Robin van Kampen in Audi Magazine

In mijn aflevering Schaakrubrieken van 17 december maakte ik melding van een interview met Robin van Kampen in het nieuwe Audi Magazine 04/2011. Het thema van dit nummer is Grootmeesters. Robin van Kampen, Neerlands jongste schaakgrootmeester, was in goed gezelschap zoals hieronder blijkt.

Lang Lang

Een onwaarschijnlijke pianist

‘Barack Obama is fan, net als koningin Elizabeth en Oprah Winfrey. En in thuisland China inspireerde hij met één optreden 40 miljoen kinderen om pianoles te nemen. Lang Lang: door velen beschouwd als een van de meest briljante pianisten van onze tijd. Audi Magazine interviewde deze grootmeester aan de vooravond van een reeks concerten in Amsterdam. Over zijn vader, Tom & Jerry … en de Audi R8 Spyder.’ Pamela Wilhelmus

Jan Six

Six Sells

‘Als hoofd van de afdeling Oude Meesters bij Sotheby’s leek Jan Six (33) een droombaan te hebben. Toch besloot hij twee jaar geleden voor zichzelf te beginnen. Vanuit zijn kunsthandel aan de Amsterdamse Herengracht speelt hij het spel zoals hij vindt dat het gespeeld moet worden: met kennis, aandacht en passie.’ Pierre Spaninks

Piero Lissoni

‘Zitten doe je met je hele lichaam, dus óók met je ogen’

‘Trefzeker en met ijzeren discipline werkt de Italiaanse interieurontwerper Piero Lissoni, wars van trends en modegrillen, aan successen voor de Italiaanse industrie. Een gesprek met de grootmeester over de actualiteit van Rietveld, designers die zich rocksterren wanen en het onlangs naar zijn inzicht ingerichte Conservatorium Hotel in Amsterdam.’ Jack Meijers

Cees Helder

Les Patrons Cuisiniers

’Het bloed kruipt waar het niet gaan kan’

‘Cees Helder is een culinair grootmeester. Maar wel op z’n Hollands: bescheiden, nuchter, inhoudelijk, zonder poespas en een beetje tegen wil en dank. Hij is de eerste Nederlandse chef die van Michelin de hoogste onderscheiding van drie sterren kreeg, voor Parkheuvel. Die bekendheid wendt Helder nu aan om collega’s en jonge talenten naar een hoger niveau te helpen. Puck Kerkhoven

Robin van Kampen

Robin van Kampen kreeg het laatste woord in dit magazine. Hieronder het volledige interview van Han Thoma met een foto van Fred Lucas.

Het laatste woord Robin van Kampen

Door zijn grote talent en succes op jonge leeftijd wordt Robin van Kampen (Baarn, 1994) ook wel de Justin Bieber van de schaaksport genoemd. Op 9-jarige leeftijd won hij al met gemak van ervaren volwassen spelers en nu, 16 jaar oud, is hij de jongste schaakgrootmeester van ons land.

Wat is je grootste prestatie?

‘Het winnen van het toernooi in Dortmund, waar ik grootmeester werd. Maar ook het Univé Open dat ik net heb gewonnen, een van de belangrijkste toernooien in Nederland. Ik won daar voor de tweede keer van Stewart Haslinger (Engelse schaakgrootmeester,30). Ik ken zijn tactiek, hij speelt vrij behoudend. Ik probeer hem dan naar onbekend terrein te lokken, zodat hij niet meer op zijn vertrouwde tactiek kan terugvallen.’

Hoe word je schaakgrootmeester?

‘Je hebt net als bij tennis een klasseringsysteem met punten. Daarnaast moet je in de toernooien drie keer een topprestatie neerzetten. In Nederland zijn er denk ik zo’n twintig schaakgrootmeesters. Maar de meesten zijn een stuk ouder dan ik.’

Wie beschouw je als je grote voorbeeld?

‘Kasparov. Hij is nu gestopt, maar hij heeft de schaakwereld zo lang gedomineerd. Hij was de aantrekkelijkste schaker om zijn speelstijl, maar ook om zijn persoonlijkheid. Ik heb al zijn partijen bekeken, al toen ik een jaar of 12 was.’

Wat is je levensmotto?

‘Hard werken voor de dingen in het leven die je belangrijk vindt. Niet blind varen op je talenten. Toch is dat een beetje dubbel. School, bijvoorbeeld, is belangrijk, maar interesseert me minder, dus daar steek ik minder energie in dan eigenlijk zou moeten.’

Op welke eigenschap van jezelf ben je het meest trots?

‘Toch wel op mijn doorzettingsvermogen. Dat is bij schaken erg belangrijk. Als je al vijf, zes uur met een wedstrijd bezig bent, zie je bij veel schakers dat ze de drive verliezen om te winnen. Bij mij draait het alleen maar om winnen. Maakt niet uit hoe lang het duurt, ik ga altijd door. Ik doe ook best veel aan conditietraining. Maar het scheelt sowieso dat je jong bent en veel energie hebt om je lang te concentreren.’

Waar heb je het meest spijt van?

‘Ik ben na de vierde klas van school gewisseld, naar een school met speciale sportfaciliteiten, om meer tijd te kunnen besteden aan schaken. Maar toen ben ik juist heel veel tijd gaan steken in erbij horen en oude contacten in stand houden. Toen ging het schaken hard achteruit.’

Naar welke muziek luister je graag?

‘Veel hiphop en rap. En in cafeetjes dubstep en hardstyle. Ik ga niet zo heel veel uit, omdat ik ieder weekend moet schaken. Daar staat tegenover dat ik de hele wereld over reis, terwijl klasgenoten op school zitten te leren.’

Wanneer was je het gelukkigst?

‘Toen ik internationaal meester werd, de titel net onder grootmeester. Dat was in Groningen in 2009. Ik was toen 14. Ik speelde best goed, maar hoorde op dat toernooi eigenlijk nog lang niet thuis.’

Tegen wie zou je het allerliefste spelen?

‘Tegen Magnus Carlsen, de nummer 1 van de wereld.’

Wat is je grootste angst?

‘Dat er iets met m’n hersenen gebeurt en dat ik dan niet meer zou kunnen schaken, of de controle over mezelf verlies. Dat schijnt bij dammen wel voor te komen, bij spelers die blind simultaan dammen. Het kost zóveel geheugen om alle zetten op meerdere borden te onthouden, dat ze helemaal gek worden.’

Wie zou je het liefst willen zijn als je mocht kiezen?

‘Mark Zuckerberg van Facebook. Hij is de nieuwe Steve Jobs, hartstikke jong nog. Ik denk dat hij wel een van de belangrijkste mensen ter wereld gaat worden.’

Met dank aan Audi Magazine (Rhbm Publishing, Hans Verstraaten en Han Thoma) en fotograaf Fred Lucas

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.