AAS is de SGA de baas: 3-5

SGA is de competitie goed gestart met solide overwinningen op LSG 2 en Caissa, de twee sterkste teams. SGA is dan op rating wel de nummer 1 maar dit heeft toch vooral te maken met die 2670 van onze Engelse grootmeester, verder bestaat SGA toch vooral uit niet-actieve schakers, een enkeling daargelaten. Bij ons wordt er op zo’n knsb dag niet gepraat over een nieuwtje in de Najdorf of een schitterende patvondst maar over luiers, over kinderziektes, over dat het lichaam nu toch echt uitgeleeft is en of de AA ook op de late zaterdagavond een balie open heeft voor directe opname. Nee, wij stonden dan wel bovenaan, veel om het lijf heeft het allemaal niet.

Vorig jaar werd er van AAS gewonnen, toen was er sprake van een achtervolgingsstrijd van SGA, in die bewuste wedstrijd gaven we nogal wat punten weg met een kleine 4.5 overwinning tot gevolg. Deze editie veel van hetzelfde met dien verstande dat we zelfs nog wisten te verliezen, waardoor Apeldoorn nu 2 matchpunten losstaat en de rest ook weer heeft weten aan te klampen. Wij krijgen nog Apeldoorn en de nummers 7 t/m 10, op papier een makkie voor de neutrale toeschouwer maar juist voor onze boy’s vreselijk moeilijke gevechten. Zie bijvoorbeeld de kansloze nederlagen van afgelopen jaar tegen LSG 3 en De Eenhoorn 824, allebei kansloos gedegradeerd maar 0 punten voor de SGA.

Ons Grote Talent (kater) op bord 1 had de avond te voren te diep in de Fristi-fles gekeken en was al dan niet beschimmeld en met rode koontjes stilletjes de speelzaal ingeslopen. Tegenstander Keessen kende de theorie gewoon veel beter. Een SGA lid merkte terecht op dat je dit soort openingen wel moet kennen en anders niet moet spelen. Maar ach, onze enige echte grootmeester wist ook briljante partijen af te wisselen met vreselijke kortsluitingen. Wij voorzien nog een grote toekomst voor Ons Grote Talent, laten we het daarom maar houden op een post FM dip.

Matthew (ziekjes) (2) kreeg wederom Schrama als tegenstander, samen met Nieuwenhuizen hun beste man. Het werd een scherpe Najdorf waarin Schrama niet doortastend genoeg speelde en op schitterende wijze van het bord werd geofferd. Voor de schaakleek is het tijdens zo’n analyse allemaal niet te volgen; een ogenschijnlijk rustig stelling ontaard binnen 5 zetten tot een complete ruine voor AAS.

Jochem (niet helemaal lekker) (3) overspeelde tegenstander Ad van de Berg vanuit de opening volledig en verschrikkelijk, je vraagt je af waarom zo’n man op z’n oude pensioensdag nog een comeback wilt maken. Enfin, Jochem had de winst in het verre eindspel voor het grijpen, tastte mis en moest helaas in remise berusten.

Dimitri (keelpijn, koorts en buikgriep) (4) speelde naar eigen zeggen een draak van een partij, het eindspel met lopers tegen paarden leek nog binnen de remisemarge te zijn maar een felle winstpoging om nog een matchpunt te pakken ontaardde in een puinhoop.

Andre (moe, vreselijk moet en de kinders ziek thuis) (5) won in de opening een pion, of z’n tegenstander gaf er 1 weg. In ieder geval werd een fraaie stelling opgebouwd waarbij zwart op een stuk of 150 manieren had kunnen winnen. Vlak voor de 40e zet werd in tijdnood een vol stuk weggegooid waarna Andre nog wel remisekansen had maar zich tot overmaat van ramp ook direct mat liet zetten. Een luier-matje zullen we maar zeggen.

Peter (gelukkig bijna vakantie, vreselijk moe) (6) overspeelde zijn tegenstander vanuit de opening en leek op een vlot punt af te stevenen. Niets van dit alles; zwart wist zich los te maken uit de stevige omsingeling, won een pion en leek te gaan winnen ware het niet dat er een toren werd weggeven. Peter had vervolgens tot driemaal toe een gewonnen eindspel voor het grijpen maar zag het niet, al dan niet veroorzaakt door een spontaan opkomende ooginfectie.

Lukas (zeurende lever en stijve rug) (7) kreeg een invaller te verwerken en dat was duidelijk te zien. De tegenstander speelde de opening zo allemachtig slecht dat er op zet 10 al kon worden afgewikkeld naar een eindspel met pion meer. Met een degelijke eindspeltechniek werd de vis uiteindelijk op het droge gebracht. Vriend, vijand en neutrale toeschouwer fronsten wel hun blikken bij het lange lange doorspelen van de beste man. Na 7 knsb rondes zonder overwinning nu eindelijk weer een grandioos optreden!

Rene (‘ voel me niet zo lekker’) (8) gaf in de opening een pion weg, geen compensatie en binnen de 40 opgebracht. Een draak van een partij.

5-3 of nog meer voor de SGA heeft er zeker ingezeten, het is nu weer in de achtervolging geblazen. Maar ach, het maakt zo’n competitie een stuk spannender.

Tot slot; wil de wedstrijdleider van de KNSB voortaan geen wedstrijden meer plannen in december? Ik ben op een gegeven moment de tel kwijtgeraakt maar ik schat dat die barbeheerder een stuk of 325 aspirines heeft staan uitdelen, nog even afgezien van de warme kruikzakken, koppen laxerende thee en kiwi’s.

Lukas

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.