Toespraak van Michail Gorbatsjov

Toespraak van Michail Gorbatsjov

Wereldkampioenschap schaken voor vrouwen 2011

In Tirana, Albanië, werd van 14 tot 30 november 2011 het Wereldkampioenschap schaken voor vrouwen gehouden. Het was een tweekamp om tien partijen tussen de huidige Wereldkampioen Hou Yifan uit China en haar uitdager Koneru Humpy uit India.

De speler die 5,5 punten haalt of meer is winnaar. De titelhouder Hou Yifan haalde deze norm na acht partijen. Het prijzenfonds was € 200.000, waarvan 60% voor de winnaar.

Het is mooi te zien hoeveel moeite en veel aandacht er bestaat voor dit kampioenschap voor vrouwen. Precies zoals het hoort wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt door het project ‘Schaken op Scholen’ onder de aandacht van de politici te brengen, en van het grote publiek. De oud-secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie (1985-1991) en oud-president van de Sovjet-Unie (1990-1992), Michail Gorbatsjov, neemt de eretitel in ontvangst van beschermheer van het project ‘Schaken op scholen’. Hij geeft een mooie toespraak die ik hierna weergeef. Dat doe ik om te kunnen dienen als inspiratie voor anderen die moeten speechen.

Het schaakspel wordt elders flink gepromoot.

1. De sluitingsceremonie

Bericht op de website van de FIDE:

‘De sluitingsceremonie van het Wereldkampioenschap schaken bij de vrouwen vond plaats in het bijzonder prachtige presidentieel paleis in de hoofdstad van Albanië, Tirana, op de avond van 30 november 2011.

De ceremonie werd bijgewoond door Michail Sergejevitsj Gorbatsjov, de laatste president van de Sovjet-Unie, in 1990 bekroond met de Nobelprijs voor Vrede vanwege ‘zijn belangrijke rol in het vredesproces dat vandaag de dag belangrijke delen van de internationale gemeenschap kenmerkt’. Speciaal voor deze ceremonie kwam Gorbatsjov naar Tirana.

De legendarische politicus werd door zijn vriend, de president van de FIDE, Kirsan Ilyumzhinov, uitgenodigd. Beiden speechten op de sluitingsceremonie van de belangrijkste schaakwedstrijd voor vrouwen van het jaar.

Vanwege de samenwerking met Ilyumzhinov en de toewijding van Gorbatsjov voor het schaken in zijn jeugd (hij leerde schaken tijdens de Tweede Wereldoorlog zo vertelde hij in zijn speech), aanvaardde het voormalig hoofd van de USSR de ere titel van beschermheer van het FIDE-programma ‘Schaken op Scholen’. ‘Het eerste waar wij altijd aan moeten denken is aan de kinderen, aan hun onderwijs en aan het aanbieden van kansen voor hen,’ sprak Gorbatsjov op de ceremonie.

De voorname gasten, onder wie de president van de Albanese Schaakbond, eigenaar van ‘Taci Oil’ tevens sponsor van het kampioenschap, Rezart Taci, en de FIDE officials voegden zich bij Gorbatsjov en Ilyumzhinov om de wereldkampioen, het zeventienjarige wonderkind Hou Yifan uit China, geluk te wensen alsmede haar uitdager Humpry Koneru uit India.

In de ochtend van 30 november kwamen de president van de FIDE, Kirsan Ilyumzhinov, en de ere beschermheer van het project ‘Schaken op Scholen’, Michail Gorbatsjov, aan in Tirana, de hoofdstad van Albanië. De president van de FIDE en Michail Gorbatsjov hadden een ontmoeting met de voorzitter van het parlement, Josefina Topalli, en de minister-president Sali Berisha,’ aldus de site van de FIDE.

V.l.n.r. ontmoeting met de voorzitter van het Parlement van Albanië, Josefina Topalli,

oud-secretaris-generaal en oud-president Michail Gorbatsjov, de tolk en president Kirsan Ilyumzhinov

V.l.n.r. de minister-president van Albanië, Sali Berisha,

Gorbatsjov en Ilyumzhinov

2. De toespraak van Michail Gorbatsjov

V.l.n.r. de plaatsvervangend president van de FIDE, Georgios Makropoulos, president van de Albanese Schaakbond, Rezart Taçi, Gorbatsjov, Ilyumzhinov, een sponsor, de uitdager Humpy Koneru en de wereldkampioen Hou Yifan

Toespraak van Michail Gorbatsjov op de sluitingsceremonie van het Wereldkampioenschap schaken voor vrouwen, 30 november 2011.

