Rotterdam – HSG een klassieker zonder franje. (Meesterklasse)

In het recente verleden waren de wedstrijden tussen beide teams de topper van de competitie. Aan beide zijden kwam men met opstellingen vol met titelhouders en dikwijls niet de minsten. Bij de Rotterdammers moet men al jaren het met bescheiden sponsor middelen doen, maar bij HSG is het dit seizoen voor het eerst. De opstellingen van HSG zijn als een elastiek , in de ronden 1 + 2 kwam men met niemand, de volgende ronden 3 + 4 kwam men sterk op en nu was het weer een zwakke opstelling, niet op Meesterklasse niveau. M.i. hoort een team iedere wedstrijd in een min of meer gelijkwaardige opstelling te spelen, anders bevoordeeld c.q. benadeeld men de andere clubs. Dit zorgt voor een onevenwichtig competitie verloop. Deze ronde was Rotterdam de gelukkige.

Omdat de Rotterdamse middelen beperkt zijn, kon er geen beroep gedaan worden op zijn sterkste spelers. Aangezien HSG in de 2 voorgaande ronden weer ouderwets had thuis gehouden moesten wij ons beraden hoe zich tegen dit dreigende geweld op te stellen. Er werd bedacht om voor het eerst sinds jaren met een tactische opstelling te komen. D.w.z. de zwarte borden 1 en 3 relatief zwak bezetten, de witte borden 2 en 4 sterk opstellen en vooral de borden 6 t/m 10 sterk maken. Immers HSG is in de staart het meest kwetsbaar. Toen HSG binnenkwam bleek dat zij slechts 2 grootmeesters en 1 meester bij zich hadden. Die werden dan ook tactisch opgesteld aan de witte borden 1,3 en 5. Het was duidelijk dat HSG met zo’n opstelling het niet zou gaan redden.

Omdat het krachtverschil zo groot was en de wedstrijd na vier uur spelen al beslist was, zal ik me beperken tot wat korte opmerkingen in bordvolgorde. Bonno behaalde met zwart een knappe overwinning op een tegenstander met 100 Elopunten meer en een scherpe aanvallende stijl. Bonno bleef de hele partij goed staan en snoepte op de witte damevleugel wat pionnen. In beiderzijds hevige tijdnood miste Henk nog 38. Lf6, maar Bonno maakte geen vergissingen. Luc Winants deed het kalm aan. Pakte onderweg een pion, bezette met zijn zware stukken de open d-lijn, neutraliseerde eventuele zwarte dreigingen op de koningsvleugel en won een stuk en zette tenslotte de zwarte koning mat. Michiel Besseling vond het een eer om tegen zo’n topgrootmeester te mogen spelen. Weggespeeld werd hij met zwart zeker niet. Maar de kracht van een grootmeester ligt vooral in de overgang van het middenspel naar het eindspel. Yasser won een pion en tenslotte daarna nog een. Bart Michiels stond al spoedig veel beter. Afwikkeling vanuit het middenspel resulteerde in winst van pion en kwaliteit. Het enige echte lichtpunt van de Hilversummers was de overwinning van Robin van Kampen. Vanuit de opening werd Martin verslagen. In hogere zin was na het minder goede 9. .. d6 gevolgd door 10. e5 al uit, daarna gevolgd door de sterke zet 16. f5.

Het plan-B van de Rotterdammers slaagde, mede door het zwakke opkomen, volledig. Aan de laatste 5 borden werd met 5-0 gewonnen. Maarten Solleveld stond vanaf de opening beter, meer ruimte, stukken op de goede velden. Kortom dit voordeel werd omgezet in materiaal winst. Frans Cuijpers had nog de meeste moeite. John Markus kwam beter uit de opening, niets concreet, maar een makkelijke stelling om te spelen. Tegen het einde van de partij ging het ook bij hem mis. Zwart bezette de open c-lijn met dame en toren en met het openen van de stelling met de zet 36 .. e5 was het feitelijk beslist. Zwart kwam binnen en won pionnen. Pascal was weer terug na zijn ziekenhuisopname, en hoe! Hij was het snelst klaar van iedereen. De zwartspeler opende Scandinavisch , maar bleek zelf van de finesses van deze opening onvoldoende kennis te hebben. Pascal ging er dwars doorheen. Rini Kuijf was geruime tijd evenwichtig. Zwart had wat moeite om zijn stukken harmonieus te kunnen ontwikkelen . Maar ook dit was weer een eenvoudig voorbeeld van speelsterkte. Nadat zwart al steeds beter kwam te staan ging het na wits 27. f4 bergafwaarts. Zwart won met zijn actieve stukken op de koningsvleugel beslissend materiaal. Tenslotte aan het laatste bord gold hetzelfde. Jan Willem als witspeler is gewoon veel sterker. Positioneerde zijn stukken goed, beheerste het centrum en won tenslotte op de koningsvleugel met zijn zware stukken tegen de volledig kansloze zwartspeelster.

Rotterdam is even uit de gevarenzone, maar er wacht ons op 11 februari een zware klus in Groningen. Want ook zij hebben gewonnen, waarmee de competitie spannend blijft.

Gedetailleerde Uitslag:

Bord SO Rotterdam HSG UItslag

1. Bonno Pel Henk Vedder 1 – 0

2. Luc Winants Michael de Vos 1 – 0

3. Michiel Besseling Yasser Seirawan 0 – 1

4. Bart Michiels Johan Lindeman 1 – 0

5. Martin Martens Robin van Kampen 0 – 1

6. Maarten Solleveld Ernst Jos 1 – 0

7. Frans Cuijpers John Markus 1 – 0

8. Pascal Vandevoort Sito Dekker 1 – 0

9. Rini Kuijf Wim van der Wijk 1 – 0

10. Jan Willem van de Griendt Yvette Nagel 1 – 0

Totaal 8 – 2

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.