Canon (60): Schaakwebsites

De teloorgang van een aantal schaaktijdschriften en het nauwelijks meer uitgeven van toernooiboeken had alles te maken met de opkomst van het internet. Tegenwoordig heeft ieder schaaktoernooi van betekenis een eigen website. Ook zijn er in Nederland nogal wat algemene schaaksites.

De site van de KNSB was eind jaren negentig de eerste grote site. Bondsberichten, competitie-uitslagen en ratinggegevens voerden de boventoon.

In april 2002 startte Jan Bey met Schakers.Info, omdat hij de KNSB-site niet boeiend genoeg vond en ook uit onvrede over het blad Schaaknieuws. Hij wilde iets ertussenin, niet de in zijn ogen saaie bondssite, maar ook niet wat mensen in zijn omgeving aan Schaaknieuws ervoeren als gescheld en geroddel. Bey haalde Harmen Jonkman en Edwin van Haastert als medewerkers binnen en later Johan Hut en Geert van der Stricht. Belangrijker dan deze medewerkers was dat iedereen zelf wedstrijdverslagen en nieuwsartikelen kon inzenden. Schakers.Info werd een verzamelplaats voor al het toernooi- en competitienieuws in Nederland en de verrichtingen van Nederlandse schakers in het buitenland. Omstreeks 2009 stapte Bey af van deze formule en maakte er een site van met columns (John van der Wiel) en boekbesprekingen (Richard Vedder).

De toernooi- en competitieverslagen die Schakers.Info liet vallen kwamen terug op Schaaksite, de site waar deze Canon op staat. Kees Schrijvers begon eind 2009 met de opzet en vroeg Herman Grooten, Teun Koorevaar en Fred Lucas als medewerkers. Vrij kort daarna kwam Dimitri Reinderman het team versterken. Later kwamen daar nog meer mensen bij. Zijn motto was ‘door schakers, voor schakers’. Behalve het inzenden van kopij per mail bevorderde hij vooral dat mensen artikelen direct op de site zouden plaatsen. Daarvoor liet hij diverse tools ontwikkelen waarmee schakers zelf tekst, partijen, diagrammen en foto’s konden zetten.

In januari 2010 ging de site in de lucht. Behalve wedstrijdverslagen plaatsten mensen partijen, columns, verhalen, foto’s en filmpjes. Schrijvers geeft de inzenders ook inhoudelijk een grote vrijheid en is tevreden over de manier waarop mensen daarmee omgaan. Voorheen sponsorde Kees Schrijvers toernooien en schakers. Dat geld stopt hij nu in deze site, om zo meer mensen plezier van de sponsoring te laten hebben.

In februari 2006 begon Peter Doggers met een weblog die Doggers-schaak heette. Doggers was van de genoemde sites de eerste die filmpjes plaatste en boekte daarmee een enorm succes. Per 1 januari 2007 veranderde hij de naam in ChessVibes en schakelde over op de Engelse taal. Hij bezocht toernooien over de hele wereld, wat mede mogelijk was doordat hij als zelfstandig tekstschrijver zelf zijn tijd kon indelen. Je kunt met recht spreken over een uit de hand gelopen hobby. Via de site kan men zich abonneren op elektronische magazines over openingen, samengesteld door Merijn van Delft en Robert Ris, en over andere aspecten van training, samengesteld door Van Delft, Ris, Thomas Willemze en Anish Giri. ChessVibes volgt de wereldtop op de voet en is dus een ander soort site dan Schaaksite en Schakers.Info.

Ook heel anders is Utrechtschaak, dat in 2003 werd gemaakt door Xander Wemmers. Belangrijkste onderdeel van de site is het forum, waar aanvankelijk over Utrechtse aangelegenheden werd gediscussieerd. Al snel werd het een landelijk forum. Wemmers koos er bewust voor nauwelijks in te grijpen bij anonieme reacties. Daarom werd het na een paar jaar vaak een scheldforum genoemd. Het forum ontwikkelde zich echter tot een alom gewaardeerde plek waar het uitwisselen van ervaringen en informatie van groot nut werd.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.