Amersfoort-Soest

De beker, we stonden weer te trappelen, het is maar op 4 borden en toch…Altijd leuk die beker, we kijken er naar uit en genieten ervan. Vorig jaar reikte Amersfoort tot de laatste 4, waar dat ook het maximaal haalbare bleek. De tactiek van Amersfoort is eenvoudig, je neemt Matthew Sadler mee en hoopt dat er vervolgens 1 uit 3 gehaald wordt, om bij het snelschaken keihard toe te kunnen slaan. Even terug naar vorig seizoen, wat was het mooi:

Ronde1:

Veenendaal uit, een sterk team waar Matthew bij 2-1 achter fraai een eindspel won tegen Etienne Goudriaan (+0.20 en 10 sec tegen 30min voor onze man;-)). Waarna bij het snelschaken het gekkenhuis compleet was, 2-1 achter, Jeroen Bugel nog bezig en hij en zijn tegenstander in een moeilijke stelling allebei 10 sec op de klok…De tegenstander van Jeroen miste mat in 3, waarna Jeroen ruim op tijd het mat in 2 wel zag en met 2 sec op de klok waren we door..

Ons Hippodroom over ronde 1 destijds:: Bizarre match, sga is door maar vraag niet hoe. Het bleek seconden werk. De thuisblijvers hebben verloren.

Ronde 2:

Uit naar de St JacobieParochie, we hadden er zin in zo bleek uit de keuze van 1 van de 4 basissepelers: Ik neem ook een dagje vrij, hoe vaak krijg je nou de kans voor een potje schuiven in de waddenzee. Het eten pizza Jason (voor GMMS) was het hoogtepunt van de avond, al was het vinden van de lokatie in dichte mist ook een uitdaging, zeker toen we een bord tegenkwamen: St JacobieParochie ga bij de 11e zeehond linksaf…soms vraag je je ook af of het nou fries of scandinavisch is.

Ronde 3:

De 2 Kastelen thuis, een makkie getuige het verslag van een van onze helden: Ik heb de moeder aller kunstbijbels er nog even op nageslagen (Gombrich) maar zijn definitie van een kasteel lijkt in de verste verte niet op de rommel die gisteren vanuit het hoge noorden was komen aanwaaien.

Bij gebrek aan schone jonkvrouwen, schitterende landerijen, maar wel een brommende kasteelheer, zou ik liever willen spreken van de 2 ruine’s, of voor zij die zich enigzins in de kunst aller kunsten hebben verdiept;

de lieflijke tafereeltjes van Jeroen Bosch leken gisteren meer op een werkje van Munch, probleem is alleen dat Munch bij mijn weten nooit een kasteel heeft geschilderd.

Ronde 4:

Geen feestje Hardenberg en Euwe hadden meer zin in 2 maanden moddergooien dan te schaken..na veel gedoe om (niks, nou ja een leuke avond in onze optiek maar owkee) toch maar geschaakt. 2-2 en solide door met snelschaken

Ronde 5:

De kraker van jewelste tegen Unitas, 2-2 en toen moesten we met snelschaken 2,5 punt scoren, toen Dimitri van Leent (geen hele goede snelschaker) in 4 minuten van Grisja Kodentsov won (wel een snelschaakkanon) was ook deze wedstrijd over..

De orde van de dag, Soest een sterk team en een paar man die ik kende. Bij het voorlezen van de opstelling was Soest niet blij, zeker niet toen we ook nog wit lootten op het eerste bord.

Bord 1: Ardiaan de Jong , wilde erg graag tegen onze GM spelen maar helaas ik zat op 1. Ik kreeg een prima speelbare stelling op het bord, maar Adriaan speelde een stuk (letterlijk) beter dan Robin Swinkels een dag eerder in exact dezelfde variant. Ik deed ergens een mindere Adriaan slechts goede en won verdiend.

Bord 2: Matthew tegen Eric de Haan, Matthew speelde erg solide zoals we van hem gewend zijn, bracht Eric in tijdnood en toen….

Bord 3: Jeroen Bugel tegen Reynir Helgason, Jeroen had een gelijke stelling maar werd gewoon wat weggeduwd, kwam slechter te staan en verloor vrij kansloos.

