Kroeguitspraak waarheid? De Stukkenjagers-LSG 5,5-4,5

Het woord Europacup werd na de vorige wedstrijd wel genoemd in de kroeg, maar gaat het ook echt werkelijkheid worden? In de 4de ronde van de KNSB competitie hebben de Stukkenjagers het opnieuw geflikt! Deze keer werd het toch wel sterke LSG met 5,5-4,5 terug naar huis gestuurd.

De dag begon met een goed georganiseerd ontbijt bij Mark Clijsen thuis. Niet iedereen was er even vroeg, maar er moeten natuurlijk ook mensen zijn die de bus missen of wat langer slapen na een terugkomst uit Madrid. Overigens was Tijmen best op tijd aanwezig, zeker gezien het feit dat hij dacht dat we om 1 uur uit de startblokken zouden schieten! Toch wel handig zo’n ontbijt werd er toen terecht gezegd… Helaas kreeg de teamcaptain een minder fijn telefoontje, een zieke Herman kon niet meedoen met de wedstrijd. De vorige keer werd hem dat een paar dagen van te voren verteld, deze keer kon het pas de ochtend van te voren doorgegeven worden en dan komt al snel de vraag naar voren hoe het dan de volgende keer gaat verlopen! Gelukkig was Cor bereid om achter het schaakbord plaats te nemen en zijn vierde partij te spelen. In de ondertussen traditionele voorbespreking werd ons door Jan verteld dat we het vandaag lastig zouden krijgen. De eerste wedstrijd waarin we niet meer onderschat zouden worden en waar we nog steeds wat ratingpunten minder zouden hebben. Maar zeker niet getreurd, want ik heb het genoegen om een verslag te schrijven over alweer een lekkere overwinning (daar krijgen we inderdaad nog geen genoeg van!).

Het eerst punt kon aan onze kant bijgeschreven worden, aangezien het Cor was die de jarige Ivo snel onder de voet had gelopen. Na afloop vertelde Cor dat hij op zoek was gegaan naar wat complicaties in een stelling waar ze beiden nog wat ervaring mee op kunnen doen. Dat lijkt gezien de partij een goede beslissing te zijn geweest. De partij Ivo Wantola – Cor van Dongen is in de viewer inclusief commentaar van ondergetekende te bewonderen.

Vervolgens wist LSG de stand weer gelijk te maken, doordat Edwin aan bord 1 een punt te pakken had tegen Tijmen. Volgens mij heeft Edwin een prima partij afgeleverd en was er dan ook weinig tegen in te brengen. Prima geprobeerd door Tijmen en zoiets kan nou eenmaal gebeuren natuurlijk.

Nadat teamcaptain Cor klaar was met analyseren, werd hij blij gemaakt met een tussenstand van 4-1. In een vrij korte tijd waren er heel wat punten bij gekomen voor de thuisploeg. De volgorde weet ik niet precies, maar we zullen eens gaan kijken hoe die partijen verlopen zijn!

Een lekker potje van Jan zorgde voor één van die punten. Met zwart kreeg hij de mogelijkheid om de witte koning te gaan belagen en dat liet Jan zich geen twee keer zeggen. De partij tussen Raoul van Ketel – Jan Sprenger is in de viewer inclusief commentaar van Jan te bewonderen.

Iemand anders die een bijdrage leverde aan die 4-1 tussenstand, was Frans. Hij besloot ook om richting de zwarte koning te gaan en er ontstond een spannende strijd. Hoe dat verder zit is te bekijken in de viewer, waar de partij Frans Konings – Wim Heemskerk in staat met commentaar van Frans.

Het andere punt kwam van broer Mark, die met 4 uit 4 lekker bezig is! Hij kreeg als hekkensluiter een pittige tegenstander en na een tijdje kwam zijn stelling onder druk te staan. Eelke wist de juiste zetten in goede stelling niet meer te vinden en Mark maakte daar handig gebruik van. Ook de partij Mark Haast – Eelke Wiersma is in de viewer te bekijken, deze keer met commentaar van Mark.

