Portret 6: Daan Brandenburg

Daan Brandenburg (foto Ab Scheel)

In het Tata Steel Chess toernooi van 2012 spelen dertien Nederlandse spelers mee in de grootmeesterkampen, verdeeld over drie groepen. Schaaksite is van plan om na elke ronde een aantal van deze spelers tijdens het toernooi te belichten, vooral als er iets bijzonders gebeurt in hun partijen. In deze korte serie stellen we ze allemaal even aan u voor. Hier een kort portretje van Daan Brandenburg.

Daan Brandenburg , afkomstig uit Drachten, is een relatief jonge speler die zich in korte tijd sterk heeft ontwikkeld. In twee van de vorige portretten hadden we het over schaakfamilies; dan mag de familie Brandenburg zeker niet vergeten worden. Er zijn acht kinderen Brandenburg die allemaal minimaal de spelregels kennen. Daan is de sterkste geworden door zich zeer consciëntieus op de schaakstudie te storten. Daarin kreeg hij op een gegeven moment schaaktechnische begeleiding van zijn wat oudere provinciegenoot Jan Werle, die in Beetsterzwaag woonde. Werle werd ook grootmeester, hij was zelfs de eerste Fries die dat presteerde. In het Zweedse Lund behaalde Daan vorig jaar zijn derde en laatste grootmeesternorm. Door op 6½ punten te eindigen bleef hij ongeslagen en mag hij vanaf dat moment de grootmeestertitel in zijn ransel voeren.

Zijn ratingkaart ziet er als volgt uit:

Een aardig fragmentje:

Brandenburg, Daan – Ernst, Sipke, Dieren 2008.

Wit heeft twee stukken voor een toren en een pion, materieel ongeveer gelijk zou je zeggen. Het gaat erom of wit aanvalskansen kan krijgen. In het eindspel zonder dames zou zwart eerder beter staan. Met zijn volgende zet loodst wit zijn vrije d-pion naar de overkant en daarmee creëert hij onrust in het zwarte kamp, wat leidt tot een heftige koningsaanval. Die maakt Daan bekwaam af.

30. d5 a5 31. d6 Db4 32. Dc2 Db6 33. Pg5 Txd6 34. Df5 f6 35. Dxh7+ Kf8 36. Dh8+ Ke7 37. Dxg7+ Ke8 38. Df7+ Kd8 39. Pe4 Te6 40. Pc5 Te7 41. Dg8+ Te8 1-0

Een paar aardige overwinningen op sterke tegenstanders:

De lijst van portretjes ziet er als volgt uit:

Nr Naam Elo Link
Nr 13 Etienne Goudriaan 2279 Portret 1
Nr 12 Lisa Schut 2290 Portret 2
Nr 11 Anne Haast 2290 Portret 3
Nr 10 Lars Ootes 2326 Portret 4
Nr 9 Pieter Hopman 2342 Portret 5
Nr 8 Daan Brandenburg 2527 Portret 6
Nr 7 Jan Timman 2571
Nr 6 Dimitri Reinderman 2581
Nr 5 Erwin l’Ami 2596
Nr 4 Sipke Ernst 2606
Nr 3 Sergey Tiviakov 2677
Nr 2 Loek van Wely 2692
Nr 1 Anish Giri 2714

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.