Rotterdam verliest opnieuw: Utrecht-Rotterdam 6-4

Langzamerhand moet de stormvlag gehesen worden. Na deze derde nederlaag is het Rotterdamse team in de onderste helft van de ranglijst beland. Dit verlies is verdiend en voor een gedeelte ook aan ons zelf verwijtbaar. Drie korte remises aan de zogenaamde “witte”borden, dat betekent dat je in de problemen kan komen. In het spelverloop waren weinig verrassingen, maar dat een GM met 300 Elo punten meer verliest van een invaller, is dat natuurlijk wel.

Feitelijk ging het in het begin al mis met de Rotterdammers. Drie relatief korte remises met wit, dat kan geen basis zijn voor een later positief resultaat. Rini was deze keer erg snel klaar, Luc zette de partij niet al te ambitieus op en zwart kreeg met zijn voorbereiding goed spel. En Frans, die overigens met een goed seizoen bezig is, bereikte met wit niets, mede doordat de meeste stukken snel geruild waren.

Rotterdam dat toch echt een goed team komt maar niet tot scoren. Regelmatige nederlagen Van Bonno Pel en Jan Willem. Thomas speelde met een felle koningsaanval de zwartspeler kapot. Alle koningspionnen naar voren, stukken op de goede velden en oogsten. Martijn weet hoe je het dame-gambiet moet spelen. Ook hier druk op de koningsvleugel. Tactische verwikkelingen die uiteindelijk stukwinst opleverde. En nog een kortsluiting aan bord 9. Zwart stond na zijn Hollandse opening al beter, maar wit overzag een kleinigheid over het hoofd op f2. Daar stonden tegenover twee overwinningen. Maarten werkte zich met zwart los en snoepte pionnen. Wit probeerde op de koningsvleugel nog een overval, maar de opgelopen zwarte d-pion besliste de partij. Het enige echte lichtpunt voor de Rotterdammers was de terugkeer van Karel van der Weide. Na 3 jaar weer terug en met een zwarte winstpartij!! Het was een uiterst scherpe Siciliaan waar het onduidelijk was wie nu beter stond. Na een afwikkeling van twee stukken tegen toren en pionnen, kwam Karel met dame en toren binnen en zette de witte koning mat.

Resteerde nog twee partijen met Utrecht aan de leiding. Hier ging het definitief mis met de Maasstedelingen. Ondanks een betere stelling en veel druk kon Martin Martens geen beslissend voordeel krijgen. Robin Swinkels moest uiterst nauwkeurig verdedigen en deed dat ook. Tenslotte het drama aan bord 4. Met alle respect voor de goede Vincent, maar van te voren moest hij kansloos zijn tegen een gm met 300 Elo punten meer. Zwart speelde het solide, in een opstelling die mij herinnerde aan de speelstijl van Dimi Reinderman. Langzaam maar zeker kwam zwart beter te staan en na een afwikkeling van wat stukken had hij met 26. .. Te2 de zaak kunnen afmaken. In plaats daarvan speelde hij de slechte zet De5 en daarna verspeelde hij nog een kwaliteit. Het eindspel was wellicht ook nog houdbaar met toren tegen loper + 2 pionnen en ieder een dame. Maar gezien de stand van 5-4 voor Utrecht forceerde hij en kon wit actief worden met dame + toren. Vlocht matdreigingen in de stelling, hetgeen resulteerde in stukverlies voor zwart en partijwinst voor wit.

Felicitaties voor Utrecht, dat het ook dit seizoen goed blijft doen. Maar de Rotterdammers zullen het nu toch echt anders moeten aanpakken. Er zal vanaf nu, gewonnen moeten worden.

Gedetailleerde uitslag:

Bord Utrecht SO Rotterdam Uitslag

1. Chiel van Oosterom Luc Winants ½ – ½

2. Jaap Houben Maarten Solleveld 0 – 1

3. Jelmer Jens Frans Cuijpers ½ – ½

4. Vincent Diepeveen Vitaly Kunin 1 – 0

5. Robin Swinkels Martin Martens ½ – ½

6. Martijn Dambacher Jan Willem van de Griendt 1 – 0

7. Menno Okkes Rini Kuijf ½ – ½

8. Thomas Willemse Bonno Pel 1 – 0

9. Hans Klip Michiel Besseling 1 – 0

10. Joost Michielsen Karel van der Weide 0 – 1

Totaal 6 – 4

Ton de Vreede

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.