Zo kwam de tussenstand dus op 4-1 in het voordeel van de Stukkenjagers. Ondertussen was de tijd bij mijn partij aan beide kanten al vrij ver teruggelopen. Op het moment dat er nog een paar zetten gedaan moesten worden, kwam er een mogelijkheid tot zetherhaling. Ik had het geluk dat Jan de overige borden ondertussen had kunnen bekijken en duidelijk knikkend aangaf dat ik op de zetherhaling in kon gaan. De partij Anne Haast – Michiel van Wissen is ook in de viewer te vinden, met daarbij wat commentaar van ondergetekende.

Zo kwam de tussenstand op 4,5-1,5 en Stefan, Mark, Mart en Bianca waren nog hard aan het werk. Jan ging er vanuit dat Bianca het remise toreneindspel ook echt remise ging houden tegen Arthur en dat bleek helemaal terecht. Volgens mij heeft een degelijke Taimanov voor een degelijke stelling gezorgd. Vervolgens wist Bianca de stelling prima in evenwicht te houden en zo was er in ieder geval één matchpunt binnen!

De hoop was nu vooral op de partij van Stefan gericht, aangezien Mark en Mart het toch wel lastig schenen te hebben. Jan-Willem zorgde er met zijn overwinning op Mark voor dat de score voor LSG wat opgekrikt werd, namelijk naar 5-3. In de opening kwam Mark met het niet helemaal handige …h6, waarna er toch een wat onprettige stelling ontstaat. Vervolgens moest Jan-Willem zeker nog werken voor zijn punt, maar dat deed hij verder prima. Na de laatste zet kwam er nog een mooie uitspreek van Mark, die leek op: ‘Owja dat kan ook nog…’

Nog een punt aan de kant van LSG kwam er namens Mark van der Werf, die Mart omver had weten te krijgen. Het leek erop dat dit een vrij degelijke overwinning was, maar Mart miste nog een mooie kans op zet 40. Kijk maar eens in de viewer naar dat interessante moment in de partij Mart Nabuurs – Mark van der Werf.

De tussenstand was ondertussen 5-4 en er hing toch heel wat spanning. Bij Stefan was er namelijk een stelling ontstaan waarin eigenlijk alle uitslagen nog wel mogelijk waren. Met wit had Stefan het grootste gedeelte van de partij beter gestaan, maar na de tijdnood was er een stelling ontstaan waar beide koningen niet helemaal lekker stonden. Vervolgens gaat Stefan op eeuwig schaak af en Michiel Bosman geloofde hem op zijn woord. Dat was echter niet terecht, de zwarte koning had zich nog kunnen verstoppen op a8, waarna er opeens een dame van a6 op b7 een schaakje op kan heffen! Dat zou het Stefan vrij lastig gemaakt hebben, maar deze kans werd niet gegrepen en vervolgens kon Michiel dan toch echt niet meer aan een hoop schaakjes ontsnappen.

Al met al kunnen we zeker wel spreken over een spannende wedstrijd lijkt me! Voor ons als team in ieder geval weer een heerlijke overwinning. 🙂

LSG nam de uitslag sportief op en de meesten besloten mee te gaan naar de Griek. Ze wantrouwden de Stukkenjagers nog wel enigszins, aangezien ze eerst de Griek moesten zien voor ze geloofden dat we echt de goede route liepen… Maar natuurlijk geldt er ook: eerst zien, dan geloven! Een enthousiaste César en een gezellige maaltijd verder en het is weer tijd om naar Jack’s te gaan.

Daar werden al vrij snel twee groepen gemaakt, namelijk aan de ene hoek de heren en aan de andere hoek de dames. De heren gingen aan de slag met de partijen, terwijl de dames besloten om Pictionary te gaan doen. Bij dit spel is het de bedoeling om met pen en papier duidelijk te maken welk woord er op het kaartje staat. Overigens mag dan wel gezegd worden dat ook daarbij het schaken langskwam, aangezien op de achterkant van notatieblaadjes prima getekend kan worden! Van kattenkroon werd soepel het woord leeuwenkoning gemaakt en zo werd er nog veel meer op los geraden. Ondertussen had Jan zijn theorieboek er bij gehaald en het leek erop dat ze zich daar ook prima aan het vermaken waren. Toen het voor mij tijd was om de bus te halen, kon Mart mooi mijn plek over nemen. Ik heb het niet meer gevraagd, maar ik ga er vanuit dat het daarna nog lang onrustig was in Jack’s.

Dit jaar gaan de Stukkenjagers knallend uit en laten we hopen dat we volgend jaar weer knallend beginnen!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.