Bord 4: Dimitri van Leent tegen Gerrit Meine Muis die al snel tot LxPa6 0-0-0 besloot met wit en voor die half-open b-lijn toch redelijk snel de rekening kreeg gepresenteerd…2-1 voor Soest

Matthew een stelling met 2 pionnen meer en het leek in orde, omdat hij ook meer tijd had, helaas kon hij niks beslissends vinden en moest afwikkelen naar e+f+g tegen f+g met allebei een paard, een kansrijke stelling maar is het gewonnen ? Matthew zei zelf achterdaf dat het hele goede winstkansen geeft en wel zou moeten winnen, Eric gaf een pion en stuk in 2 zetten weg om de spanning weg te halen. 2-2

Amersfoort weer eens toe aan een avondje snelschaken, 2-2 was genoeg voor Soest. Kortom een zware dobber was opkomst, gezien de snelschaakkwaliteiten van Dimitri (tevens zijn opmerking: ‘ja, van die muis heb ik al de nodige snelschaakpartijen verloren inderdaad’) en Bugel en ik met zwart is ook zelden een garantie en Matthew met wit, dat lijkt overkill zelfs tegen een topper als de Haan

Ikzelf stond vrij snel plezierig met zwart, maar bokte 1 pion en een stelling weg, gefrustreerd keek ik naar rechts en zag Dimitri net zijn duim omlaag doen naar me 0-1.

Er diende 2,5 uit 3 gehaald te worden. Tandje hardheid en bidden dan maar, ik had gelukkig een minuutje meer op de klok en mijn tegenstander was niet heel snel. Op een gegeven momment had Adriaan de keuze tussen snelzetten met alle risico vandien, danwel langzaam zetten met een nadelige uitslag ten gevolge…hij zette snel, maar gaf gelukkig voor mij een kwaliteit weg en ik kon het punt binnenhalen. 1-1…kon het nog ?

Snel opstaan en rechts kijken, Matthew meer tijd en goede stelling, prima ! Jeroen 2 pionnen minder in een toreneindspel en 15 seconden voor Jeroen tegen 10 voo Reynir. Reynir doet een zet…Td7 (volgens mij), en Jeroen denkt dat dit een onreglementaire zet is en zet de klok stil??

Na 10 seconden over en weer discussieren verontschudligt Jeroen zich en de klok gaat weer aan . Matthew was even afgeleid door Jeroen en had verzuimd 15 seconden lang een zet te doen…gelukkig was hij net op tijd bij de les om te winnen.

Toen was al duidelijk dat het alsnog wel goed ging komen, Reynir met 4 seconde tegen 7 van Jeroen met T+f tegen T is niet veel, de vlag viel zelfs nog waardoor het een ‘ruime’ 3-1 werd. Wederom hadden de thuisblijvers ongelijk en het verdiende geen schoonheidsprijs maar de spanning vergoedde veel. Reynir was ook erg sportief en zei slechts: "Ik wordt hier te oud voor", nou Reynir Korchnoi gaf van het weekend nog een simultaan 25 borden dus alles is nog mogelijk.

Het bleef uiteraard nog lang onrustig in Amersfoort…nou ja totdat Dimitri en ik eindelijk een kroeg vonden die nog open was, Amersfoort hoor 😉

Quote Ronde 2:

Het was vergeleken bij de openingswedstrijd vorig jaar een bijna soepele overwinning te noemen. De opstelling pakte goed uit, de kleurverdeling ook en dat er in de vluggertjes 2 straalverloren stellingen soepel werden gewonnen lijkt me standaard.

Kan jij nog wat foto’s posten van jou als zwarte piet Lukas? Lijkt me wel leuk!

Om het te completeren:

Uitslagen (tussen haakjes het snelschaken)

Bram van den Berg – Adriaan de Jongh 0-1 (1-0)

Matthew Sadler – Eric de Haan 1-0 (1-0)

Jeroen Bugel – Reynir Helgason 0-1 (1-0)

Dimitri van Leent – Gerrit-Meine Muis 1-0 (0-1)

Amersfoort door naar Ronde 3…wat een feestje en die foto’s, laat maar komen !

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.