Beste vrienden!

Vandaag maak ik twee gebeurtenissen voor in het eerst in mijn leven mee.

Dit is de eerste keer dat ik in Albanië ben. Ik ben erkentelijk voor de uitnodiging om dit land te bezoeken en voor de gastvrijheid die ik heb ontvangen van de leiders in Albanië.

Dit is ook mijn eerste keer dat ik een topschaakwedstrijd bezoek. Ik moet bekennen dat het lang geleden is dat ik voor het laatst achter een schaakbord heb gezeten. Toen ik jong was vond ik schaken leuk, maar daarna gaf de politiek mij geen tijd en ruimte om andere dingen te doen, ook niet voor het schaken.

Ik wil van de gelegenheid gebruik maken de president van de FIDE, Kirsan Ilyumzhinov, te bedanken voor zijn uitnodiging en ook de president van de Albanese Schaakbond, Rezart Taçi voor zijn warm ontvangst.

Door deze ceremonie mee te maken kreeg ik de gelegenheid mijn bewondering te laten blijken voor de uitstekende schaaksters – Hou Yifan en Humpty Koneru – die streden voor de titel van Wereldkampioen bij de vrouwen. Talent, spanning, kracht, doorzettingsvermogen en de wil te winnen: dat is wat men nodig heeft en niet alleen dat om zo’n top te bereiken. Jullie beiden zijn daarin geslaagd!

Ik wil ook graag mijn respect tonen aan allen die blijven doorgaan het schaken als een kunst, sport of als ontspanning te willen voortzetten. Dit prachtige spel is een waar feest voor het verstand en een grote mijlpaal in de mensheid.

In de wereldgemeenschap van vandaag de dag zijn wij allen met elkaar verbonden door miljoenen onzichtbare draden. Zoals nooit eerder is gebeurd, zijn we allen van elkaar afhankelijk. Toch zijn er veel dingen waardoor landen en naties apart blijven, door oude of recente conflicten. Tot nu toe hebben we nog niet een manier gevonden hoe we in deze wereldgemeenschap zouden moeten leven.

Daarom is het zelfs belangrijker de dingen te koesteren die ons verbinden en ons samenbrengen, de dingen die belangstelling wekken en de aandacht trekken van miljoenen mensen, waardoor de mensen eerzamer worden. Als dat gebeurt kan het van generatie op generatie worden overgebracht. Gedurende vele eeuwen maakt het schaakspel deel uit van het cultuurgoed van de mensheid. De namen van grote schakers uit verschillende tijdsperioden zijn deel geworden van de geschiedenis van dit spel, en van dat van de geschiedenis van grote prestaties van de menselijke geest.

Het is voor mij een bijzonder groot genoegen dat mijn land, Rusland, een van de leiders is van de schaakwereld. De tradities van Alexander Aljechin, Michail Botwinnik, Elisabete Bykova en andere kampioenen worden voortgezet in de partijen van de jongere generatie. Ik ben erg blij dat ik door de uitnodiging van Kirsan Ilyumzhinov te aanvaarden, ben benoemd tot beschermheer van het project ‘Schaken op Scholen’.

Vandaag zijn we hier bijeen om de vertegenwoordigers van China en India geluk te wensen: grote schaakmogendheden en opkomende reuzen in de wereld van de politiek en economie. Hun succes is een ander bewijs hoe vooruitgang en ontwikkeling in verschillende landen van de wereld nieuwe mogelijkheden scheppen voor de mensheid, en de persoonlijke ontwikkeling bevorderen.

Het is mij een groot genoegen de wereldkampioen bij de vrouwen, Hou Yifan, geluk te wensen met haar waardige overwinning! En ik breid mijn gelukwensen ook uit naar haar tegenstandster die heeft bewezen een taaie vechtster te zijn en haar begaafde partijen heeft laten zien.

Ik wens u nieuwe successen toe! Uw voorbeeld is absoluut een bron van inspiratie voor diegenen die pas zijn begonnen te schaken, voor diegenen die misschien uw tegenstanders worden, en winnen in een eerlijke partij. Laat het spel altijd hard, eerlijk en sportief zijn!

Toespraak van Gorbatsjov

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.