Schaakrubrieken 24 december 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


Intro

Kerstschaakpuzzels

Alweer de één na laatste aflevering van Schaakrubrieken. Traditioneel staat deze aflevering in het teken van de kerstpuzzels.

We willen de schaakcolumnisten bedanken voor het mogen publiceren van hun wekelijkse schaakcolumns. Daarnaast willen we hen en onze trouwe lezers een gezond nieuw schaakjaar toewensen.

Maar nu zijn onze trouwe bezoekers aan de beurt en wij dagen hen uit mee te doen aan de kerstschaakpuzzels. Max Pam zou zeggen: ‘Doe mee, U kunt het!’ Er worden mooie prijzen te beschikking gesteld. En het moet raar lopen als er geen prijswinnaars onder onze deelnemende bezoekers zullen zijn.

Uw samensteller van deze rubriek is reeds begonnen! Wie volgt?

Henk Prins beet vorige week de spits af met bijdragen aan de Winterpuzzels van het Reformatorisch Dagblad. Klik hier.

Hans Ree presenteert een kerstboompuzzel van Paul Benkö. Er zijn de afgelopen twee jaar meer kerstboompuzzels gepubliceerd op onze site. Klik bijvoorbeeld hier

Hans Böhm trakteert ons op acht opgaven en een toegift. Onder de goede oplossingen worden 5 prijzen van 100 euro verloot.

Max Pam zet ons aan het werk met zes kerstpuzzels en verloot onder de goede inzendingen drie exemplaren van het boek Fighting Chess with Magnus Carlsen van New in Chess.

In deze aflevering ook zijn rubriek van 17 december.

Robin van Kampen in Audi Magazine

In het nieuwe nummer, dat deze maand op de mat viel, een interview (+foto) met van Robin van Kampen. Het thema van dit nummer was Grootmeesters, klik hier

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Op zoek naar een rijke eend ’begint met:

´Toen ik een paar weken geleden schreef over de samenwerking tussen Gari Kasparov en Hikaru Nakamura, wist ik nog niet dat Nakamura kort daarna zou vertellen dat ze alweer uit elkaar waren.

Het was niet eens verrassend. Nakamura had al eerder gezegd dat Kasparov niet altijd gelukkig was met de toernooien die hij uitkoos, vooral niet toen hij een schaaktoernooi liet schieten voor een pokertoernooi. En afgezien daarvan, je kon je ook afvragen of de gewiekste, maar ook opportunistische stijl van Nakamura goed samen kon gaan met het strenge zoeken naar de waarheid van Kasparov.

Nakamura gaf zijn coach een trapje na door te zeggen dat hij alleen iets van Kasparov had geleerd over openingen, waarin Kasparov altijd superieur was geweest. Er waren volgens Nakamura andere schakers die beter waren in het middenspel en eindspel. Wie dat waren, zei hij niet.´

(…)’Hoe mooi zou het zijn als de Nederlandse kampioen Anish Giri Kasparovs volgende leerling kon worden, maar dat gaat zomaar niet. Kasparov is duur.’

Hij behandelt de partij Paolo Formento – Joeri Solodovnitsjenko, Crespi Memorial, Milaan 2011.

De schaakopgave deze week is een kerstboompuzzel van Pal Benkö, Chess Life 1975. Zie hieronder.

Wit begint en geeft mat in twee zetten

‘Oplossing: 1.Dc5 en wit geeft mat op de volgende zet, bijvoorbeeld met 1…Txc5 2.Pd4# of 1…dxe5 2.Te5#

Gert Ligterink

Zijn rubriek’Anish Giri weet zijn ranking goed te consolideren’ begint met:

Soms krijg je bij Anish Giri de indruk dat de wetten van de tijd niet voor hem gelden. Hij gaat naar school, hij legt examens af, hij speelt in de Univé-vierkamp in Hoogeveen en hij neemt het eerste bord van het Nederlands team voor zijn rekening op het EK. Dan volgt het Spaans teamkampioenschap en bezoekt hij China om mee te doen aan de Mind Games. Van al die activiteiten doet hij uitgebreid verslag op zijn website.

Hoe het hem lukt, is niet bekend, maar de Nederlandse kampioen bereidt zich de laatste weken ook nog eens intensief voor op twee opeenvolgende krachtmetingen met de wereldtop. Na Kerstmis treft Giri in een dubbelrondige zeskamp in Reggio Emilia onder anderen Ivanchuk, Morozevich en Nakamura en vanaf 13 januari speelt hij voor de tweede maal in de hoofdgroep in Wijk aan Zee.

Klik hier voor de volledige rubriek.

Hans Böhm

Zijn rubriek’Kerstpuzzels ’ begint met:

We zitten weer in de Kerstdagen en die worden traditioneel gevuld met prijsvragen, een goede traditie die je in ere moet houden. U krijgt weer acht boeiende stellingen om de hersens mee te verblijden en tot slot wat algemene vragen om een beslissing te forceren mochten er teveel correcte inzendingen zijn. Veel plezier en daar gaan we:

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van Makaronez, met boekbesprekingen en een analyse van de partij Carlsen – Howell klik hier.

