De Telegraaf schaakrubriek 24 december 2011

Hans Böhm

Kerstpuzzels

We zitten weer in de Kerstdagen en die worden traditioneel gevuld met prijsvragen, een goede traditie die je in ere moet houden. U krijgt weer acht boeiende stellingen om de hersens mee te verblijden en tot slot wat algemene vragen om een beslissing te forceren mochten er teveel correcte inzendingen zijn. Veel plezier en daar gaan we:

Diagram 1

Wit aan zet wint.

Een opgave om er in te komen. Waar zit de angel, wat heeft de componist bedoeld? Bij iedere opgave moet de beste zet, zowel voor de aanval als de verdediging, gevonden worden.

Diagram 2

Wit speelt en wint.

Het ziet er zo simpel uit maar wit moet nauwkeurig spelen om de winst binnen te halen. Ook zwart heeft een vrijpion en als de koning het promotieveld bereikt is het remise.

Diagram 3

Wit speelt en wint.

Een bizarre stelling, beide koningen staan opgesloten. Er dreigt dus aan alle kanten mat en pat. Toch kan wit snel de winst binnen halen.

Diagram 4

Wit speelt en maakt remise.

Zwart staat een stuk voor en heeft een ijzersterke vrijpion op de a-lijn. Met normaal spel zal wit verliezen dus moet er naar een bijzondere constructie worden gezocht.

Diagram 5

Wit speelt en maakt remise.

De loper kan goed meeverdedigen tegen toekomstige vrijpionnen en de e-pion staat op promoveren. Toch kan wit de remise afdwingen.

Diagram 6

Wit speelt en maakt remise.

Let op de grote materiele achterstand die wit heeft. Als zwart eenmaal de toren tegen loper en a-pion ruilt, blijft er toch een makkelijke theoretische winststelling over? Of niet?

Diagram 7

Opgave: wit neemt zijn laatste zet terug en geeft vervolgens mat. Welke twee wit-zetten zijn dat?

Diagram 8

Op hoeveel manieren kan wit mat in 2 geven?

Tot slot: in het komende Tata-toernooi (13-29 januari) speelt Anish Giri in de A-groep, Jan Timman in de B-groep en Lisa Schut in de C-groep. Er zijn dertien ronden: hoeveel punten halen zij ieder?

Prijzen:

1. Er zijn 5 prijzen van 100 euro

2. Inzendingen opsturen vóór 14 januari 2012

3. Prijswinnaars en oplossingen worden bekendgemaakt in de column van 4 februari 2012

Oplossingen sturen naar:

Hans Böhm

Van Hengellaan 9,

1217 AR Hilversum

E-mail:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.