Schaakrubrieken 3 december 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


Intro

Spelbederf

Wekelijks publiceert Joost Steins Bisschop (senior consultant en partner bij Jungle Minds) in zijn rubriek Tijdlezer in het Financiële Dagblad een column. Afgelopen week een column over schaken en scrabble onder de titel Spelbederf.

Hij schrijft o.m. :

‘Schaken en scrabble zijn allebei prachtige spellen, zonder dobbelstenen met eerlijke regels en een rechtvaardig beroep op het vermogen om na te denken. Vals spelen is niet eenvoudig, tenzij je gaat rommelen met stukken of de klok (schaken) of met de letters die je krijgt (scrabble). Een tafel met een paar stoelen, een bord en de bijbehorende attributen, meer heb je niet nodig. Het waren mooie tijden, Sinterklaas bestond en je kocht nog een kaartje voor de trein. En toen kwam de technologie, aanzet tot bederf.’

Hij besteedt aandacht aan de ontwikkelingen bij het correspondentieschaak en ook toiletgate komt langs.

Dan vervolgt hij met:

‘Dan scrabble. Een prachtspel, en tegenwoordig speelt de halve wereld Wordfreud op de smartphone. Je speelt tegen een bekende of onbekende, ergens op de wereld. De computer geeft je letters, en je krijgt een paar dagen de tijd om te antwoorden op een gelegd woord.’

(…)’ Je vertelt welke letters je hebt, en wat er op het bord ligt, en een domme computer met een grote woordenschat komt met aanbevelingen. Wil je echt een mooi woord leggen dan moet je 1,59 overmaken (Wordfreud Helper, schooiers).

Hij besluit met:

‘Dankzij de bemoeizucht van computers gaan we weer terug naar het ouderwetse bordspel. (Het journaal had dinsdagavond gemeld dat het ouderwetse scrabblespel tijdelijk was uitverkocht.)’

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Zelfs Kasparov is geen wonderdokter ’begint met:

‘Wat sommigen al bekend was en door velen werd vermoed, werd ongeveer een maand geleden bevestigd in het tijdschrift New in Chess: De Amerikaan Hikaru Nakamura werkt sinds een jaar samen met Garry Kasparov, en zijn rijke sponsor Rex Sinquefield is de koppelaar geweest.

Hun eerste trainingsbijeenkomst was vorig jaar december in wat Macauley Peterson, die Nakamura voor New in Chess interviewde, beschrijft als ‘Kaparovs 3,4 miljoen dollar penthouse appartement in Manhattans Upper West Side’.

Schakers zijn door Marcel Duchamp en Hein Donner wel eens vergeleken met bedelmonniken, maar er zijn er die hun bedelnap goed gevuld hebben.’

Hij behandelt de partij Vladimir Kramnik – Magnus Carlsen, Tal Memorial 2011.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Nikolai Bortnik – Vladislav Kovaljov, EK onder 18, Albena 2011. Zie hieronder.

Wit begint en wint

Oplossing: ‘1.Lxf6+ Kxf6 (of 1…Pxf6 2.Txb7+ met damewinst)2. De5+ Kf7 3.Dxh8 en wit won, al duurde het nog even.’

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘ Viswanathan Anand lijkt energie te sparen voor titelgevecht ’ begint met:

‘Viswanathan Anad had het niet gemakkelijk tijdens het Michael Tal herdenkingstoernooi in Moskou. De commentatoren en organisatoren waren genadeloos in hun kritiek op het spel van de wereldkampioen die de strijd ontweek en al zijn partijen remise schoof. Commentator Sjipov merkte op dat Anand ‘negenmaal zijn buitengewone klasse en grote onwilligheid om te vechten had getoond’. Toernooi-directeur Levitov zei na afloop dat alle deelnemers vol overgave hadden gestreden ‘met uitzondering van Anand’.

De volledige rubriek volgt nog.

Hans Böhm

Zijn rubriek’Yochanan ’ begint met:

Yochanan Afek, geboren in Israël 1952, is zo’n echte schaker in hart en nieren, die zich in alle 180 lidlanden van de wereldschaakbond FIDE thuis zou voelen. Geef hem een schaakspel en hij is gelukkig, dan laat hij een mooie partij zien of een bijzondere studie. Hij woont al jaren legaal in Amsterdam, ook al heeft hij nog geen Nederlands paspoort. Hij is inmiddels een graag geziene en zeer actieve gast in onze schaakgemeenschap.

Yochanan speelt meer dan 100 serieuze partijen per jaar, dus je zou hem lichtelijk verslaafd aan schaakspelen kunnen noemen. Opmerkelijk daarbij is dat zijn persoonlijk beste resultaat kwam op zijn vijftigste in 2002 toen hij het Open kampioenschap van Parijs won en tevens een eerste grootmeesterresultaat boekte. “Men moet dus nooit de hoop verliezen”, was zijn commentaar achteraf.

Maar ook zijn productie van studies, gecomponeerde stellingen met een bijzondere onverwachte afloop, ligt heel hoog. Op zijn website www.afekchess.com zijn meer dan 200 studies te vinden, waaronder vele prijswinnaars op internationale toernooien.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van Dycuk, met boekbesprekingen en een analyse van de partij Jobava – Gulijev klik hier.

Johan Hut]

Zijn rubriek ’Henk Vedder is eindelijk meester’ begint met:

Al heel lang vond hij zichzelf van meestersterkte, maar hij droeg de titel niet. Een formaliteit, vond Henk Vedder. Maar die formaliteit liet lang op zich wachten.

