GM-toernooi Lvov: een zwak middenstuk

Mijn toernooi verloopt niet geheel volgens planning helaas. In ronde 3 speelde ik nog wel een prima remise tegen Andrey Vovk (2550). Aanvankelijk kwam ik goed te staan nadat mijn jonge Oekraïense tegenstander de opening wat vreemd aanpakte. In het middenspel probeerde ik gelijk het spel wat te vervlakken door het centrum met …d5 te openen. Deze actie was echter wat prematuur en in het resterende eindspel stond ik met mijn rug tegen de muur. Gelukkig was mijn stelling stevig genoeg om het te keepen.

In ronde 4 begon echter alle ellende. Met wit kwam ik prettig uit de opening (voorbereiding) en dat leverde me ook een groot tijdsvoordeel op. Zijn snelle remiseaanbod was op zijn zachtst gezegd ook erg merkwaardig. Ik kon echter niks concreets vinden en daarom wikkelde ik af naar een optisch iets prettiger eindspel voor mij. Zijn zwakke pionnenstructuur kon hij echter compenseren met zijn actieve stukken. Het resterende eindspel was potremise, maar een gigantische blunder van mijn kant draaide in een keer de rollen om en verloor ik ook nog!

Nadeel van zo’n gesloten groep is dat je ook niet even de tijd krijgt om te herstellen dag erna tegen een wat zwakkere broeder. Integendeel, ik mocht het met zwart opnemen tegen Spartak Vysochin, een ervaren GM van rond de 2550. Het eindspel dat vanuit de opening ontstond was objectief gezien gelijk, maar niet erg prettig om te spelen voor iemand die normaal gesproken naar actief stukkenspel op zoek is. Ik ging daarom ook proberen op de koningsvleugel wat spel te creëren, maar een onoplettendheid van mijn kant zorgde ervoor dat gelijk de zwarte stelling volledig instortte. Ik spartelde nog wel een zet of 20 door, maar dat kon helaas niet voor een kentering in de partij zorgen.

Lees de rest van het verslag (+foto’s) op mijn blog

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.