Opgaven uit de eerste drie ronden Groningen

Uit de eerste drie ronden van het toernooi in Groningen heb ik een aantal fragmenten geselecteerd. U kunt ze hieronder proberen als opgave op te lossen, of niet als u alleen maar de fragmenten wilt zien, in beide gevallen kunt u onder de knop ‘Oplossing’ lezen hoe de partij verder ging. Veel oplos- (of naspeel-) plezier toegewenst!

1) Kan zwart hier (zonder grote schade) een stuk winnen?

2) Is 24.Lh5 goed?

3) Hoe gaat zwart hier verder?

4) Hoe won PPT hier?

5) Wat is de snelste winst hier?

6) Hoe kan wit het beste voortzetten in deze spannende stelling?

7) Hoe wint zwart?

8) Wit staat aangekrant. Hoe deelde de grootmeester de genadeslag uit?

9) Twee pionnen achter, maar wit staat toch gewonnen. Waarom?

10) Het lijkt helemaal uit en dat is het ook. Maar hoe precies?

11) Ik schreef anderhalf jaar geleden over Peter Ypma: "Hij heeft nog niet zo’n erg hoge rating (2160) maar hij stijgt wel ongeveer honderd punten per jaar, en als ie dat nog een tijdje volhoudt kan ie ver komen." Hij is sindsdien echter in rating gezakt, maar in Groningen is hij met 2.5 uit 3 begonnen tegen twee GM’s en een IM. In de combinatie die hij in de derde ronde uitvoerde zat echter een kleine lek. Zwart lijkt gewoon een kwaliteit te winnen, maar bij goed spel van wit was dat toch niet het geval geweest… wat had wit moeten doen?

De volledige partijen:

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.