Gespot 28: De duivel en de jongeman

Bij het grasduinen in schaakboeken, het doorbladeren van schaaktijdschriften, het surfen op het internet, het bekijken van schaakfilmpjes valt het oog wel eens op interessante stellingen, bijzondere voorvallen, geniale zetten en grappige blunders. In deze rubriek wil ik u die graag voorleggen.

Bent u ook iets tegengekomen? Laat het ons weten.


Een oude legende vertelt hoe een rijke jonge man al zijn geld had verspeeld en op oudejaarsavond op klokslag 12 zijn leven wilde beeindigen. Schaakliefhebber zijnde besloot hij de laatste uren van zijn leven met het schaakspel door te brengen. Plotseling verschijnt de duivel voor hem met schaterlach en stelt de jonge man voor een partijtje te spelen met zijn ziel als inzet. "Je verspeelt er niets mee", zegt de duivel, "want als je je van kant maakt kom je toch vanzelf bij mij terecht". De jongeman, balorig, gaat erop in. Zij spelen en de duivel (met wit) is aan de winnende hand. Dan kondigt de duivel mat in vier zetten aan (zie diagram).

Terwijl het middernachtuur begint te slaan, speelt de duivel (aan zet) de volgende zetten:

1. Pd4+ Kd6 2. Dd7+ Pxd7 3. Txd5+ Pxd5

En nu wil de duivel de matzet doen, maar laat vol schrik de toren uit zijn handen vallen en verdwijnt met satanisch gehuil, een vieze zwavellucht achterlatend. De jonge man, wit geworden tot onder zijn haardos, raapt de gevallen witte toren van de grond op en zet hem op e6 en terwijl de slag van de klok klinkt, ziet hij dat er een kruis ontstaan is. 4. Te6# 1-0

Als u op Oudejaarsavond, nog voordat de oliebollen geserveerd worden, even niet weet hoe u de tijd moet doden, kunt u proberen het jaar op humoristische wijze af te sluiten. De volgende vier probleempjes mag u proberen op te lossen. Bij elk probleempje is het van belang om enige humor te ontdekken. Komt u er niet uit, dan klikt u gewoon op de knop “Oplossing” of u speelt de oplossing na via de viewer. Een prettige jaarwisseling toegewenst!

OPGAVE 1:Wit speelt en geeft zo snel mogelijk mat.

OPGAVE 2: Hoe geeft wit mat in één zet?

OPGAVE 3: Hoe vindt wit een manier naar een veilige remise?

OPGAVE 4: Op welke humoristische manier dwingt wit een geforceerd mat af?

Deze fragmenten via de viewer:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.