij voorkeur op het podium!

Het in de wielen rijden van de toppers lukte een paar keer. Zo werd het sterke Purmerend (gemiddelde rating 2392 tegen 2267 voor EP2) met 2,5-1,5 verslagen, mede dankzij een overwinning van de in supervorm stekende Henk Vedder op grootmeester Dimitri Reinderman. Ook werd laat in het toernooi een gelijkspel afgesnoept van HMC Den Bosch, het op papier sterkste team van het toernooi. In deze partij versloeg Henk grootmeester Daniël Fridman, die in de top-100 van de wereld staat en een hele waslijst aan snelschaaktoernooien heeft gewonnen in zijn leven.

In ronde twaalf stond dan de droomwedstrijd op het programma. Op het podium streden En Passant 1 en En Passant 2 tegen elkaar. En het tweede was niet van plan om het eerste de zege cadeau te doen. Maar uiteindelijk won het eerste toch met 3-1. Dick de Graaf versloeg namens het tweede Bruno Carlier. Nijboer en Bosboom wonnen relatief soepel van Böhm en Richard Vedder, maar aan het eerste bord werd het erg spannend. Helaas (voor het tweede) kon Henk Vedder zijn fraaie stelling tegen Jan Smeets niet in winst omzetten. Hij verloor.

Topscorer bij En Passant 2 werd Henk Vedder. Hij scoorde 10,5 uit 15 tegen enorm sterke tegenstanders, waaronder zes grootmeesters.

Een aardigheidje van de organisatie was de rondeprijs. Veertig euro voor het team dat in die ronde voor de grootste verrassing zorgt. En Passant kwam een paar keer in de buurt van die prijs. De eerste keer toen het eerste team met 3-1 van HMC won. HMC had immers een hogere gemiddelde Elo. En Passant 2 maakte aanspraak bij de winst op Purmerend en het gelijke spel tegen HMC. Helaas was in alle drie die ronden een team dat elders een nog groter eloverschil overbrugde. Wel een leuk idee, zo’n rondeprijs! Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.