Pluggen en zo … ZSC Saende – SGA: 2.5 -5.5 (Klasse 2B)

Die goede voornemens werkt echt, we waren er gisteren fysiek een stuk beter aan toe dan tijdens die laatste ronde in december; ditmaal slechts 1 voorhoofdsholte ontsteking, 1 akelig hoestje (wel al 2 weken lang), een ‘verhinderde’ i.v.m. 2e vrucht, een gevalletje net koortsvrij (opgelopen na een nieuwjaarsduik en rot voedsel daarna) en verder wat krakende en piepende botten. Als je dan bedenkt dat die boy’s van ZSC ook bepaald niet vooraan hebben gestaan tijdens het uitdelen van de sterke genen en ook BSG 2 nog op bezoek kwam dan snapt u dat er deze zaterdagmiddag weer sprake was van een akelige aflevering van E.R. Alle ingrediënten aanwezig om een gezellig potje te schaken.

Die jongens van ZSC stonden op plek 10 met slechts 1 matchpunt en dat is best merkwaardig want ze kunnen daar een aardig team opstellen. Een beetje pech hebben ze wel; hun IM heeft schijnbaar op z’n oude dag besloten om weer fanatiek te gaan tennissen met als gevolg een incidenteel potje. Gek is het dan wel dat zo’n IM de hele middag naar de borden komt koekeloeren, de tennisvelden lagen er m.i. door al dat fraaie weer toch mooi bij.

Rare jongen trouwens die Klarenbeek; tijdens de post mortem van mijn eigen partij waarin zwart in een verloren eindspel werd gedrukt werd veelvuldig door de toeschouwers gehoord ‘ ja, maar zwart kan nog wel rommelen en zwart heeft voldoende rommelmogelijkheden’. Nee beste Hans, wij schakers zijn niet voor het rommelen, voor ‘rommelen’ ga je naar de Keileweg om daar een uitgeprocedeerde asielzoeker uit te zoeken, wij schakers zijn zijn niet van het rommelen, wij zijn op zoek naar de waarheid!

En dan komen we meteen bij het schaakmodewoord van de 21e eeuw, namelijk pluggen. Bij pluggen denk ik altijd aan schilderijtjes ophangen en lampen bevestigen maar pluggen is schijnbaar een moppig woord voor voorbereiden. Al die jonkies hoor je er tegenwoordig over; plug zo, Fritz dat, +0.15, verkeerd geplugd, niet begrepen plug plug. In mijn tijd ging dat heel anders; dan verloor je een partijtje of 100 in het cafe, wat in die tijd een godsvermogen kostte, had je eindelijk 2 inferieure openingen onder de knie, speelden ze weer wat anders… Nee, tegenwoordig is het allemaal maar makkelijk, je stopt wat zetten in zo’n kreng en het begint vanzelf te spugen en oh oh oh wat een schaaklol dat we er dan van hebben. Gelukkig is er dan zo’n nog zo’n IM die het over rommelen heeft, helaas voor hem net op het verkeerde moment, dat dan weer wel.

ZSC Saende uit, stijf onderaan, dat zijn voor ons niet de makkelijkste partijen, zie bijvoorbeeld de nederlagen tegen LSG 3 en De Eenhoorn 2 (nee, ik hou me in want anders belt hun voorzitter weer met de mijne en krijg ik weer op m’n donder), die ons vorig jaar een zekere promotie kostten. Als bijkomende rampspoed bleek teamgenoot RPT z’n geval op een hoogst ongelukkig moment er te hebben ‘ingehangen’ waardoor ondergetekende zich genoodzaakt voelde eerder van vakantie terug te komen. De beloning de volgende ronde zal groot zijn; beschuit met muisjes en mooie plaatjes van hyena’s die met de placenta wegrennen (of heb je die niet in Noord-Holland?).

Alle ingrediënten aanwezig dus voor een spannend potje, en spannend dat het werd zeg, ongelooflijk wat een foutenfestival, we zijn af en toe net de Eredivisie. Hoe lang gaat dit nog goed?

Peter(8): noteerde een half, vele gemiste kansen op een vol punt maar met zwart geen moment in gevaar geweest, dat dan weer wel. Een baken van rust in ons team, veel solide remises doorspekt met hier en daar een vol punt. Echt een jongen die staat voor de organisatie van de verdediging zullen we maar zeggen.

Jochem(1): kuch kuch, au, au, hoest proest rochel. En toen naar eigen zeggen de spetters waren opgeruimd bleef er een verloren stelling over. 0 dus.

Bram (4): een solide half tegen hun sterkste man, overigens remise gegeven in een stelling waarvan onze gm vond dat Bram nog rustig even had kunnen doormelken, in het geval van Bram doorbieren.

Dimitri(5): schitterende overwinning bekroont met een fraaie winnende koningswandel. Zijn tegenstander had schijnbaar zitten pluggen… Snel een boek gaan lezen!

OGT (3): Ik heb er weinig van meegekregen maar volgens Mathew was het allemaal schitterend en volgens de rest gewoon een pion achter zonder compensatie. Het is een soort schaak wat in ieder geval ondergetekende nooit zal gaan begrijpen, zie hier het verschil tussen schaakinzicht. Ik heb het al vele malen eerder gezegd; Jeroen gaat onze nieuwe Timman worden, het kan gewoon niet anders.

Lukas (7): ‘ bord 7 hoor ik u nu hardop denken?!’. Het schaaklichaam is moe gestreden, de elo zit al jaren op dat gedeelte van de parabool waar je niet gevonden wilt worden, uit respect luisteren je teamgenoten nog wel maar geen hond die je gewauwel nog serieus neemt. Je hoort en ziet ze smoezelen, giechelen en priegelen als je het weer eens niet kan volgen. Zo ook vandaag; vanuit de opening met behulp van de tegenstander afgewikkeld naar een gewonnen eindspel, dan vanuit het niets 2 zetten omdraaien, verloren komen te staan, remiseaanbod van tegenstander afgeslagen uit pure ergernis en onduidelijke stand op de overige borden en dan de Utrechtsche rug nog 1 maal krommen en na een serie schitterende zetten alsnog een punt counteren. Het is net een spannend jongensboek ware het niet dat er nooit ene moer van klopt.

Matthew(2): naar eigen zeggen lange tijd binnen de remisemarge tegen Pieter Baltus, in lang vervlogen tijden kampioen van de SGS en een paar jaar MK bij BSG. De gloriedagen van Pieter zijn ondertussen ook wel voorbij; de tijdnood is nog heviger dan 20 jaar geleden. Uiteindelijk ging het ergens ‘mis’.

Andre(6): mooie aanvalspartij, helaas niet bekroond omdat ook Andre in tijdnood niet meer de trotse rots is die hij tot enkele jaren geleden was. De tegenstander zag het ook niet allemaal waarna het uiteindelijk toch nog remise werd.

5.5 en dat is mooi want opgeteld bij de 4-4 van Apeldoorn en de volgende ronde de onderlinge is het in 2B razens spannend geworden.

Lukas

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.