Henk Vedder werd in 1973 geboren in Bunschoten. Op de schaakclub En Passant bleek hij een groot talent. In 1993 werd hij jeugdkampioen van Nederland en speelde hij op het wereldjeugdkampioenschap in India een belangrijke rol, al wierp een slechte finish hem terug op de ranglijst. Hij had En Passant toen al verruild voor HSG (Hilversum), aanvankelijk in het tweede team, maar na zijn nationale jeugdtitel met het eerste team in de hoogste klasse. In 1992 had hij al een meesternorm gescoord in een open toernooi in Leeuwarden. In 1997 volgde een tweede norm in Antwerpen (Lost Boys Toernooi), tussendoor had hij een paar keer een norm net gemist. Teleurgesteld daarover stopte hij eind jaren negentig met toernooischaak en speelde hij alleen nog maar met HSG in de competitie. Een paar jaar geleden ging hij ook samen met zijn broer Richard in de Belgische competitie voor Borgerhout spelen en in 2007 besloot hij tot ieders verbazing mee te doen aan het Essent-toernooi in Hoogeveen. De titel FIDE-meester mocht hij al aanvragen, maar dat is een graadje lager dan internationaal meester. Dat deed Vedder dan ook niet. Hij vond zichzelf een echte meester en vond het een soort capitulatie als hij die lagere titel zou aanvragen.

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Brenninkmeijer – Vedder en het naspelen hiervan klik hier.

Henk Prins

‘In Tirana, de hoofdstad van Albanië, heeft de strijd plaats om het wereldkampioenschap schaken voor dames. Uitdager is de Indiase grootmeester Humpy Koneru. Wereldkampioen is Hou Yifan uit China.’

De zevende partij werd ook gewonnen door Hou Yifan, de achtste partij werd remise. Daardoor was de tweekamp voor het wereldkampioenschap schaken bij de dames beslist in het voordeel van Hou Yifan. De 17 jarige Hou Yifan mag zich opnieuw wereldkampioen noemen. Vorig jaar slaagde zij er voor het eerst in die status te bereiken. Hou Yifan behaalde al op 14-jarige leeftijd de titel GM (internationaal grootmeester algemeen, dus voor mannen en vrouwen). Al eerder had ze de titel WGM (grootmeester titel voor vrouwen) op zak.

In 2005, het jaar dat Hou Yifan grootmeester werd, scheelde het weinig of de Chinese was toen al wereldkampioen geworden. Ze schaakte zich in de finale door (alweer) een overwinning op Humpy Koneru, maar werd helaas in de eerste matchpartij verslagen door de Rus Alexandra Kosteniuk. Uit dit knock-out wereldkampioenschap een mooie partij van de 14 jarige met de Rus L. Mkrtchian.

Hou Yifan – Mkrtchian,L

1.e4 c6 2.d4 d5 3.exd5 cxd5 4.Ld3 Pc6 5.c3 Pf6 6.Lf4 Lg4 7.Db3 Dc8 8. Pd2 e6 9.Pgf3 Le7 10.0-0 Lh5 11.Pe5 Lg6 12.Pxg6 hxg6 13.h3 Ph5 14.Lh2 Lg5 15.f4 Le7 16.Pf3 Pf6 17.Tae1 Ld6 18.Pe5 Pe7 19.Da4+ Kf8 20.Dc2 Lc7 21.Tf3 Pf5

Hou Yifan gaat ten aanval. 22.g4 Pd6 23.Lxg6 fxg6 24.Pxg6+ Kf7 25.Pxh8+ Dxh8 26.f5 Te8 27.Lxd6 Lxd6 28.fxe6+ Txe6 29.Txe6 Kxe6 30.Df5+ Ke7 31.g5 Pe8 32.Dc8 Dh5 33.Te3+ Kf8 34.Df5+ Df7 35.Dh7 Lh2+ (De laatste truck.) 36.Kg2 (Natuurlijk geen 36. Kxh2??.) 36. … Pd6 37.Dh8+ Dg8 38.Dxg8+ 1-0.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5650 voor beginners en B5650 voor gevorderden.

A5650 Wit aan zet wint,hoe?
B5650 Wit aan zet wint, hoe?

Gert Ligterink, 9 december 2011

Zijn e-column’ Amateur’ begint met :

Er is een tijd geweest waarin de amateur met argwaan werd bekeken door zijn professionele collega’s. Voor de beroepsspelers stond de betaling van de huur en de zorg voor behoeftige familieleden op het spel terwijl de indringer, soms met betaald verlof van zijn werkgever, vrijuit kon spelen.

In zijn boek Goldene Schachzeiten beschrijft de Joegoslaaf Milan Vidmar, topgrootmeester én ingenieur, hoe hij in 1927 tijdens het kandidatentoernooi in New York werd vervloekt door Aaron Nimzowitsch nadat hij de grote theoreticus had verslagen: `Wat zoek jij toch bij schaaktoernooien? Wil je ons beroepsmeesters het leven zuur maken? Blijf toch bij je transformatoren.’ Als Vidmars gedrag na een winstpartij net zo pedant was als zijn schrijfstijl, heb ik alle begrip voor Nimzowitsch’ uitval.

Tegenwoordig speelt broodnijd geen rol meer. De moderne topspelers laten zich zo goed betalen dat ze hun schouders kunnen ophalen als een succesvolle amateurgrootmeester hun pad kruist. Het gebeurt bovendien hoogst zelden. De laatste amateur in de hoofdgroep in Wijk aan Zee was Dimitri Reinderman. Tegenwoordig is hij (weer) full time professional, maar in 1999 moest hij vakantiedagen aanspreken om het tegen Kasparov op te kunnen nemen.

Lees meer…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.