Johan Hut]

Zijn rubriek‘Meesterklasse heeft geen Goliath meer’ begint met:

Het huidige competitieseizoen is in de hoogste klasse het leukste van de laatste veertig jaar. Altijd waren er ploegen die erboven uitstaken: Watergraafsmeer, Rotterdam, De Variant (Breda) of HSG (Hilversum). Dit seizoen heeft zich de trend van de laatste jaren in sterke mate voortgezet, dat grootmeesters voor gesponsorde ploegen in lagere klassen gaan spelen. De Meesterklasse is daardoor helemaal niet meer zo sterk als zij zou moeten zijn. Iedereen kan van iedereen winnen en daar komt bij dat er plotseling een stuntploeg is opgestaan. De Stukkenjagers (Tilburg) won vorige week met 5,5-4,5 van LSG (Leiden) en staat na vier ronden met vier overwinningen bovenaan. De Brabanders waren gepromoveerd uit de eerste klasse en hebben in de hoogste klasse de laagste gemiddelde rating! Een overwinning van David op Goliath is zeldzaam, maar in de huidige Meesterklasse is er geen Goliath meer. De David uit het zuiden kijkt op het hoogste niveau met grote ogen rond en boekt de ene zege na de andere.

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partijen Delemarre – Van Pelt en Ootes – Bok en het naspelen hiervan klik hier.

Henk Prins

Schaakpuzzel

In het Winterpuzzelnummer, dat twee weken geleden als bijlage bij deze krant verscheen, is een schaakpuzzel opgenomen waarbij veel punten kan worden verdiend. Iedereen is bij deze uitgenodigd mee te doen. Voor de Schaaksitebezoekers klik hier.

Nieuwe problemen

Twee leuke eindspelstellingen zijn op te lossen voor de deelnemers aan de ladderwedstrijd. Voor beide problemen zijn er twee ladderpunten te verdienen. In opgave 844 begint en wint wit. Graag het spelverloop aangeven, ongeveer drie zetten diep. In opgave 845 gaf wit op. De vraag is: is dat terecht? Graag hier ook het spelverloop aangeven. Oplossingen zijn welkom tot over drie weken bij Henk Prins, Reinenweer 42, 3363 XR Sliedrecht, of per mail: .

Opgave 844: wit begint en wint

Opgave 845: wit gaf op , was dit terecht?

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5667 voor beginners en B5667 voor gevorderden.

A5667 Wit aan zet ,wat is sterk?

B5667 Zwart aan zet zet de aanval in, hoe?

Max Pam, 17 december 2011

Zijn rubriek ‘McShane houdt Kramnik niet tegen’ begint met:

‘Met indrukwekkend gemak heeft Vladimir Kramnik de sterk bezette London Classic gewonnen. Met 6 uit 9 bleef hij Carlsen en Nakamura voor, die met een half punt minder de tweede plaats deelden.

Wereldkampioen Anand werd teleurstellend vijfde. Hij noemde zijn resultaat ‘een ramp, waarvoor ik geen verklaring heb’. Ook zei hij dat hij onmiddellijk naar huis zou gaan om zich voor te bereiden op zijn WK-match tegen Gelfand, die in mei in Moskou zal plaatsvinden.

De basis voor zijn overwinning legde Kramnik in de voorlaatste ronde tegen Luke McShane, die Adams en Short is gepasseerd en die zich de sterkste Brit van dit moment mag noemen. Ook in Londen deed McShane het uitstekend en lange tijd stond hij aan de leiding.’

Hij behandelt de partijen McShane – Kramnik, Nakamura – Adams en Short – Carlsen.

Max Pam, 24 december 2011

Zijn rubriek ‘Kerstpuzzel 2011’ begint met :

‘Het is kerst en daarom is het ook dit jaar weer tijd de lezer aan het werk te zetten. Zelf zit ik dit jaar achter de fazant, maar in gedachten ben ik bij u. Bij u, o lezer, die hard gaat zwoegen om de zes traditionele opgaven op te lossen. Aks het niet lukt, denk dan aan de uitspraak van de Amerikaanse psycholoog, Robert Lynd: ‘Er zijn mensen die je willen omarmen omdat het Kerstmis is, maar er zijn ook mensen die je willen wurgen omdat het Kerstmis is. Heeft u inspiratie nodig, denk dan aan de woorden van de dichter Baudelaire:’ Inspiratie is hard werken.’

(…) ‘Geef niet te gauw op. Ook bij een fout blijft u kanshebber voor de prijzen.’

Hieronder twee van de zes opgaven.

Opgave 1

Zwart dacht met 26…Pf6-e4 een harde klap uit te delen, maar kwam bedrogen uit. De zet werkt als een boemerang. Hoe is het mogelijke vervolg?

Opgave 6

De zesde opgave in het jaar dat Jan Timman zestig is geworden. Kortom, een echte breinbreker van Timman. Zwart staat op promoveren met zijn doorgebroken pionnen, maar toch heeft wit een verbluffende manoeuvre om de winst naar zich toe te trekken. Wie deze oplost zonder hulp, mag zich grootmeester noemen.

U kunt het. Veel succes!

Alle zes opgaven, de te winnen prijzen en de wijze van inzenden zijn te vinden op Max’s site The Max Pam Globe, klik hier.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.