Schaakrubrieken 31 december 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


Intro

Anish Giri in ´Kenners blikken vooruit´

In het AD stond er deze week een rubriek Kenners blikken vooruit waarin personen aan de orde komen die in dit nieuwe jaar voor verrassingen zouden kunnen zorgen. Onder hen ook sporters als Thomas Dekker, Adam Maher, Dorian van Rijsselberge. Ricky van Wolfswinkel en Anish Giri.

Over Anish Giri stond vermeld:

´Nederland doet eindelijk weer eens echt mee in de schaakwereld. Anish Giri komt eraan. Hij kan zomaar de nieuwe Max Euwe, onze wereldkampioen van weleer worden. Giri heeft een vader uit Nepal, moeder uit Rusland, maar omdat de familie sinds 2008 in een rijtjeshuis in Rijswijk woont, houdt het talent de eer van Oranje hoog. Binnenkort krijgt hij een Nederlands paspoort. Giri staat nu nog dertigste op de wereldranglijst, maar vorig jaar om deze tijd was hij nog 52ste. Dus moet hij in dit tempo in 2012 het schaakmekka, de top 10 kunnen betreden. En kan hij op jacht naar de status van Euwe.´

Documentaire over Bobby Fischer

Medio vorig jaar werd op de BBC de documentaire Bobby Fischer against the World uitgezonden en afgelopen week op de Nederlandse televisie in de rubriek VPRO’s Import.

Hans Beerekamp schreeft hierover in zijn rubriek Zap in NRC Handelsblad o.m. het volgende:

Zo zagen we het verhaal van Bobby Fischer nooit

‘ De beelden van de puber Bobby, met zijn wilde ogen en bijna obscene intelligentie, laten de kijker evenmin snel los. Niet eerder zagen we ook zo veel en zo gedetailleerd beeldmateriaal van de bebaarde, vuilbekkende kluizenaar die asiel vond in Reykjavik. Zelfs zijn neuroloog liet hem daar op zeker moment noodgedwongen vallen als een baksteen.

Maar de sterkste troef van de film is de precieze reconstructie van de match Fischer-Spasski in 1972, bijna partij voor partij. Die verliep als een thriller, nadat Fischer in de openingspartij blunderde en voor de tweede wegbleef. En toch wereldkampioen werd, voor de volgende drie jaar.´

Deze uitzending is hier nogmaals te bekijken. Deze documentaire is ook op DVD verkrijgbaar.

Kerstpuzzels

Denk aan het oplossen van de kerstpuzzels van Henk Prins, Hans Böhm en Max Pam.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Vitaly Tseshkovsky (1944-2011) ’begint met:

‘Vorige week zaterdag overleed de Russische grootmeester Vitaly Tseshkovsky in Krasnodar tijdens de eerste ronde van een rapidtoernooi. Hij was 67 jaar.

Zijn tegenstander, grootmeester Michail Panarin, beschreef hoe het ging. Tseshkovsky was met zwart duidelijk in het voordeel gekomen en stond in het eindspel een pion voor. Toen hij zag dat hij die pion kwijtraakte, deed hij geen zet meer en stierf hij aan een hartaanval.

De lijst van schakers die tijdens of vlak na een partij aan een hartaanval of een beroerte zijn gestorven, is lang. Het lijkt of schaken de gevaarlijkste sport is, al moet je er bij bedenken dat schakers op hoge leeftijd die gevaarlijke sport blijven beoefenen.

Tseshkovsky was twee keer kampioen van de Sovjet-Unie, in 1978 samen met Tal en in 1986 alleen. In een boek over de Sovjetkampioenschappen werd hij in het hoofdstuk over 1986 al een semiveteraan genoemd.´

Hij behandelt de partij Jevgeni Kobylkin – Vitaly Tseshkovsky , Krasnador 1999.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Andrew McClement – Gary Giroyan, EK onder 16 jaar 2011.Zie hieronder.

Zwart begint en wint.

Oplossing: ‘1…Lb6 2.Txf8+ Kxf8 3.Lf2 (Dxc6 Lxd4+ 4.Kf1 Lxc6 is ook gewonnen voor zwart) Lxf2+ 4.Kxf2 Db6+ 5.De3 Db2+ 6.Kg3 Dxg2+ (6…Dxa1 won ook, maar nu gaat wit mat.)’

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘ Groningen koestert talent met familietraditie ’ begint met:

‘Het is mogelijk dat de Groningse schaakgemeenschap zich met evenveel zorg en liefde over de 12-jarige Jorden van Foreest zou hebben ontfermd als hij Henk Jansen had geheten. Toch mag de sterkste Nederlandse speler in zijn leeftijdscategorie zich gelukkig prijzen met zijn achternaam. Talent is mooi, talent en de juiste achternaam is beter.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Ree – Van Foreest en het naspelen hiervan … volgt nog.

Hans Böhm

Zijn rubriek’Groningen ’ begint met:

‘De waardige afsluiting van het jaar 2011 was traditiegetrouw het schaakevenement in Groningen. Met een deelnemersveld van zo’n twee honderd schakers met twintig verschillende nationaliteiten in het Open Toernooi en twee interessante krachtmetingen als extra attractie. Gerenommeerd grootmeester Hans Ree speelde vier serieuze partijen tegen het twaalfjarige talent Jorden van Foreest, een leeftijdsverschil van vijfenvijftig jaar. Jorden heeft schakersbloed door de aderen stromen want zijn betovergrootvaders waren in 1890 nationale topspelers. Ook de andere minimatch tussen topspeelster Martine Middelveld en Anna-Maya Kazarian (elf jaar) spreekt tot de verbeelding en is aardig voor het oog. Anna zit gedurende de partij op haar voeten, zij haalt de grond toch niet. Wie mocht denken dat de routiniers op hun lauweren als vanzelf naar de eindoverwinning zouden koersen, had het mis. Beide eerste partijen eindigden in remise.’

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van Jacques Savournin, met boekbesprekingen en een analyse van de partij Hampe – Meitner klik hier.

Johan Hut

De beste jaren van Jan Timman

Wat was het beste jaar van Jan Timman? Aanleiding om die vraag eens te stellen is Timmans zestigste verjaardag op 14 december, die in het Nederlandse schaakleven niet onopgemerkt voorbijging.

Timmans beste jaar, op die vraag kun je diverse antwoorden geven. Als we het chronologisch bekijken beginnen we bij 1981, het jaar dat ertoe leidde dat hij per 1 januari 1982 tweede stond op de wereldranglijst. In 1981 had Timman een toernooi in Las Palmas gewonnen voor Kortchnoi en het IBM-toernooi in Amsterdam zelfs voor Karpov. Die tweede plaats evenaarde hij nooit meer, maar dat kwam omdat er naast Karpov in de persoon van Kasparov een tweede gigant boven hem kwam.

Wel stond Timman nog enkele malen derde, hij werd in de jaren tachtig ‘The best of the West’ (achter de twee grote Russen) genoemd. In 1994 verscheen het boek ‘Amsterdam schaakstad’, waarin Kees Vreeken (docent aan de School voor de journalistiek in Utrecht) een groot artikel over Timman schreef. Citaat: “Zelf beschouwt hij 1987 als zijn beste jaar. Hij wint met Karpov het VSB-toernooi in Amsterdam, het Nederlands Kampioenschap en Interpolis (Tilburg), tweede plaatsen in Reykjavik, OHRA (Amsterdam), Belgrado en het snelschaaktoernooi in Brussel. Hij verslaat Ljubojevic ruim in de KRO-match.”

Lees meer

Henk Prins

Henk Prins presenteert in zijn laatste rubriek van het jaar de ladderstand en de vijf prijswinnaars.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5673 voor beginners en B5673 voor gevorderden.

A5673 Zwart aan zet wint,wat is sterk?

B5673 Wit aan zet wint, hoe?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.